03
Ma, Dec
4 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Îngrijorarea românilor referitoare la conflictul armat din Ucraina este una normală, firească, în condițiile în care se așteaptă ca efectele acestui război să fie alarmante și dificile pentru toată Europa. Disputa din estul României va avea consecințe economice pentru toate statele, mai ales că Uniunea Europeană este vulnerabilă la capitolul furnizarea și livrarea gazelor naturale.

Pe fondul realității conform căreia peste o treime din necesarul de gaze al Europei vine din Rusia, iar o treime din aceste livrări trec prin Ucraina, neliniștea continentală este perfect justificată.

În acest moment însă, disputa militară din țara vecină se pare că nu a afectat în niciun fel derularea exporturilor de gaze ruseşti prin Ucraina, tranzitul desfășurându-se în mod normal, chiar dacă cantitățile au crescut cu peste 40% în ultima perioadă.

Specialiștii opinează că riscul diminuării livrărilor de gaze ruseşti sub angajamentele contractuale este unul limitat, cel puțin deocamdată, în cazul în care nu va exista o escaladare semnificativă a crizei.

În aceste condiții, este pe undeva argumentată decizia Uniunii Europene și a SUA de a nu include sectorul energetic al Rusiei pe lista sancțiunilor economice drastice impuse Kremlinului în aceste zile, ca reacție la atacul sângeros asupra Ucrainei. Chiar și Administrația Biden a justificat nesancționarea sistemului energetic rusesc pentru a nu perturba importanța sistemică a Rusiei în economia globală, din acest punct de vedere.

Este evident că o astfel de imixtiune va avea ca efect afectarea livărilor de energie și gaze în toată Europa, ceea ce ar provoca consecințe poate mai dramatice decât războiul în sine, pe fondul scăderilor accentuate ale economiei mondiale din ultimii doi ani ai pandemiei.

Sunt de salutat, în acest context, asigurările ferme date populației de către Guvernul Nicolae Ciucă, conform cărora România nu va avea de suferit în cazul unui blocaj al intrărilor de gaze naturale în țară. În funcție de evoluția situației, Executivul de la București este pregătit să ia, în timp util, toate măsurile necesare pentru a asigura continuitatea în aprovizionarea cu gaze naturale.

În consecință, cred că trebuie să facem un apel la calm în aceste zile, deoarece România are suficiente stocuri de gaze din depozite pentru gestionarea perioadei sezonului rece și, de asemenea, nu se află într-un pericol iminent din punct de vedere al siguranței și securității naționale.

      

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh