Zmei în fața premierului, căței la picioarele președintelui
Președintele Consiliului Județean Cluj, actualul liberal fost democrat, Alin Păunel Tișe, are pozițiile și luptele lui, din linia a 2-a a PNL. Probabil în limitele pe care i le permite nașul său, Emil Boc, puternicul primar PNL al Cluj-Napoca.
Mai întâi, alături de Emil Boc, s-a dat de „ceasul morții” pentru că la Cluj a fost înscăunat un prefect ungur, încercând să dea vina pe președintele PNL, supus în acea perioadă unor puternice presiuni din toate părțile. Atât Tișe cât și Boc, două „vulpi” politice cu o experiență înspăimântătoare în domeniu, s-au prefăcut că nu știu că prefectul Tasnadi a fost băgat în coasta filialei PNL clujene, obișnuită să aibă toate frâiele în frumosul județ Cluj, de către însuși președintele nu mai puțin frumoasei țărișoare, România. Cel care la negocierile din interiorul coaliției de guvernare a optat prima oară pentru a pune prefect la Sibiu, lăsând Clujul pe mâna UDMR.
Războiul Orban-Cîțu, faza pe sate
Apoi a început meciul „Orban-Cîțu”, nimic altceva decât o campanie electorală în teritoriu, cu promisiuni făcute de funcții și fonduri bugetare alocate celor care au anunțat public susținerea viitorului câștigător, viitorului președinte al Partidului Național Liberal, cu episodul umilirii lui Orban la alegerile de la Cluj. Unde Păunel Tișe nu a participat, preferând să se țină deoparte, deocamdată, cum face de fiecare dată. După nemulțumirea manifestată plenar de Boc și Tișe după numirea reprezentantului aliatei UDMR ca prefect la Cluj, cel deranjat a fost chiar cel care a decis, președintele Iohannis, care a transmis pe canalele avute la dispoziție că nu va mai tolera astfel de poziții în partidul său. Al cărui președinte va redeveni după ce va părăsi poziția nr. 1 în stat. De aceea Boc și Buda au anunțat imediat că îl susțin pe Florin Cîțu, pentru motive care, deși sunt declarate de ei, sunt departe de adevăratele cauze ale poziției lor. Cum spuneam, Tișe nu s-a grăbit cu susținerea, odată pentru a da o tușă de democrație existentă, chipurile, în organizația județeană clujeană, dar poate și pentru a mai negocia ceva pentru el și Consiliul Județean pe care îl conduce și unde dorește să performeze pentru a-și păstra poziția ocupată deja pentru vreo trei mandate.
Că doar ce este un președinte al Consiliului Județean, decât un șef peste sate? Așa funcție, așa politică? E doar o opinie personală.
Fenta lui Tișe
În ultimele luni Tișe lăsa să se înțeleagă că s-a „lepădat” de nașul Boc, că nu este de acord cu poziția și, mai ales, cu susținerea pe care i-o acordă, în continuare lui Daniel Buda, confirmat ca șef al organizației județene a PNL Cluj. Însă Tișe evită să o spună deschis, cu toate că Buda îl blochează „la mantinelă”, de 20 de ani, lăsându-i prea puține opțiuni pentru avansări politice.
În acest context, pe 14 august, Alin Tișe a venit cu precizări care îndreptă tiradele sale politice înspre miniștri și alți colegi ai săi de partid, „cocoțați” în poziții pe care nu le merită și, mai rău, pentru care nu sunt calificați. Adică, neavând cum schimba realitatea politică din PNL Cluj, îndreptă „tirul” asupra altora, îndulcindu-și, încă de atunci, poziția pe eșicherul politic clujean. Altfel, cele scrise de Alin Tișe sunt corecte, dar, încă, nu „politically correct”:
„Caracterele infecte din politică au distrus această țară timp de 30 de ani.
Ceea ce se întâmpla azi cu premierul Cîțu este dovada supremă a caracterului oamenilor politici din PNL.
A unora evident, nu putem absolutiza!
Am fost unul dintre membrii critici, poate singurul critic vehement al politicii duse de Ludovic Orban, ajuns președinte de partid și premier.
Am mai vorbit despre asta.
Mulți "curajoși oportuniști" l-au abandonat pe Ludovic Orban și au trecut în tabăra lui Florin Cîțu, doar ca să rămână ei pe poziții.
Adică tot noi pe funcții, tot noi miniștri, tot noi la butoane, tot noi...
Zilele acestea, la prima probă legată de problemele publice ale premierului Florin Cîțu, curajoșii s-au ascuns.
Au intrat în pământ.
S-au ascuns, probabil, în munți!
L-au abandonat și pe Florin Cîțu.
Oamenii aceștia vor să conducă și mai departe partidul și România.
Stimați colegi, nu se mai poate așa! Ajunge cu acest mod de a face politică! Vorbăria goală nu mai convinge pe nimeni.
Înțelegeți asta!
Politica este despre oameni, nu despre povești.
PNL are șansa de a exista doar dacă se va reforma!
Am văzut săptămânile trecute "concursuri de frumusețe" prin țară, în campania internă din PNL.
Îmbrăcați la patru ace, unii colegi au cutreierat toată țara ca să facă unii concurs de discursuri.
Pe cine mai interesează?!
Pe români cred că îi interesează faptele concrete, făcute de oameni credibili!
Hai să facem un exercițiu: luăm miniștrii PNL și le sondăm credibilitatea în județele lor! Apoi și la nivel național!
Va fi un dezastru! Pentru că ei, majoritatea lor, nu există! Dar ei vin în alte județe și dau sfaturi.
Chiar cred că îi mai ascultă cineva?!
Pe mine, astfel de oameni nu mă pot conduce!
Dragi colegi liberali, cred că nici pe voi!
Jenant, ce a ajuns politica!
Propun PNL un exercițiu democratic, al meritocrației și al performanței politice: liderii care să conducă partidul să fie aceia care au cele mai multe voturi primite de la cetățeni, din fiecare județ/municipiu reședință.
Ei sunt cei mai legitimi oameni din acest partid, chiar dacă liderilor închipuiți de la centru nu le place.
Ei pot da credibilitate partidului și sunt singurii care pot conduce credibil!
Ce ziceți, voi cei cocoțați acolo de o veșnicie!?
Nu vreți sa-i lăsați și pe alții să arate ce pot?!
Voi ce arătați de 30 de ani? NIMIC!”, a transmis președintele liberal al CJ Cluj către întreaga opinie publică dornică să îi cunoască opiniile și pozițiile, ba chiar și diferențele dintre acestea...
Folosind ticul de exprimare al lui Ion Cristoiu ne întrebăm „A plecat cineva, vezi Doamne, după fenta lui Tișe?! Nu cred...
Frustrări și visuri de mărire
Din mai multe astfel de mesaje emanate de acesta se întrevăd anumite frustrări, nemulțumiri ale unui politician care se simte insuficient apreciat, prea puțin respectat și chiar și mai puțin folosit de aparatul de partid la adevărata sa capacitate, demonstrată, în opinia sa, prin realizările sale din funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj.
Numai că, toată tevatura politică de la Cluj este despre alegerile din cadrul PNL. Despre viața în liberalism după 25 septembrie 2021, despre cine este sau nu, în grațiile viitorului președinte care, evident, îl va „mazili” pe contracandidatul înfrânt. Iar Emil Boc nu își permite ca asupra delegației clujene să planeze echivocul, mai ales că tocmai Alin Păunel Tișe ar fi putut să îi strice calculele, printr-o poziție în cadrul Biroului Politic al PNL Cluj prin care ar fi putut introduce în delegația liberală clujeană care va vota la congres, membri dispuși să-l voteze pe Ludovic Orban.
În limitele impuse de regulile nescrise din cadrul PNL Cluj, Alin Tișe își manifestă dorința de a urca pe treptele partidului, de a primi răsplata pe care o merită pentru ultimele performanțe electorale.
Dribling cu finalizare
Însă pe 20 august, probabil tras de mânecă de nașul Boc, Alin Tișe revine, cum era și de așteptat, la sentimente mai bune și devine, cu două luni înaintea alegerilor din PNL, politically correct, susținând sus și tare că îl va susține pe politicianul blue jeans, Florin Cîțu, cel de care se leagă speranțele liberalilor de a atrage generația tânără spre PNL:
„Dragi liberali,
A sosit momentul de răscruce al deciziei de susținere pentru unul dintre cei doi candidați la președinția PNL: Ludovic Orban, actualul președinte, vs. Florin Cîțu, premierul României.
Am criticat în trecut atât pe fostul premier Ludovic Orban, cât și performanța precară a unor miniștri ai actualului guvern.
Mi-am exprimat rezervele față de coruperea competiției electorale prin abdicarea de la principii, obediență servilă, lupta meschină pentru putere și privilegii.
Am anticipat erodarea în percepția publică a imaginii PNL.
Este timpul să spunem STOP, sa lăsăm în urmă certurile sub-urbane interpersonale, scandalul și să reunificăm energiile partidului pentru a ne concentra toate eforturile pentru rezolvarea problemelor reale ale țării și implementarea reformelor promise.
Romanii au așteptări mari de la noi, iar în ultimele luni i-am dezamăgit profund.
Am așteptat să văd cele două moțiuni propuse pentru a-mi exprima susținerea.
Am ales moțiunea viitorului!
Îmi exprim susținerea fermă pentru candidatura premierului Florin Cîțu și a moțiunii sale, România Liberală.
Aceasta aduce suflul nou, necesar pentru însănătoșirea economiei și creșterea responsabilității guvernării față de cetățeni.
Și cel mai mult, creează premisele pentru reformarea PNL, partid care pentru a exista este obligatoriu a se reforma!”, sună ultimul mesaj politic transmis de Tișe, care „îl driblează pe Orban, i-a dă printre picioare și înscrie în poarta goală”.
PNL scade sub guvernarea Cîțu, Orban vrea, din nou, prim ministru
Toate aceste lupte politice din sânul PNL, dar și unele dintre măsurile economice luate de Cîțu, au erodat, și continuă să o facă, încrederea alegătorilor în partidul aflat la putere. Întotdeauna partidul aflat la putere se erodează însă întrebarea care se pune este „până unde își permite fără să fie aruncat cu picioare în fund din parlament și din Palatul Victoria?”
Cu mai puțin de o lună înaintea Congresului PNL, Cîțu pare a fi câștigătorul, însă votul fiind secret, pot apărea surprize. Cert este că liderii clujeni ai PNL au pus, cu toții, „jetoanele” pe o culoare. Mai rămâne doar să se învârtă de ruletă. Desigur că nu toți din delegația clujeană vor vota pentru Cîțu, însă declarațiile lui Boc, Buda și Tișe îl exonerează pe Orban, în eventualitatea câștigării războiului, de orice obligație de a sprijini zona județului Cluj. Asta în condițiile în care Ludovic Orban a spus clar că, dacă va câștiga, va vrea din nou funcția de premier. Iar nici varianta cea mai probabilă, victoria lui Florin Cîțu, nu va aduce cine știe ce avantaje clujenilor, poate doar politicienilor care s-au declarat de partea sa.
Concluzie
Nu trebuie trecut prea ușor peste votarea în ultima ședință a guvernului, cea din 25 august, a ORDONANȚEI DE URGENȚĂ privind instituirea unor măsuri pentru derularea Programului naţional de dezvoltare locală etapa a II-a și pentru modificarea alineatului (1) al articolului IV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.6/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investițiilor finanțate din fonduri publice, al cărei link îl aveți aici: https://lege5.ro/Gratuit/ha3tsmzygq4q/ordonanta-de-urgenta-nr-93-2021-privind-instituirea-unor-masuri-pentru-derularea-programului-national-de-dezvoltare-locala-etapa-a-ii-a-si-pentru-modificarea-art-iv-alin-1-din-ordonanta-de-urgenta-a-g, document legislativ prin care Cîțu își asigură sprijinul multor primari din PNL.
În final, este evident că atât Emil Boc, cât și Daniel Buda ori Alin Tișe, își doresc de la alegerile din PNL la nivel național poziții în structura superioară a partidului. Vom vedea cine le va obține.
Până atunci, vă recomand următoarele articole, de la G4Media și Hotnews, care arată cam cum sunt poziționate filialele PNL în războiul Cîțu-Orban, cu precizarea că, nu trebuie uitat, președintele Klaus Iohannis pare a-l sprijini pe actualul premier:
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.