23
Sam, Noi
4 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

USR Cluj a organizat o conferință de presă în care a analizat bugetele propuse pentru municipiul Cluj-Napoca și județul Cluj. Aceste bugete, care au fost recent în dezbatere publică și urmează să fie adoptate, au fost analizate în detaliu de către deputatul USR Viorel Băltărețu, consilierii județeni Elena Muscă și Ionuț Florea, și Alexandra Oană, lidera consilierilor locali USR din Cluj-Napoca, care au evidențiat creșterea cheltuielilor de funcționare în detrimentul celor de dezvoltare, atât pentru municipiu, cât și pentru județ, și execuții bugetare sub așteptări la capitolul investiții.

În cadrul conferinței, Viorel Băltărețu a oferit o evaluare critică a bugetului propus de administrația locală din Cluj-Napoca, denumit "Bugetul Iluziilor". Acesta a comparat retorica optimistă a primarului Emil Boc, care prezintă bugetul ca fiind „cel mai mare buget al Clujului", cu practicile Comitetului Central al Partidului Comunist, subliniind că, în realitate, bugetul este plin de proiecte grandioase anunțate cu fast, dar care, în realitate, sunt fie proiecte naționale, fie au execuții bugetare sub așteptări. De exemplu, drumul de legătură A3 Tureni, Spitalul Regional și Pasajul de la Tăietura Turcului sunt proiecte enumerate în buget care, de fapt, nu aparțin administrației locale, ci țin de CNAIR, Ministerul Sănătății, respectiv CFR.

Deputatul USR Viorel Băltărețu a evidențiat, de asemenea, că administrația locală se laudă cu proiecte care sunt departe de a fi începute, cum ar fi centura metropolitană, un proiect preluat de la CNAIR de către Emil Boc, dar care încă se află în faza de analiză, după mai multe licitații eșuate. Această situație evidențiază un model de administrare bazat mai mult pe iluzii decât pe realizări concrete, cu o execuție bugetară în 2023 de doar 20% pe bugetul de dezvoltare.

Pentru a contracara aceste tendințe și a răspunde nevoilor cetățenilor, USR Cluj-Napoca a propus un set de 76 de amendamente la bugetul local. Aceste amendamente au fost inspirate de dialogul cu cetățenii și vizează îmbunătățirea calității vieții în cartierele orașului, nu doar în centru. Alexandra Oană, lidera consilierilor locali ai USR, a detaliat unele dintre aceste amendamente, care includ dezvoltarea mobilității urbane, îmbunătățirea accesului la educație, extinderea serviciilor esențiale și susținerea culturii. Scopul este de a crea cartiere funcționale care să reducă nevoia de navetă și să îmbunătățească experiența de zi cu zi a locuitorilor.

Propunerile USR Cluj se axează pe dezvoltarea infrastructurii de transport pentru a reduce traficul și poluarea, crearea și extinderea serviciilor educaționale, inclusiv hub-uri educaționale și creșe, implementarea unui program de masă caldă pentru copiii din învățământul primar, promovarea sustenabilității mediului prin realizarea Arealului Natural Hoia-Baciu și sprijinirea culturii prin alocarea unui buget specific și adoptarea unui nou regulament pentru finanțarea proiectelor culturale. Aceste inițiative urmăresc să adreseze direct nevoile comunității și să promoveze o dezvoltare urbană echilibrată și sustenabilă.

Lista completă a amendamentelor USR poate fi găsită la https://cluj.usr.ro/amendamente-buget-2024/

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh