21
Joi, Noi
5 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

România și Comisia Europeană au semnat, la Alba Iulia, Acordul de Parteneriat pentru perioada 2021-2027. Prin parafarea acestui document, de către primul-ministru liberal Nicolae Ciucă, țara noastră va beneficia de suma de 31,5 miliarde de euro pentru modernizare și dezvoltare, prin Politica de Coeziune.

Grație acestui acord, România dispune de noi oportunități substanțiale în vederea finanțării proiectelor infrastructurii de transport, dar și de înnoirea domeniilor esențiale, precum sănătatea, dezvoltarea durabilă, dezvoltarea inteligentă și digitalizarea. Nu vor fi ignorate celelalte segmente vitale ale progresului, mă refer la programele care vizează evoluția din educație, crearea de noi locuri de muncă, incluziunea socială, toate acestea urmând să conducă la bunăstarea generală a fiecărui român.

Prin semnarea acestui acord, țara noastră va primi, în total, fonduri europene în valoare de aproape 80 de miliarde de euro în următorii cinci ani, 29,2 miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență, 31,5 miliarde de euro prin Politica de Coeziune și aproximativ 19 miliarde de euro prin Politica Agricolă Comună.

Suma aferentă Politicii de Coeziune va fi repartizată pentru obținerea mai multor deziderate stringente. În primul rând, este vizată creșterea competitivității economice și a nivelului de digitalizare în rândul populației, al IMM-urilor și al administrației publice.

Un alt domeniu de interes se referă la investițiile în tranziția ecologică, în special în sectoare precum energia verde, reducerea emisiilor de carbon, infrastructura de mediu, conservarea biodiversității, crearea de spații verzi, gestionarea riscurilor, măsuri de mobilitate urbană durabilă. Se va investi și în atenuarea impactului social și economic al tranziției verzi, mai ales în regiunile din România afectate de eliminarea treptată a cărbunelui și a lignitului.

Modernizarea sistemului de sănătate este o altă componentă a Politicii de Coeziune, urmărindu-se, în special, asigurarea accesului cetățenilor la servicii de sănătate, precum și îmbunătățirea calității, a eficacității și a rezilienței sectorului medical.

Un alt segment reprezentativ îl constituie investițiile în transportul durabil, cu preponderență pe dezvoltarea unor mijloace de transport multimodale și durabile, îndeosebi pe componenta transportului feroviar.

Îmbunătățirea accesului la piața muncii, cu un accent special pe scăderea ratei șomajului în rândul tinerilor, pe o educație de calitate și favorabilă incluziunii, pe dezvoltarea de noi competențe și pe formare, este o altă componentă a Politicii de Coeziune, combaterea sărăciei și ocuparea forței de muncă fiind în centrul preocupărilor Guvernului Nicolae Ciucă.

În ceea ce privește dezvoltarea sistemului educațional, se va pune accent pe îmbunătățirea accesului la educația și îngrijirea copiilor preșcolari, scopul fiind reducerea ratei de părăsire timpurie a școlii, precum și sprijinirea formării profesionale și a învățământului terțiar pentru piața muncii.

Acestea sunt doar câteva dintre investițiile preconizate, care vor contribui considerabil la creșterea calității vieții românilor, prin crearea de locuri de muncă, asigurarea de infrastructuri moderne, întreprinderi competitive, resurse umane la cel mai înalt nivel, precum și administrații publice moderne și eficiente, adaptate nevoilor cetățeanului.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh