22
Vi, Noi
5 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Toate sintagmele din titlu au fost rostite de consilieri locali, aleși, referitor la cererea primarului Ștefănie de a declanșa, practic, un scandal imens între Municipiul Turda și Compania de Apă Arieș. De parcă turdenii nu s-au săturat de aceste interminabile scandaluri declanșate și purtate în ultimii patru ani sub administrația lui Ștefănie!

Mâine, 22 martie 2016, Consiliul local Turda va lua decizia de a vota „împotrivă”, prin reprezentantul său în Adunarea Generală de la Compania de Apă Arieș, declanșând o perioadă de lupte surde, cu avocați și auditori în rolurile principale, între cele două instituții. Aceasta pentru că, cu toată opoziția unor aleși locali, majoritatea PNL-UDMR poate lua orice decizie, având majoritatea în Consiliul local Turda.

Ședința a patru dintre comisiile de specialitate ale Consiliului Local Turda reunite, desfășurată vineri dimineața a scos în evidență, încă o dată, poate mai detaliat decât oricând, controlul aproape total pe care îl deține alianța PNL-UDMR în forul decizional local.

După ce Comisia nr. 2 (pentru Administrație publică locala, servicii publice, regii, piețe, comerț, agricultura, asocieri, relații cu publicul, juridic, ordine publică și apărare) a dat aviz pozitiv proiectului de hotărâre în ședința sa de joi, 17 martie, vineri s-au reunit în ședință Comisiile nr. 1 (pentru Buget-finanțe, prognoze economice, investiții), nr. 3 ( pentru Urbanism si amenajarea teritoriului, administrarea domeniului public și privat, protecția mediului, investiții, nr. 4 ( pentru Muncă și protecție socială, protecția copilului, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, culte, minorități) și nr. 5 (pentru Învățământ, cultură, sănătate, tineret, sport și turism). La finalul întrunirii s-a votat, în cadrul fiecărei comisii, rezultând următorul rezultat. Comisia nr. 1 – aviz favorabil, Comisia nr. 3 – aviz negativ, Comisia nr. 4 – aviz favorabil, Comisia nr. 5 – aviz negativ, astfel că trei dintre comisiile de specialitate al CL Turda au acordat aviz pozitiv iar două negativ. Conform legii, avizul comisiilor de specialitate este consultativ.

radu-crisan-SED-COM-MAR-2016Inițiatorul proiectului de hotărâre care prevede vot „împotrivă” a Municipiului Turda la toate punctele de pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor de la C.A.A., primarul Tudor Ștefănie, a lipsit de la ședința comisiilor. A fost prezent însă administratorul public, Radu Crișan, care a expus motivele pentru care executivul cere aleșilor locali să avizeze respectivul vot negativ în AGA. De fapt a încercat să manipuleze pe consilierii locali expunându-le jumătăți de adevăr și chiar… minciuni. „Pe lângă  faptul că nu am fost convocați, nu există nici un document transmis către Consiliul local pentru ca acest legislativ să poată emite un mandat special pentru reprezentantul în Adunarea Generală. (…) Pe de altă parte, știți că la celelalte două societăți care sunt în subordine aveți documentele și probabil că ați dat mandatul în cunoștință de cauză”, a opinat Crișan, uitând să precizeze că raportul Municipiului Turda față de C.A.A., unde este acționar principal (atenție, nu majoritar!) cu 45% din acțiuni, nu este același cu raportul față de Turda Salina Durgău și Domeniul Public Turda, unde este acționar unic, cu 100% din acțiuni. Ce a mai uitat să precizeze Crișan este faptul că, în perioada precedentei conduceri, deținută de membri ai fostului PD-L, azi în PNL-ul primarului Ștefănie, NICIODATĂ nu au fost prezentate Consiliului local documentele supuse aprobării AGA de la C.A.A. Radu Crișan însuși a fost reprezentantul Municipiului Turda în AGA de la CAA pentru o lungă perioadă de timp, fără să sesizeze nimic anormal, până acum, în netransmiterea documentelor votate în AGA către Consiliul local Turda. De unde atâta zel în această perioadă? Evident că schimbarea de atitudine a echipei lui Ștefănie bate la ochi și ar putea avea repercusiuni grave nu doar asupra CAA ci chiar asupra celor care acum au declanșat acest nou scandal, continuând ce au făcut timp de 4 ani - s-au luptat pentru pozițiile bine plătite de la societățile subordonate - lucru care nu a scăpat opiniei publice.

Dorel Corpodean a întrebat: „Nu ați primit nici în această dimineață documente?” Răspunsul lui Radu Crișan a fost „Nu!” De două ori! Deși documentele fuseseră deja depuse la Consiliul local.

În plus, Crișan a încercat să-i „asmută” pe aleșii locali împotriva CAA arătând că această societate a atacat în instanța de contencios încă o Hotărâre a Consiliului Local, confirmând încă o dată că motivul pentru care se dorește votul „împotrivă” în AGA vine din orgoliu și… politică, nu din adevărate motive, economico-financiare. Este dreptul CAA să atace orice document care îi aduce atingere.

„Acesta-i aranjament, nu e corect ce se întâmplă!”, a strigat în gura mare Dorel Corpodean, referindu-se la proiectul de hotărâre, exasperat de desele întreruperi provocate de Radu Crișan colegului său, Sorin Bichiș, care nu era lăsat să ducă la bun sfârșit nicio frază.

Sorin-Bichis-sed-com-mar-2016„În moment de noi mandatăm reprezentantul să voteze împotrivă, e clar că nu duce spre o bună desfășurare a activității Companiei de Apă despre care știm că încearcă Pasul II, să atragă, din nou, fonduri europene. Nu știu dacă este OK… Din ce spuneați dvs., că aveți pe nu știu ce surse, se află pe ordinea de zi a ședinței acelei Adunări Generale, descărcare de gestiune, depunerea unor bilanțuri către Ministerul de Finanțe, care au termene limită, până în 31 mai, din câte știu eu… S-ar putea să perturbăm activitatea companiei. Numai pentru faptul că nu s-a trimis convocatorul înainte cu 30 de zile, venim și mandatăm pe cineva…”, și-a expus Sorin Bichiș părerea, înainte să fie întrerupt, din nou, de administratorul public Radu Crișan. „Dacă mă tot întrerupi”, i-a spus Bichiș lui Radu Crișan, ”trebuia să-ți faci singur ședință aici. Te rog să nu mă tot întrerupi!”

Și consilierul local ALDE, Ovidiu Micu, a opinat că nu este bună varianta aleasă de executiv: „Noi ne opunem, direct? Nu e o chestie bună! De ce împotrivă? E subliniat în proiectul de hotărâre: să voteze împotriva tuturor punctelor de pe ordinea de zi! Dacă este unul că micșorează prețul la apă? Nu există posibilitatea de amânare a Adunării Generale pentru că nu și-a îndeplinit procedurile?”, a spus Micu.

Dora-Arion-sed-com-2016La rândul său, consilierul local PSD, Dora Arion, a declarat: „Și mie mi se pare că este un abuz din partea noastră, să mandatăm pe doamna Bujor să voteze împotriva ordinii de zi, cum au spus și colegii noștri. De ce să nu fim informați? Probabil că e o proastă informare. Iar mergem pe suspiciuni rezonabile. Ne suspicionăm unii pe alții. Nu mi se pare corect! De ce nu putem stabili o comunicare cu domnul director, pe care eu îl știu, e deschis și întotdeauna dă toate informațiile necesare. Consider că este o lipsă de comunicare iar noi, consilierii, suntem prinși la mijloc. Eu nu pot să-mi dau votul pentru ceva ce consider că este o exagerare!”, și-a spus punctul de vedere și Dora Arion.

Să vedem care a fost votul în comisii, pentru a ne fi mai ușor la ședința de marți, convocată tocmai pentru a fi adoptat proiectul de hotărâre despre care am scris aici: http://turdainfo.ro/index.php/National/Turdaleaks/2016-03-18-06-22-31.html.

În Comisia nr. 1 au dat vot „pentru” consilierii PNL Cristian Felezeu și Nicolae Giurgiu iar consilierul independent Sorin Bichiș a fost „împotrivă”. Lucian Cordiș – PNL și Lucian Nemeș – UNPR au absentat.

În Comisia nr. 2 consilierii PNL Daniela Florea, Victoria Iurian au votat „pentru”, la fel ca Radu Panait (independent) și a fost „împotrivă” Nicolae Roș – PSD. Rozalia Crișan (ALDE) a fost absentă.

În Comisia nr. 3 consilierii PNL Nicolae Giurgiu și Florin Bugnar au fost „pentru” iar Ovidiu Micu (ALDE) și Sorin Bichiș (independent) s-au opus, în timp de Lucian Varo a înclinat balanța înspre aceștia din urmă abținându-se de la vot.

În cadrul Comisiei nr. 4, au votat „pentru” consilierii PNL Elena Băginean și Cristian Felezeu, „independentul” Nicolae Costișor și Csep Leyla – UDMR, iar „împotrivă”, Dora Arion – PSD.

În fine, în cadrul Comisiei nr.5, „pentru” s-au declarat Paul Cățănaș – PNL și Clara Adamosy – UDMR iar „împotrivă” au votat Dora Arion – PSD, Mariana Dobra  și Dorel Corpodean – independenți.

La ședința în plen de marți, nu este exclus ca, la același subiect, să existe modificări ale votului unora dintre consilierii locali față de votul din comisii deoarece, nu-i așa, interesul poartă fesul!

Puteți urmări integral ședința comisiilor reunite la adresa https://www.youtube.com/watch?v=XwXoY4fmXE0.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh