PDL a fost partidul cu cele mai bune rezultate la toate alegerile de anul trecut. În tot judeţul dar cu precădere la Turda şi Câmpia Turzii. Dacă la Turda un om politic de talia lui Tudor Ştefănie se ştia din start că e greu de bătut, la Câmpia Turzii a fost nevoie de curtarea şi transferarea în final a lui Ioan Vasinca, primarul care a albit în fotoliul de primar.
După ultimele alegeri, cle uninominale, pentru fotoliile de parlamentari, PDL Turda şi Câmpia Turzii au resimţit pe toate fronturile, amarul înfrângerii din poziţia de învingător al alegerilor. Ceea ce se ştie mai puţin de către alegători este faptul că în spatele oricărui rezultat politic se ascund sume imense de bani. Sume suficiente pentru rezolvarea problemelor unei localităţi de talia acestora două, într-un sector al vieţii sociale. Aceasta este de fapt şi deosebirea între inteligenţa vestică şi prostia balcanică pe care noi o propagăm în folosul celor bogaţi şi puţini şi în detrimentul celor mulţi şi săraci. Să analizăm doar situaţia din oraşul înfărţit cu noi, Putten, din Olanda. Primarul de acolo este numit de regina Olandei, Beatrix, pe viaţă. De aceea, oamenii din acel orăşel nu irosesc banii pe alegeri odată la 4 ani. Pentru că dincolo de banii alocaţi de la bugetul constituit tot din banii prostimii, „băieţii deştepţi” care au mari interese în Turda au pus şi ei „mână de la mână” pentru a-şi susţine candidatul. O groază de bani. La fel şi la Câmpia Turzii.
Iar aceşti bani trebuie să se întoarcă înzecit, la cei care au investit. Şi cum se pot întoarce decât ajutându-l pe cel care a băgat bani în acţiunile de intoxicare a alegătorilor să ajungă la ciolan. Când ai ajuns la ciolan, te-ai scos nene. Acum tu împarţi lozul, având grijă ca, bineînţeles, cea mai mare parte, cea a leului, să-ţi revină.
Şi cum s-a făcut această împărţire?
Păi, de ce tot voorbim de PDL? Pentru că avem ceva cu ei? Pentru că firmele lor nu au reclamă în ziarul nostru? NU, nenicule, ci pentru un simplu fapt: sunt la PUTERE. Desigur că acum o să-i băgăm în aceeaşi oală şi pe cei de la PSD. Pentru că aşa cum am mai spus-o, rivali politici sau nu, poporul ăsta, care, repet, niciodată nu greşeşte la vot, i-a obligat să se aşeze la aceeaşi masă şi să împartă „prada”. Adică funcţiile înalte din stat, apoi pe cele de la judeţ, iar în final pe cele de jos, de pe plan local.
Prima funcţie „balşoi” i-a revenit preşedintelui PD-L Cristian Haiduc, omul de afaceri din Câmpia Turzii care a pompat cel mai mult loz în cele doua campanii electorale din anul 2008. Buda, preşedintele PD-L Cluj, promitea că partidul va încerca să îi răsplătească pe cei care au realizat scoruri importante la alegeri, iar Cristi Haiduc a fost, fără echivoc, printre aceştia. Aşadar numirea sa ca secretar de stat la IMM-uri, şef al unei agenţii creată pentru mijlocirea fondurilor europene de la sursă la beneficiar. Aşadar salariu mare şi, mult mai important, influenţă. Vă daţi seama câte sacoşe vor duce oamenii, patronaşi de mici IMM-uri în luptă cu criza, înspre biroul secretarului de stat, fost militar, actual antreprenor dar şi crâşmar? Puhoi. În Europa sau nu, în România, dacă vrei să pui mâna pe niscai bani, trebuie să deschizi uşa birourilor cu capul, având mâinile ocupate cu sacoşele.
Cristian Haiduc are încă unele probleme cu oameni pe care i-a deranjat cu construcţiile pe care el le-a edificat sau a plănuit să le ridice. Oameni nemulţumiţi care probabil acum, când şeful PD-ist este sus, vor căuta şi ei să-şi rezolve problemele, deşi ştiţi cum e dacă te ... contra vântului. Învingi vântul.
De ce este scorul 1-0 pentru pedeliştii din Câmpia Turzii? Pentru că iată, ei au deja un om impus într-o funcţie aducătoare de importante beneficii. Acest lucru nu va rămâne fără urmări, sunt convins. Cristi Haiduc va şti şi va reuşi să deschidă anumite uşi pentru patronaşii locali, să-i dezvolte şi să-i finanţeze. Dacă nici acum, atunci când? Dacă nici el, atunci cine?
La Turda? Care sunt câştigurile? S-a tot zvonit că primarul va merge ministru, că Ucu Faur va fi prefect. Nici vorbă. Ba mai mult, aflăm de la organul media care are acces direct şi exclusiv, din motive lesne de înţeles, la informaţii la prima mână din interiorul PD-L, că viceprimarul Mircea Irimie ar urma să fie schimbat cu nenea Emil Molnar, preşedintele PSD, ca urmare a cine ştie cărui protocol secret şi abject, spun eu. Adică struţocămila PSDPDL, a câştigat după împărţirea ciolanului rezultat din alegerile parlamentare un post stabilit anterior, la alegerile locale? Bravos, naţiune. Cum s-ar simţi Mircea Irimie dacă acest lucru este adevărat? Bănuiesc că aşa cum s-au simţit şi alţii din interiorul acestui partid, în anii care au trecut, dar şi în aceste zile, TRĂDAŢI: Radu Mureşan, Marius Boia, Aurel Matei, Nicolae Suciu, iar lista sunt sigur că se va lungi în perioada următoare.
Ca jurnalist, mie nu îmi plac zvonurile – acestea sunt pentru „cofăriţe” şi pentru cei care au ziar-pistol, că o fi pe hârtie sau în format electronic, cei obişnuiţi să confunde presa cu o putere care, sub ameninţarea armei, îţi dă dreptul să şantajezi, să ţii sub tensiune oameni buni, oameni bine intenţionaţi – şi, de aceea, am admirat reţinerea de care a dat dovadă Cristian Haiduc în a-şi striga sus şi tare noua funcţie. Că a făcut-o aşa cum partidul i-o cere în organele media aservite puterii, iarăşi îl înţeleg, mai ales că între aceste componente apar şi anumite relaţii de familie, ascunse ochilor şi urechilor publicului, pentru a putea dezinforma în continuare. Ce nu am înţeles, o să scriu în paginile săptămânalului nostru cu următoarea ocazie în care o să ne referim la cei care au ajuns în funcţiile puterii, cum îşi fac treaba şi care sunt dedesubturile complicatelor iţe ale politichiei din zona portocalie de pe axa Cluj-Turda—Câmpia Turzii.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.