22
Vi, Noi
4 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Realizările Guvernului Cioloş sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârşire. Aceasta este concluzia după prezentarea oficială din data de 17.11.2016 a bilanţului Guvernului.

Din dorinţa de a prezenta publicului (dacă mai era nevoie) imaginea reală a guvernării Cioloş, si nu pe aceea servită de consultanţii de imagine ai PNL, Partidul Social Democrat a realizat o analiză asupra activităţii Guvernului Cioloș în această guvernare. Principalele 10 eșecuri constatate sunt următoarele:

 

1.      ZERO absorbție de fonduri: Ministerul Fondurilor Europene nu a reușit să absoarbă nici măcar 1 euro în acest an din sumele prevăzute pentru perioada de programare financiară 2014-2020. Toți banii europeni care au intrat în România în 2016 reprezintă plăți aferente facturilor depuse în timpul Guvernării PSD sau avansurile acordate de Comisia Europeană care se acordă automat după aprobarea programelor (și acestea au fost aprobate în timpul guvernării PSD).

 

2.      ZERO sprijin pentru agricultori: 8 luni întârziere la acordarea subvențiilor (doar în sectorul vegetal au fost pierderi de 160 milioane euro din acest motiv).

 

3.      ZERO grijă pentru bebeluși: lipsa persistentă a vaccinurilor necesare pentru nou-născuți.

 

4.      ZERO sprijin pentru bolnavi: 3.536 de medicamente (65% din total) se vor scumpi prin aplicarea Hotărârii Guvernului Cioloș nr. 800/2016. 850.000 de români afectați, dintre care peste 5.000 copii.

 

5.      ZERO kilometri de autostradă.

 

6.      ZERO sprijin pentru capitalul autohton: Zero ajutor de stat pentru companiile cu capital românesc, în cadrul schemei de ajutor de stat pentru investiții (HG 807/2014), din care au fost servite exclusiv companiile străine.

 

7.      ZERO sprijin pentru exportatorii români: în primele 9 luni, diferența dintre importuri și exporturi a crescut cu 1,4 miliarde euro, în favoarea firmelor străine care și-au vândut produsele pe piața românească.

 

8.      ZERO transparență publică și ZERO predictibilitate: Modificările Codului Penal și ale Codului Fiscal s-au făcut prin ordonanță de urgență, fără dezbatere publică și cu măsuri aplicabile de pe o zi pe alta.

 

9.      ZERO disciplină financiară: în primele nouă luni, arieratele (datoriile mai vechi de 90 de zile) au crescut de 2,4 ori, de la 86 milioane lei în decembrie 2015, la 205 milioane lei în septembrie 2016.

 

10.   ZERO eforturi pentru creșterea colectării și reducerea evaziunii fiscale: La 9 luni de zile de guvernare, gradul de colectare a veniturilor totale la Bugetul general consolidat a scăzut cu 7,6%, de la 23,7% din PIB în septembrie 2015, la 21,9% din PIB în septembrie 2016.

 

De asemenea, PSD a făcut o analiză asupra principalelor cinci ministere care au impact direct asupra vieții de zi cu zi a românilor. Analiza a fost realizată pe baza documentului Priorități strategice și planuri de acțiuni sectoriale ale ministerelor pe anul 2016, publicat, la 15 ianuarie, pe site-ul Guvernului Cioloș. Acesta enumeră obiectivele fiecărui minister, inclusiv perioada de implementare şi bugetul necesar.

 

MINISTERUL MUNCII. Ministrul Dragoş Pâslaru, cel care a spus că românii „lâncezesc şi sunt trântori”, a avut la dispoziție 1 miliard euro fonduri europene pentru 17 priorităţi, dar a avut ZERO realizări. Obiective sublime, precum Planul Național pentru Implementarea Garanției pentru Tineret 2016-2020 sau dezvoltarea unui instrument IT de monitorizare a intervențiilor, prin care sunt sprijiniți tinerii NEETs șomeri, au rămas doar pe hârtie.

 

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII. Ministrul „Pharma” al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, avocat al distribuitorilor de medicamente în detrimentul românilor, a uitat că şi-a propus să înfiinţeze patru centre regionale pentru Mari Arşi sau să achiziţioneze echipamente pentru dotarea a patru centre de radioterapie. În prezent, este prins cu mutarea banilor de la un capitol la altul pentru a nu pierde, la rectificarea bugetară, fondurile rămase necheltuite.

 

MINISTERUL AGRICULTURII. În afară de întârzierea plății subvenţiilor pentru agricultori, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, şi-a stabilit ca priorităţi dezvoltarea unui sistem performant de irigaţii, o schemă de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor sau un program naţional apicol. Sublim, doar că toate au rămas doar în mapa ministrului.

 

MINISTERUL FONDURILOR EUROPENE. Și aici avem ministru ZERO, poate „cel mai ZERO” ministru: Cristian Ghinea, deja fost ministru al Fondurilor Europene. Înainte de a se lansa în politică, a făcut următoarele: zero fonduri absorbite din fondurile europene gestionate pentru perioada 2014-2020, zero autorități de management acreditate, zero întâlniri oficiale la Bruxelles pentru fondurile de coeziune, dezvoltare regională sau FSE.

 

MINISTERUL ECONOMIEI. Ministrul Economiei, Costin Borc, a eșuat lamentabil în privința promovării relațiilor comerciale externe și în creșterea volumului de investiții române în străinătate. În schimb, pe 15 ianuarie 2016, Guvernul își asuma crearea unei autorități pentru promovarea investițiilor și relațiilor comercial externe, un alt obiectiv sublim, rămas doar pe hârtie, la fel cum sunt și înființarea unui fond de investiții „care să capitalizeze potențialul românilor din afara granițelor” sau „crearea mecanismelor de implementare a planului de dezvoltare economică.”

 

Partidul Social Democrat

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh