29
Vi, Mar
17 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

COMUNICAT DE PRESĂ

Ref: Amplasarea a unei placi comemorative, la  ,,Muzeul Prima Scoala Romaneasca 1879”, cladire situata pe Str. Avram IANCU nr. 8 din municipiul Campia Turzii, judetul Cluj

,,IN MEMORIAM”

                        ,,In aceasta locatie la mijlocul lunii noiembrie 1918 s-a constituit Consiliul National Comunal si Garda Nationala Romana  si s-au stabilit delegatii la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918”, in continuare se vor inscriptiona  numele membrilor ,,Garzii Nationale Romane si  participantilor la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918.

             ,,Aceasta placa comemorativa s-a dezvelit, in anul 2018, luna decembrie, ziua 1 cu ocazia sarbatoririi a 100 de ani de la Marea Unire “ .

 

            Promovarea personalitatilor din orasul nostru este o componenta a cartii de vizita a municipiului nostru, pentru ca cetatenii de azi  sa stie cat mai mult despre activitatea oamenilor de seama pe care i-a avut si pe care ii mai are printre ei.

            Realizarea statului unitar român prin Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, a fost un act politic deosebit de important si hotărâtor asupra vieții românești sub toate aspectele ei, economice, edilitare, sociale, culturale si spirituale. Primul deceniu a însemnat o serie de măsuri imediate si necesare unirii Transilvaniei cu Regatul României, cum ar fi instalarea administrației românești, constituirea gărzilor naționale menite să mențină ordinea si liniștea obștei, reforma învătamântului, redenumirea localităților, cu nume românesti, preschimbarea numelor maghiarizate, acordarea de noi denumiri străzilor din Câmpia Turzii, cum ar fi strada Regele Ferdinand, strada Regina Maria etc.

            ,,Momentul de varf al miscarii nationale din Transilvania l-a consituit Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia,  la  1 Decmbrie 1918 (18 noiembrie pe stil vechi), la care au participat peste 100.000 de romani: tarani, muncitori, intelectuali, meseriasi- insufletiti de idea de unitate statala romanesca. Adunarea a proclamat Unirea pentru toate veacurile a Transilvaniei si Banatului cu Romania.

            In acest spirit national pe la mijlocul lunii noiembrie a venit la Ghiris avocatul Ioan Sarbu- delegat al Consiliului National Roman din Comitatul Turda, care a convocat o adunare a romanilor in curtea Primei Scoli Romane 1879, ocazie cu care s-a constituit Consililul National Comunal si Garda Nationala Romana. In prezenta multimii, cei alesi au depus juramant de credinta nestramutata natiunii romane si Consiliului National Roman Central’’

            In Garda Nationala Romana din Ghiris au fost alesi: Ioan Nemes- comandantul garzii, Ioan Vescan, sef al garzii si urmatorii membrii Lazăr Latiş, Vasile Câmpean, Ioan Haiduc, Ioan Latiş, Ioan Mitrea, Traian Moldovan, Ioan Urcan, Ioan Moldovan, Ilie Domşa, Iacob Ienei, Mihăilă Mândruţ-Meţechi, Mihăilă Mândruţ-Iluţa, Lazăr Porcilă, Lazăr Morar...

            In Sancrai a fost ales Nicolae Domşa sef al gărzii, membrii Mihăilă Dărăban, Ioan Hetea, Iacob Domşa.

Justificarea locatiei:

Spre dreaptă prețuire a Școlii Române, trebuie conștientizat și faptul că pe lângă atribuția de bază, de lăcaș de învățământ , datorită ei viața culturală a comunitații românești trece pe plan superior, școala aceasta constituind “focarul “cultural – o cultură de mase - al ghirișenilor de etnie română. Dascălul , în afară de preocupările didactice, desfășurând aici o vie activitate cultural – artistic, în calitate de animator, organizator, dirijor de cor, regizor de spectacole cu caracter popular și manifestări folclorice. În localul acestei școli , poporenii au trăit periodic, în după amiezi de duminică , bucuria audierii unor frumoase și instructive conferințe ( așa – numite “prelegeri poporale” ) ținute de către Despărțământul ASTRA din Turda, pe al cărui rază de activitate se aflau Ghirișul , Sâncraiul, și Agârbiciul (azi Viișoara). Totodată, să mai spun că „înainte de anul 1919 se țineau șezători cu fete și feciori adesea la Școala Română.” Școala aceasta era, așadar , în largă măsură, un adevărat centru de iradiere a vieții spirituale românești, îndeplinindu-și misiunea nobilă de a contribui activ la dezvoltarea culturii naționale pe plan local. Tot în legătură cu rolurile pe care le-a jucat respectivul așezământ școlar, trebuie subliniat încă o împrejurare sau alta, devenea locul de întrunire al cetățenilor români ai Ghirișului, pentru cele mai însemnate manifestări patriotice. Dintre asemenea acțiuni ce au loc la pomenita școală, voi puncta acum doar trei momente din cele ce s-au produs în cursul evenimentelor fierbinți din toamna anului 1918, demonstrâand valențe ale înaltului patriotism de care erau animați locuitorii români pentru înfăptuirea istoricului deziderat național – Unirea Transilvaniei cu România : - Alegerea Consiliului Național comunal și a Gărzii naționale române, fapt petrecut la mijlocul lunii noiembrie 1918;  - Cu acea ocazie, localul școlii a devenit sediul gărzii ghirișenilor;  - Cu prilejul intrării trupelor române în Ghiriș, la 25 decembrie 1918, “ a avut loc o întrunire sărbătorească la Școala Română” -  Mircea Nicolae Nemes.

            In anul ,,Centenarului Marii Uniri” este deosebit de important sa ne aratam respectul recunostinta si consideratiunea fata de concetatenii urbei noastre care au contribuit direct la infaptuirea  Marii Uniri de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, prin amplasarea unei placi comemorative la ,,Muzeul Prima Scoala Romaneasca 1879” din str. Avram IANCU , nr 8, Campia Turzii , judetul Cluj, si sa cinstim in veci memoria acestora.

            În consecinţă, consilierii locali social democraţi, Monica UIOREAN, Gheorghe Iulian RECE, Ionel ISAC TUDORACHE, Octavian Andrei CIOBANU, Gabriel Lică DAVID si consilierul local Adrian MISCHIAN membru al P.M.P.,  sprijiniţi de consilierul judeţean Petre POP, considera ca fiind oportuna  amplasarea  la ,,Muzeul Prima Scoala Romaneasca 1879” din Campia Turzii, str. Avram Iancu nr.8, a unei placi comemorative ,,intru cinstirea inaintasilor nostri” .

 

 

09 august 2018

Biroul de presă PSD Câmpia Turzii

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh