22
Vi, Noi
4 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

DECLARAŢIE POLITICĂ

De către dl. senator:                        Alexandru Cordoş

Circumscripţia electorală:               Nr. 13

Colegiul electoral:                            Nr. 4, jud. Cluj

Grupul parlamentar .                       PSD

 

Şedinţa Senatului din data de:     14-09-2016

 

Titlul declaraţiei politice: Măsuri urgente privind corecţiile de salarizare în educaţie şi sănătate

 

Stimate colege, stimaţi colegi senatori,

În ultima perioadă Guvernul a declarat că susţine învăţământul şi sănătatea inclusiv prin salarizarea personalului. Acest aspect trebuia să îl rezolve Hotărârea Guvernului nr. 582/2016 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor art. 31 alin. (2), (3) şi (8), art. 33 şi 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, cu modificările şi completările ulterioare care a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 641/22.VIII.2016 şi Ordonanţa de Urgenţă nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Forma adoptată a HG nr. 582/2016, în loc să rezolve problema salarizării, a stârnit un val de nemulţumiri din partea sindicatelor revoltate de diferenţele semnificative faţă de forma negociată de Guvern cu reprezentanţii federaţiilor sindicale reprezentative.

În cursul săptămânii trecute Comisia pentru Muncă, Familie şi Protecţie Socială a Senatului României s-a întâlnit cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie şi sănătate. Din discuţiile purtate, precum şi din memoriile transmise rezultă o serie de inadvertenţe între actele normative adoptate şi forma negociată.

În învăţământ, deşi guvernanţii au promis în repetate rânduri creşteri salariale, profesorii vor beneficia de doar câteva zeci de lei în plus la salariu. Mai mult, au rămas nelămurite aspecte precum „vechimea în învăţământ”, prin eliminarea alin. (1) – (4) ale art. 4 din hotărâre, în situaţia în care atât în O.U.G. nr. 57/2015, cat şi în H.G. nr. 582/2016 operează, în materia salarizării cadrelor didactice cu 2 forme de vechime şi anume, vechimea în învăţământ şi vechimea în muncă.

În această situaţie, fără precizări exprese cu privire la perioadele care constituie vechime în învăţământ, la nivelul instituţiilor de învăţământ vor apărea numeroase probleme privind calculul vechimii, ceea ce va afecta stabilirea corectă a salariilor cadrelor didactice.

Alte nemulţumiri sunt legate de modalitatea acordării gradaţiilor superioare a personalului didactic, precum şi modalitatea de calcul a salariilor de bază pentru funcţiile de conducere didactice şi didactice auxiliare.

Totuşi cei mai afectaţi sunt cei încadraţi în funcţii de secretari şi contabili din şcoli, în condiţiile în care volumul de muncă aferent fiecărei persoane a rămas acelaşi indiferent de numărul claselor din instituţia de învăţământ. Aceştia vor pierde la salariu sume cuprinse între 200 şi 500 de lei, în situaţia în care implementarea prevederilor hotărârii de guvern nu trebuia să aibă ca efect nicio scădere salarială. Dispoziţiile exprese se regăsesc la art. 10, alin. (6) şi art. 11, alin. (4) din Norme unde se stipulează expres că, în situaţia în care salariile stabilite începând cu luna august 2016 sunt mai mici decât salariul de bază din luna iulie 2016, se păstrează acesta din urmă.

În domeniul sănătăţii cei afectaţi sunt personalul administrativ, funcţionarii publici din Direcţiile de Sănătate Publică şi, nu în ultimul rând, cei din medicina şcolară şi creşe. Şi aici adoptarea controversatei ordonanţe 20/2016, a creat şi alte discrepanţe între categoriile de personal, clinic, neclinic, cu studii superioare sau cu studii de scurtă durată,

Stimaţi colegi, nu doresc să susţin în faţa dumneavoastră o prelegere în domeniul legislativ însă trebuie să menţionez faptul că prevederile legislative adoptate în ultima perioadă de Guvern au nevoie de o atenţie sporită din partea membrilor Senatului României.

În acest sens, atât în cadrul comisiilor de specialitate cât şi în plenul Senatului trebuie să analizăm şi să dezbatem observaţiile federaţiilor sindicale cât şi ale celor direct afectaţi de aceste acte normative, astfel încât să aducem completările şi modificările necesare adoptării unei legi care să îndrepte inadvertenţele constatate.

Consider că acest demers este necesar. Creşterea salariilor şi implicit a nivelului de trai a personalului din educaţie şi sănătate să nu rămână doar la nivel declarativ.

Vă mulţumesc.

 

 

 

 

Alexandru CORDOŞ

Senator Colegiul 4, Cluj

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh