26
Ma, Mai
61 New Articles

Politic
Typography

În calitate de for decizional şi cu aportul Grupului parlamentar PSD,  Camera Deputaţilor a votat o modificare extrem de importantă a Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Legea nr. 221/2018 pentru modificarea şi completarea alin. 3, al art. 169 indice 1 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, promulgată recent, elimină discriminările existente până acum între românii care au muncit în grupele speciale de muncă, ce s-au pensionat înainte şi după anul 2011.

Legea 221/2018 a fost publicată în Monitorul Oficial al României – Partea I în data de 30 iulie a.c., iar drepturile de pensie recalculate vor fi primite peste câteva zile, începând cu data de 1 octombrie 2018. De recalculare vor beneficia şi un număr mare de clujeni, inclusiv din zona Turda-Câmpia Turzii, care au fost cuprinşi în grupele speciale de muncă, dar, din cauza unor necorelări legislative, au fost privaţi de primirea drepturilor ce li se cuveneau.

Potrivit Legii 221/2018, „pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale (aviaţia civilă, siderurgie, subteran, risc radiologic, unităţi de transport maritim şi fluvial, foraj sonde de ţiţei şi gaze, etc.) prevăzute în anexele nr. 1, 2 şi 3 din Legea nr.263/2010, reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani şi raportarea pentru calculul pensiei la un stagiu de cotizare de 25 de ani”. De asemenea, modificarea legislativă stipulează reducerea stagiului complet de cotizare de la 30 la 25 de ani pentru personalul artistic care a realizat cel puţin 20 de ani în locurile de muncă respective (anexa nr.4).  

De asemenea, legea prevede că „pensionarii sistemului public de pensii cărora li s-au aplicat prevederile art. 169 indice 1, beneficiază de recalcularea pensiei cu utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a stagiilor complete de cotizare avute în vedere, potrivit legii sau a unor hotărâri judecătoreşti, la stabilirea/ recalcularea pensiei aflată în plată sau, după caz, cuvenită la data de 31 decembrie 2015”.

 Astfel, toate pensiile recalculate vor beneficia de stagiile de cotizare stabilite la data înscrierii/recalculării pensiei sau hotărârilor judecătoreşti. Prin noul act normativ, Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD îşi reafirmă susţinerea faţă de pensionarii ţării, care merită să fie respectaţi şi să se bucure de demnitate şi o recompensă decentă, după o viaţă de muncă deloc uşoară!

 

 

Deputat PSD Cluj,

CRISTINA BURCIU

26 septembrie 2018

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh