24
Dum, Noi
4 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

gestionare-deseuri-1Atunci când vorbim de deșeuri, ”este vorba despre bani, sănătate public și inteligență politică”, ne spune expertul Ilie Brie, consultant de specialitate al Comunității Urbane Arieș, cel care a condus dezbaterea public desfășurată la Primăria Turda joi, 20 februarie 2014, de la ora 10. O dezbatere publică foarte important pentru cetățenii turdeni, dar și pentru cei din Câmpia Turzii și zonele rurale din jurul celor două municipii de pe Arieș. Și asta pentru că tema sa, „Gestiunea integrată a deşeurilor, implicaţii locale ale Legii 211/2011 referitoare la regimul deşeurilor”, ne spune clar că este vorba despre bani mulți, despre banii noștri, ai fiecărui contribuabil în parte, în primul rând, și ai fiecărei comunități locale, în al doilea rând. Așa cum se știe, din gunoaie se fac bani mulți. Deșeurile, gestionate așa cum se cuvine pot fi o sursă considerabilă de bani. Nu cred că mai trebuie să exemplificăm prin personaje ca Silviu Prigoană sau alți magnați ai deșeurilor, iar același lucru este valabil și în celelalte țări europene.

harta-deseuriDoar că, acum este vorba despre deșeurile noastre, despre cum le gestionăm și despre cum și ce am putea face pentru a plăti cât mai puțin pentru activitatea de colectare și transport a deșeurilor menajere. Ilie bie a explicat tranșant celor prezenți la dezbaterea publică pe tema deșeurilor că ”trebuie să ne așteptăm la o creștere a prețurilor semnificativă, de la anul, similară cu cea din domeniul apei”. Și aceasta, în general, pentru că nu colectăm selectiv iar normele europene stipulează amenzi usturătoare pentru țările care nu ajung la un procent de 50 % la colectarea selectivă și reciclare, implicit. ”Oportunitatea discuției vine în particular pentru că este vorba de foarte mulți bani, pe care trebuie să îi plătească populația. Situația din România este disperată în ceea ce privește gradul de colectare selectivă și de refolosire, reciclare a deșeurilor menajere. Obiectivele impuse de Uniunea Europeană sunt cunoscute de mai bine de 10 ani dar, în momentul de față, România a reușit să îndeplinească doar 4 % din obligații, ceea ce înseamnă că, în mai puțin de 6 ani, avem de atins restul de 96 %”, a creionat situația pentru cei prezenți, Ilie Brie. Aceasta în condițiile în care, în toată această perioadă, în țările dezvoltate din Europa de Vest s-a înregistrat o medie de progres de 1,6 % pe an.

Trebuie să spunem că la dezbaterea publică organizată de Asociaţia Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă (CEDD) şi Revista Română pentru Administraţie Publică Locală (rrAPL) în colaborare cu Comunitatea Urbană Arieş (CUA) au participat viceprimarul municipiului Turda, Lucian Varo, consilierul local (USL), Cristian Felezeu, care este şi reprezentant al Municipiului Turda în Asociaţia Eco-Metropolitan Cluj şi primari aii comunelor limitrofe Turzii și Câmpiei Turzii, dar și reprezentanţii ai Asociaţiei Eco-Metropolitan Cluj și ai executivului Consiliului Județean.

Expertul Ilie Brie a mai spus că deși există un lanț de disfuncționalități, ”colectarea selectivă trebuie impusă populației”. Circa 50 % din deșeurile menajare sunt, peste tot în lume, biodegradabile, de aceea se încearcă scoaterea acestui procent din sistemul public de gestionare a deșeurilor.

gestionare-deseuri-2Consilierul local Cristian Felezeu, a explicat colaborarea municipalității cu ADI Eco-Metropolitan și l-a adus la dezbaterea publică pe inginerul Sergiu Olah, specialistul Consiliului Județean în domeniul deșeurilor. Acesta a spus celor prezenți că ”62 % din lucrările de edificare a Centrului de Management Integrat al deșeurilor din Județul Cluj au fost realizate până în prezent, în zona de la Pata Rât. Preconizăm 17 decembrie 2014 ca dată de finalizare a lucrărilor, urmând ca stațiile de transfer de la Gherla, Huedin și Mihai Viteazu să fie finalizate chiar mai repede, până cel mai târziu în 15 iunie 2014”, a spus Olah.

La rândul său, primarul comunei pe teritoriul căreia se va realiza stația de transfer a deșeurilor menajere din zona Turda și Câmpia Turzii, a vorbit despre teama pe care o are vizavi de prețurile care urmează să fie impuse populației de asociația ADI Eco-Metropolitan opinând că groapa de gunoi de la Pata Rât trebuia făcută încă de acum 10 ani. Primarul comunei Mihai Viteazu, Ioan Zeng a mai spus că niște prețuri foarte mari ar descuraja populația să mai colecteze selectiv deșeurile menajare mărturisind totodată că este încântat de capitolul ”amenzi” care vor fi aplicate celor care nu se aliniază la legislație. El a mai întrebat ce se va întâmpla cu stația de sortare a deșeurilor reciclabile, achiziționată de comunitatea din Mihai Viteazu cu 50 % finanțare europeană și 50 % cofinanțare de la bugetul localității?

Consultantul economic al ADI Eco-Metropolitan, Anamaria Mureșan, l-a liniștit pe edilul din Mihai Viteazu spunând că localitatea acestuia, ca și toate celelalte Unități Administrativ Teritoriale sunt asociate cu drepturi depline în ADI așa că orice decizie va lua această asociație va fi luată cu aprobarea fiecărui Consiliu Local în parte. Inginerul Olah a lămurit spunând că în conformitate cu documentația de poziție, toate investițiile Phare vor fi incluse în sistemul Eco-Metropolitan.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ECO-METROPOLITAN Cluj este o asociaţie constituită în data de 25 mai 2009 de către Consiliul Judeţean Cluj împreună cu cele 81 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Cluj. Anul trecut, reprezentanții comunităților membre au aprobat în cadrul unei Adunări Generale a Acționarilor „Planul Anual de Evoluţie a Tarifelor”, conform rezultatelor estimative ale Analizei cost-beneficiu, precum şi cofinanţarea proiectului privind managementul integrat al deşeurilor.

gestionare-deseuri-3Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ECO-METROPOLITAN Cluj are ca principal obiectiv implementarea şi monitorizarea derulării proiectelor de investiţii în infrastructura tehnico-edilitară aferentă Serviciului de salubrizare al localităţilor, inclusiv realizarea investiţiei aferente Proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Cluj”, prin accesarea de fonduri europene. Valoarea totală a proiectului este de 76.453.255 de Euro din care finanţarea Fondului European de Dezvoltare Regională reprezintă 38.773.186 de Euro, finanţarea de la Bugetul de Stat al României va fi de 8.723.967 Euro, diferenţa de 28.956.102 Euro urmând a fi asigurată de judeţul Cluj. Proiectul prevede în principal închiderea şi ecologizarea depozitelor urbane de deşeuri menajere neconforme, construirea unui Centru de Management Integrat al Deşeurilor în municipiul Cluj-Napoca şi realizarea a trei staţii de transfer în comuna Mihai Viteazu (care va deservi zona Turda - Câmpia Turzii și localitățile limitrofe), Gherla şi Huedin.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh