22
Vi, Noi
5 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ultima „Informare publică a Grupului de consilieri locali PNL Turda cu privire la ședința extraordinară a Consiliului Local Turda din 11 august 2016”, emisă în 12Thumbnail image august 2016, posterior ședinței extraordinare a Consiliului Local, ne lasă, ca și precedentele, să vedem frustrarea liberalilor turdeni după pierderea puterii la Turda.

În plus, tot acuzând convocarea unor ședințe extraordinare, grupul consilierilor din PNL Turda lasă o imagine proastă în ochii turdenilor, aceștia din urmă nefiind de părerea politicienilor, că problemele comunității ar trebui organizate doar, exclusiv și fără excepții, în cadrul unei ședințe ordinare a Consiliului local Turda, care să se desfășoare la finalul fiecărei luni. Liberalii, prin continua pomenirea faptului că „s-a desfășurat o nouă ședință extraordinară a Consiliului Local, o tradiție deja consacrată în mandatul noului executiv local, ședințele ordinare fiind adevărate excepții de la regulă”. Păi ce-ați dori, domnilor liberali? Ca primarul Matei și cei care formează actuala majoritate să accepte dezastrul lăsat de conducerea dvs. alături de ilustrul fost prima Tudor Ștefănie? Să accepte tacit că nu se poate schimba fața și soarta orașului? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care turdenii vi le-ar pune, dacă ați sta de vorbă cu majoritatea dintre ei.

 

Dealtfel primarul Cristian Matei, de care se leagă mari speranțe de rederesare a vieții turdenilor, a și spus-o liberalilor din Consiliul local „verde-n față”: „în ultimii patru ani la Turda nu s-a făcut nimic”, „bugetul Turzii a fost lăsat pe zero de fostul primar” etc. Nu am auzit niciun liberal să îl contrazică, ba chiar liberalul Lucian Cordiș a avut și o remarcă de oarecare obrăznicie: „Asta e!”

Păi nu „asta e!”, domnilor, că turdenii știu exact cine este vinovat pentru dezastrul produs în acest oraș iar faptul că aleșii PNL din Consiliul local Turda au fost mai vocali în ultima lună și juătate decât în 12 ani de mandat descrie exact tabloul politice de un patetism grotesc creionat sub guvernările succesive ale lui Tudor Ștefănie, de care ce-i drept, nu se fac vinovați decât unii dintre dvs. și numai pentru ultimii trei ani, ca să fim cinstiți.

„Prin urmare, politica locală cunoaște doar momente extraordinare, ieșite cu totul din comun, lucrurile lumești fiind exilate pe agenda politică a altor comunități, cu probleme cetățenești obișnuite. Asta este, trebuie să ne considerăm fericiți, noi suntem altfel decât toți ceilalți!”, spun consilierii PNL? Ce spuneți de asta, stimați cititori? Sunt vorbele unora care au aprobat sume imense pentru a îmbrăca ruina Casei de Cultură, banii mergând la firma care a fost unul dintre cei mai importanți „clienți” ai lui Ștefănie!

„Pe agenda dezbaterilor de plen: 4 Proiecte de Hotărâre, la care s-a mai adăugat unul, propus ad-hoc. 

Primul Proiect, avându-l ca singur inițiator pe domnul primar Cristian Matei, s-a referit la majorarea de la 50% la 75% a cuantumului dividendelor cuvenite bugetului local din profitul net înregistrat de Salină în anul financiar 2015. Această inițiativă apare ca o decizie cu efect retroactiv, în condițiile în care exercițiul financiar pe anul 2015 este încheiat, iar bilanțul financiar-contabil al Salinei, aferent anului 2015, depus deja la ANAF, până la data limită de 31 mai 2016. Înțelegem că municipalitatea are nevoie de resurse financiare și că Salina Turda S.A. este singura societate comercială din subordinea autorităților locale care furnizează sume considerabile la bugetul local (nu este însă și cazul Companiei de Apă Arieș, care doar consumă resursă bugetară, nerealizând nici măcar investiții din fonduri proprii!), dar legea societăților comerciale (legea 31/1990) nu permite Adunării Generale a Acționarilor (AGA) să modifice exercițiul bugetar, bilanțul contabil și repartizarea cotei de dividende decât până la data de 31 mai a fiecărui an (în primele 5 luni ale anului în curs pentru anul financiar anterior), ca atare până la înregistrarea bilanțului contabil la ANAF! Este motivul pentru care consilierii locali liberali s-au abținut de la votarea acestui Proiect de Hotărâre, iar prin intermediul consilierului Cristian Felezeu, i-au solicitat reprezentantului municipalității în AGA la Salină, domnul Cojan Robert Filip, obținerea unui aviz de legalitate din partea Ministerului de Finanțe, Prefecturii și ANAF-ului.Pentru a risipi orice îndoială: liberalii nu se abțin din rea-voință, ci vor doar ca totul să fie legal!. Pe de altă parte, apare întrebarea legitimă: oare reducerea semnificativă a profitului net al Salinei, prin preluarea de către municipalitate a 3/4 din el, nu va afecta major managementul societății, prin diminuarea planului de investiții pentru dezvoltare (a se vedea ultima investiție la hotel) și îngreunarea posibilității de rambursare a creditelor contractate, ducând într-un timp scurt la reducerea numărului de turiști, implicit și a încasărilor financiare? Normal, nu..., căci dacă nu oferi nimic nou, pierzi încet, dar sigur, la capitolul atractivitate în ochii turiștilor! De aici și până la eticheta ulterioară de management neperformant nu mai e decât un pas...”, arată liberalii care simt că le fuge de sub picioare controlul societăților subordonate. Adică, cu alte cuvinte, „nu ne luați banii cu care am vrut să plătim creditul pentru un hotel care nu-și va amortiza investiția într-o sută de ani” și alte matrapazlâcuri. 

„Cel de-al doilea Proiect, inițiat tot de primarul Cristian Matei, s-a referit la retragerea Municipiului Turda din Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Municipal Potaissa Turda, acolo unde deținea 98% din acțiuni. Este vorba despre un club de fotbal nou, înființat în mai 2016, având Certificat de Identitate Sportivă, și care trebuia să fie punctul de plecare în revigorarea fotbalului local. Ne întrebăm, din nou legitim, de ce să consumi energie, timp și resurse pentru înființarea unui club, pentru a renunța apoi la el, și cine își asumă responsabilitatea pentru recuperarea sumelor cheltuite pentru înființarea clubului? Unele răspunsuri le regăsim în cel de-al treilea Proiect de Hotărâre propus”, susțin PNL-iștii, care și aici s-au simțit lezați pentru că au fost eleiminați cu totul de la conducerea unui sport iubit de turdeni și adus în ultimii ani la faliment. Trebuie să spunem aici că turdenii au salutat, mai ales cei care au fost apropiați fenomenului fotbalistic, modul în care primarul Matei a reușit să coalizeze  profesioniști și oameni care știu cu ce se mănâncă fotbalul, pentru a crea o structură capabilă să producă fotbaliști, menită să mulțumească părinți, copii și spectatori. Asupra acestui subiect vom reveni cu un material pe larg.

Cel de-al treilea Proiect, inițiat de primarul Cristian Matei, a privit asocierea Municipiului Turda cu Asociația Club Sportiv Sticla Arieșul Turda, Asociația Sportivă Club Sportiv Sinai Turda și alte persoane fizice (Rus Romeo-Dorin, Soporan Radu-Emil, Todea Constantin-Adrian, Tothăzan Octavian-Gicu, Tothăzan Radu, Șomlea Dumitru-Adrian, Gherghei Ștefan), în vederea constituirii unui club de fotbal care să funcționeze în cadrul sportiv și juridic oferit de Asociația Club Sportiv Sticla Arieșul Turda. În cadrul acestui club, Municipiul Turda deține 98% din acțiuni, în timp ce fiecare dintre ceilalți 8 asociați dețin părți divizibile de 0,25%. Ca reprezentant al Municipiului Turda în AGA la acest club a fost propus Zoltan Radu-Cosmin (consilier local PMP), iar ca reprezentant municipal în Consiliul Director a fost nominalizat Sălăgean Aron Adrian (consilier local PSD). Chiar dacă au votat acest proiect, consilierii liberali au atras atenția asupra unor aspecte neclare, dar care pot fi în viitor remediate: reorganizarea algoritmului de vot în cadrul AGA în așa fel încât el să corespundă contribuției financiare proprii fiecărui asociat (în acest moment, statutul clubului oferă câte un vot în AGA fiecărui asociat, în condițiile în care Municipiul Turda deține 98% din acțiuni și contribuie cu 25 000 RON pe lună la desfășurarea activității clubului; ca atare, asistăm la situația improprie în care ”unul dă banii, iar ceilalți decid pe banii lui”!!), stabilirea clară a categoriilor eligibile de cheltuieli, elucidarea procedurii de finanțare, căci dacă Municipiul Turda apare cu o contribuție lunară de 25 000 RON, ceilalți asociați contribuie, conform statutului clubului, ”în funcție de disponibilitatea financiară” (cu alte cuvinte: dacă nu am sau nu vreau, nu dau!!!) sau verificarea atentă a contului bancar în care se virează contribuția financiară a municipalității. Mai precizăm faptul că, auxiliar finanțării publice, părinții copiilor de până la 12 ani, încadrați la grupele de juniori ale acestui club, vor plăti o taxă lunară de 50 RON, ca indemnizație de formare. Ne întrebăm, totuși, de ce nu s-a putut reorganiza acționarial vechiul club Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Municipal Potaissa Turda, prin primirea unor noi membri, pentru a nu asista la o risipă inutilă de energie, timp și resursă?!”, arată PNL-iștii care, anterior ședinței consiliului local au organizat și un sondaj, un „poll” online în care întrebau dacă sunt de acord cu cele propuse de PSD. Dacă nu au prezentat rezultatul în Consiliul local Turda, probabil că rezultatul a fost unul dezastruos pentru ce doreau ei să arate. 

În fine, „Ultimele două Proiecte s-au referit la aprobarea rectificării bugetare la Salina Turda și aprobarea documentației de avizare lucrări de intervenție pentru reabilitarea pavilionului de boli infecțioase și oncologice la Spitalul Municipal Turda, proiecte votate unanim de consilierii locali prezenți.

La secțiunea Diverse, consilierii locali liberali au adresat interpelări primarului în probleme diverse, în acord cu nemulțumirile, sugestiile și recomandările culese de la cetățeni: refacerea marcajelor rutiere în zona Kaufland-Lidl, rezolvarea problemei ciorilor din parcul situat în Turda Nouă, analizarea problemei gropilor de gunoi neautorizate, apărute ca urmare a expoatărilor de pietriș din zona cimitirului din Oprișani (consilier Cristian Felezeu), analizarea atentă a situației financiare precare a Spitalului Municipal și găsirea unor soluții pentru ca această instituție vitală să nu intre în blocaj financiar (consilier Igor Cojocaru), luarea unor măsuri urgente pentru reducerea insecurității sociale din zona străzii Barbu Lăutaru (consilier Lucian Cordiș), cuprinderea străzilor Albinei și Potaissa în planul imediat de asfaltări și igienizarea și decolmatarea văilor cursurilor de apă de pe raza municipiului (malurile Arieșului, malurile pârâului Racilor și ale Văii Fânațelor) (consilier Ciprian Rigman). Apreciem disponibilitatea primarului de a răspunde fiecărei interpelări, avem și răbdare cu domnia sa, dar vom dori în viitor să vedem mai multe fapte concrete și revenirea la practica normală a ședințelor ordinare. Totodată, reamintim obligativitatea administrației locale de a răspunde în scris tuturor interpelărilor adresate de consilieri sau cetățeni, aspect care nu s-a produs până în acest moment”, se mai precizează în informarea semnată „Cu respect față de fiecare cetățean, Grupul consilierilor liberali din Consiliul Local Turda”.

Trebuie să spunem că în plenul Consiliului local conduita liberalilor este din ce în ce mai matură, mai chibzuită, ceea ce ne face să sperăm că, odată cu iminenta debarcare a președintelui lor, Tudor Ștefănie, care nu renunță la șefia acestui partid deși rezultatele obținute la alegeri l-ar îndreptăți să o facă (sub 3 % din rezultatul partidului la nivel județean iar el încă speră să fie nominalizat pentru o candidatură parlamentară!), vom avea un partid de opoziție solid care își va aduce aportul la refacerea societății turdene. Și încă ceva, cum a precizat un liberal pe care noi îl respectăm, care a avut demnitatea să i-o spună în față lui Tudor Ștefănie, acesta din urmă a obținut mai puține voturi decât PNL Turda, dacă scădem din voturile sale pe cele date de populația maghiară, care nu a avut un candidat de primar!    

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh