Deputatul PSD Cluj, Cristina Burciu, susţine înscrierea iei românești în Patrimoniul UNESCO, considerând că astfel se va realiza un deziderat uriaş în recunoaşterea mondială a acestui obiect vestimentar cu o valoare inestimabilă pentru România. Pentru a elucida paşii pe care statul român trebuie să-i parcurgă în acest scop, parlamentarul turdean s-a adresat, printr-un document oficial, ministrului Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz.
„Pe masa de lucru a Ministerului Culturii se află un dosar depus în scopul includerii iei românești în în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Omenirii – UNESCO. Denumit „Arta cămăşii cu altiţă – Ia, element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”, dosarul a fost conceput de Comisia Naţională pentru salvgardarea patrimoniului imaterial, din subordinea Ministerului Culturii.
Din motive incerte însă, acest dosar este în continuare blocat, se pare că din cauza nefuncționalității comisiei respective”, a subliniat Cristina Burciu, în interpelarea parlamentară trimisă conducerii Ministerului Culturii și Identității Naționale.
Ministrul Breaz a explicat deputatului social democrat că întârzierea înscrierii iei româneşti în Patrimoniul Mondial UNESCO se datorează încetării activităţii Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, numită prin OMCIN 2424/21.06.2017 pentru un mandat de doi ani, care a luat sfârşit la data de 21.06.2019.
„În acest sens, Direcţia Patrimoniul Cultural efectuează, în prezent, demersurile necesare pentru numirea unei noi comisii, conform art. 13 şi art. 16 din Legea 26/2008 privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. În consecinţă, aceasta se află în acest moment în curs de constituire”, a subliniat ministrul Culturii, în răspunsul trimis Cristinei Burciu.
Referitor la întrebarea deputatului social democrat cu privire la stadiul dosarului „Tehnici tradiţionale de confecţionare a cămăşii cu altiţă”, dosar comun România-Moldova, Breaz a precizat că este în curs de realizare, urmând ca după constituirea noii comisii naţionale din România pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, să aibă loc o şedinţa comună a grupurilor naţionale de lucru din România şi Republica Moldova pentru elaborarea şi promovarea dosarului transnaţional de candidatură.
Biroul de Presă al Deputatului PSD Cluj Cristina Burciu, 21 august 2019
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.