Am înţeles cu mult timp în urmă că o persoană, odată ce este aleasă într-o funcţie de demnitate publică, devine un model pentru cetăţenii pe care îi reprezintă. Indiferent de poziţia ocupată în sistemul politic sau administrativ, comportamentul său va fi urmărit şi luat ca exemplu de ceilalţi. Astfel orice acţiune, mesaj sau atitudine a unui politician ales prin votul cetăţenilor îşi va regăsi repercursiuni în comportamentul şi stilul de viaţă al comunităţii pe care o reprezintă.
Pornind de la această idee şi gândindu-mă la tot ceea ce se întâmplă zilele acestea în mediul politic naţional şi local, îmi dau seama că toate acţiunile politice ar trebui să aibă o limită. Nu este admisibil ca politicienii aleşi prin voinţa cetăţenilor să facă confunzie între interesul cetăţeanului şi interesele de partid. În momentul în care un mesaj, o atitudine sau o acţiune nu au un caracter constructiv, nu aduc un aport la dezvoltarea comunităţii, sau nu se mai încadrează în spiritul bunului simţ, toate acestea devin nişte acte iresponsabile care nu fac deloc cinste unor politicieni care se respectă.
Aceste acțiuni trec din zona politicului în zona responsabilității faţă de cetăţenii care au ales prin vot cine să îi reprezinte. Opţiunea cetăţeanului trebuie să primeze de fiecare dată, indiferent de interesele unui partid, al unei alianţe sau al altor factori de interes informali. Şi mă întreb retoric uneori, cum poate o alianţă care a strâns mai puţin de jumătate din numărul voturilor obţinute de primar, să-şi însuşească o atitudine de conducere solitară şi să refuze dialogul real cu membrii partidului care a obţinut cel mai mare număr de voturi. Faptul că cetăţenii au votat în număr mult mai mare primarul care să îi conducă, denotă încrederea pe care aceştia au avut-o în primar şi în instituţiile pe care acesta le are în subordine.
Turdenii au încredere în mine ca primar al municipiului Turda şi au încredere în profesioniştii din Primăria pe care o conduc. Membrii Consiliului Local nu trebuie să uite acest lucru şi faptul că sunt datori cel puţin să se ridice la nivelul aşteptărilor cetăţenilor, manifestate prin votul direct pe care l-au acordat în 11 iunie 2012.
Un sistem democratic presupune pluralismul de opinii, opțiuni politice diferite și viziuni politice diverse, însă în egală măsură el presupune responsabilitate faţă de toţi cetăţenii care au votat. Oare cineva a înţeles greşit democraţia? Politicienii locali au obligaţia de a-i reprezenta în mod constructiv pe toţi turdenii şi datoria de a respecta Primarul care a fost ales cu majoritatea voturilor direct exprimate de cetăţeni. O majoritate câştigată în urma unei alianţe formate după momentul votului nu poate avea pretenţii în faţa unui primar ales direct cu un număr dublu de voturi.
Dacă normele şi valorile partidelor din care aceştia fac parte nu menţionează nimic despre bun simţ, caracter şi echilibru în decizii, ar trebui să privească înspre cetăţeni şi opţiunea lor politică exprimată prin vot, fiind mereu conştienţi de faptul că turdenii aşteaptă proiecte, idei constructive, înţelegere şi colaborare, dezvoltare economică şi socială, interesul lor deasupra intereselor politice. Ca motivaţie suplimentară, reamintesc tuturor oamenilor politici cănoi trebuie să fim un exemplu: un model de comportament, un model de caracter.
www.tudorstefanie.ro
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.