19
Vi, Apr
20 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Bun! I-am lăsat pe toți politicienii din Turda și Câmpia Turzii, aflați într-o teribilă goană după voturi care le vor aduce mulți bani în teșcherea, să își facă o campanie electorală așa cum și-o doresc. De acum însă, pentru perioada care a mai rămas din primaria turdaaceastă campanie electorală, Turda INFO va încerca să limpezească pentru cititorii săi situația exactă din politica turdeană. Așa cum v-am obișnuit, prezentându-vă adevărul gol-goluț, fără brașoave și îmbrobodiri, fără manipulări și minciuni, cum fac în aceste zile majoritatea dintre cei implicați în procesul electoral.

Mai întâi trebuie să spunem că este o campanie în care s-au înscris nu mai puțin de 12 candidați, dintre care doi sunt independenți, restul de 10 având în spate partide mai mult sau mai puțin puternice. Îi puteți vedea aici: https://primariaturda.ro/uploads/Alegeri%20locale%202020/liste%20candidati/centralizator%20TURDA%20-%20candidaturi%20%20definitive%20PRIMAR.pdf

La Consiliul local, candidaturile sunt și mai multe, bineînțeles, dar și numărul independenților care își doresc un post de consilier local este mai mare, 6 dintre aceștia fiind independenți. Îi găsiți aici: https://primariaturda.ro/uploads/Alegeri%20locale%202020/liste%20candidati/centralizator%20TURDA%20-%20candidaturi%20%20definitive%20CL.pdf

 

Așa cum spuneam, fiecare își face campania pe care o dorește, pe care o consideră menită să îi aducă un cât mai mare succes. De departe, cele mai agresive formațiuni politice sunt Alianța USR-Plus și Partidul Mișcarea Populară. Dacă prima a fost consecventă în a critica executivul condus de primarul în funcție, Cristian Matei, băsiștii au declanșat criticile acerbe doar în ultima perioadă, în pre-campanie și în campania electorală, până atunci fiind cei mai fideli aliați și sprijinitori a proiectelor și acțiunilor conduse de primar.

Ceea ce ridică anumite semne de întrebare referitoare la consecvența și seriozitatea unor astfel de politicieni. Mai ales că, suntem gata să pariem cu oricine, după alegeri, PMP va încerca să devină, din nou, aliat al primarului și a partidelor care vor forma majoritatea. Adică, așa cum ne indică toate sondajele de opinie, a PNL-UDMR și orice alte partide vor intra în Consiliul local, în afara USR-Plus. Pentru că, istoria ultimilor ani ne-o confirmă, este foarte greu pentru candidații independenți să intre în Consiliul local, aici existând o presă puternică în ultimii 20 de ani, care a contribuit la ridicarea nivelului de cultură politică a alegătorilor, făcându-i pe turdeni să conștientizeze că acordarea votului unui independent este un vot prădat. Fiindcă acel independent este singurul care va beneficia de ceva în urma alegerii sale, un consilier independent fiind prea slab în afara alianței învingătoare. Ceea ce, conform opiniei noastre, îi scoate automat din cursă pe Simion Hădărean, Marius Trif și Horea Hudrea, care se situează în această campanie electorală ca oponenți ai primarului Cristian Matei și a PNL. O mai mare șansă au să acceadă în Consiliul local ceilalți trei, dintre care Pavel Tothăzan pare a fi lider întrucât beneficiază de sprijinul Bisericii Ortodoxe, acesta acceptând să candideze doar la insistențele unor prelați turdeni care își doresc ca biserica majorității turdenilor să aibă un reprezentant în Consiliul local.

Revenind la modul de manifestare în această campanie electorală, trebuie să arătăm că, în lipsa unor elemente palpabile, reale și importante împotriva primarului Matei și a liberalilor turdeni, principala acuză care i se aduce este faptul că a trecut, cu toată echipa, ba a tras după el și mulți alți primari din zonă, de la PSD la PNL. Ceea ce, în ochii electoratului neimplicat politic nu este, deloc, un lucru rău. Turdeanul fără patos pentru politica vreunui partid a văzut că primarul Cristian Matei a trecut de la PSD la PNL după ce a fost victima unor atacuri la persoană și la adresa familiei sale de o josnicie nemaiîntâlnită în politica din Turda postdecembristă, proliferate de ziaristul intrat în politică Liviu Alexa, care, de altfel, a distrus PSD în tot județul Cluj, după ce „creierul” social-democraților, Viorica Dăncilă, l-a numit în mod discreționar în fruntea organizației județene. Dar nu de aceea este un lucru bun trecerea lui Matei la PNL, ci pentru că, în acest mod, a urmărit binele comunității sale, în fruntea căruia a fost ales, asigurându-se că fondurile europene și de la Guvernul României vor fi alocate, în continuare proiectelor aflate în derulare la Turda, proiecte în jurul a 100 de milioane de euro, fără să socotim proiectul Companiei de Apă, cifrat undeva la 160 de milioane de euro. În momentul când PNL a ajuns să formeze guvernul, iar PSD s-a dovedit în mod evident, pe tobogan, trecerea echipei lui Matei la PNL apare ca o lovitură de mare politician, mai ales că, după atacul lui Alexa, Matei nu mai avea niciun motiv să rămână fidel unui partid care l-a tratat în mod abject.

Ne oprim aici, deocamdată, cu descrierea situației politice de la Turda, dar o vom continua în articolele viitoare. Rămâneți pe Turda Info și veți putea vota în cunoștință de cauză, nimeni nu vă va putea păcăli, oricare sunt simpatiile voastre.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh