30
Lun, Dec
0 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

cristian-matei-statie-tratareIată că noile agregate al Companiei de Apă Arieș devin un obiectiv de neocolit pentru cei care urmează cursuri superioare de specialitate. După ce anii trecuți la Compania de Apă Arieș au ajuns chiar și  studenți de peste hotare, îndrumați de specialiștii de la Universitatea Tehnică Cluj Napoca, zilele trecute a fost rândul a 35 de studenţi din anul IV şi două cadre didactice de la Universitatea  “1 decembrie 1918” Alba Iulia, Facultatea de Ştiinţe, specializarea  Ingineria Mediului să apeleze la specialiștii din Turda și Câmpia Turzii pentru lărgirea orizontului lor de cunoștințe. Cu această ocazie, cadrele didactice de la instituția superioară de învățământ amintită au solicitat conducerii CAA să facă parte dintr-un parteneriat prin care studenții să poată face practică la CAA, pentru a beneficia, la propriu, de cunoștințele specialiștilor de aici și de utilajele ultramoderne existente.

Și este vorba, așa cum sublinia directorul general al CAA, Cristian Matei, cel care le-a vorbit studenților cu căldură, despre cunoștințe solide, practice, nu despre teorie și informații abstracte.  Principalul obiectiv vizitat de studenții albaiulieni a fost nou-nouța Staţia de Epurare, cel mai important obiectiv modernizat în cadrul proiectului de 79,9 milioane de euro intitulat "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiunea Turda - Câmpia Turzii".

”În primul rând, bine aţi venit!”, și-a început directorul general Cristian Matei pledoaria, arătând că acordă o importanță deosebită vizitei studenților la Stația de epurare, apoi a continuat: ”Felicit conducerea facultăţii pentru iniţiativă deoarece aveţi ocazia să vedeţi o staţie modernă, de ultimă oră după standardele europene, care a pornit de la zero şi care şi-a început activitatea doar din luna aprilie, cu probe, cu teste, şi acum de aflăm în stadiul final de probe la nămol după care va fi preluată de la constructorii care au realizat tot ce vedeţi aici şi vom intra în funcţionare normală. Această staţie care practic este programată să epureze apele reziduale provenite de la 110.000 de persoane.


Este lăudabil că sunteţi aici deoarece voi faceţi foarte multă teorie dar practica este foarte importantă ca să vedeţi, nu doar abstract, ceea ce se întâmplă pe probleme de mediu, ci şi în mod real. Veţi fi conduşi de către colegii noştri ca să vedeţi toate etapele prin care trec apele reziduale şi ca să faceţi o imagine cât mai exactă, beneficiind de explicaţiile de rigoare referitor la ceea ce se întâmplă. Mai mult, mă bucur că sunteţi aici, nu prea aveţi multe staţii în zonă, la staţia cea mai nouă din arealul dumneavoastră, adică din Ardealul de Nord”, le-a spus Matei, după care le-a descris studenților proiectul cu finanțare europeană derulat la Turda și Câmpia Turzii.

”Aceste proiecte europene încep cu anumite etape care se derulează până la începerea efectivă a construcţiilor de către antreprenori. Noi suntem acum în etapa unu a proiectelor europene, pe final, suntem între primii în ţară care ne apropiem de finalul etapei I. Mai avem ceva problemă aici, problemă de finalizare a foselor de nămol, acolo veţi ajunge ultima dată. Mai avem ceva probleme legate de sistemul SCADA, după care proiectul nostru închide etapa I pentru că, în 6 noiembrie, doamna ministru Rovana Plumb deja a semnat pentru noi etapa a II-a, care înseamnă cam încă 83 de milioane de EURO care vin la Turda – Câmpia Turzii. Deja patrimoniul CAA creşte,  prima etapă a fost cam 79 de milioane de euro, a doua etapă 83 de milioane de EURO şi a treia etapă vom vedea cât, pentru că în acea sumă este vorba de extindere de reţele de apă potabilă şi canalizare pentru ca, într-un final, să avem 100 % rezolvată problema arealului în care ne desfăşurăm activitatea, adică municipiile Turda, Câmpia Turzii şi încă 10 comune”, le-a dezvăluit Cristian Matei, în mare, proiectul de dezvoltare al CAA, studenților de la Alba Iulia.

Profesorii care i-au însoțit pe studenți, lector univ.  dr. Simona Varvara și lector univ. dr. Mihai Corcheș, și-au manifestat interesul pentru o colaborare continuă între universitate și CAA. ”Va fi un proces educativ foarte important pentru că titlul cursului este chiar ”Impactul în tratarea şi recuperarea apelor uzate”, așa se numeşte cursul, doar că noi le povestim teoretic şi aici vor avea ocazia să vadă practic şi apoi, eu am urmărit puţin activitatea dumneavoastră pe internet şi am văzut toate detaliile despre staţia de epurare. De aceea, am vrut să vă rugăm, dacă sunteţi de acord, ca începând de  anul viitor sau chiar de anul acesta, dacă ne-aţi putea primi şi studenţii în practică, să facem un acord de practică. Înţeleg că în cadrul companiei se fac astfel de acorduri să vină studenții noştri din zonă şi să-şi facă practica de specialitate la dumneavoastră, pe perioada verii vreo două-trei săptămâni, dacă dumneavoastră sunteţi de acord, noi ne-am bucura foarte mult pentru că ei în felul acesta ar putea să dobândească temeinice cunoştinţe”, a spus  lector univ. dr. Simona Varvara.

Directorul general Cristian Matei și-a dat acordul pe loc, dovedind o disponibilitate și o deschidere nu numai spre momentul actual ci i spre viitorul sectorului de alimentare cu apă și gestionarea apelor uzate.

Directorul general al CAA, Cristian Matei, le-a mai vorbit studenților despre pasul doi al proiectului cu finanțare europeană, dar mai ales despre proiectele foarte importante pentru viitorul alimentării cu apă a zonei Turda-Câmpia Turzii. ”Avem relații cu o firmă din Israel, care sunt cei mai buni acum în probleme de tratare a apei, care practic desalinizează apa de mare, prin Israel şi prin alte ţări, până la stadiul de apă potabilă. Se poate lua şi din Arieş doar că, bineînţeles, treburile acestea trebuie coroborate, Ministerul Mediului să facă să nu mai fie deversate în Arieş gunoaie, Roşia Montană ... , nu va fi uşor, dar există metode acum ca staţiile de tratare moderne să trateze apa până la stadiul de a fi băută. Sigur că sunt multe probleme pe care le putem discuta, de unde ne alimentăm cu apă,  ăsta poate fi subiectul altor discuţii. Dumneavoastră o să vedeţi acum staţia de epurare dar pe proiectul european s-a făcut laborator de apă, s-a făcut de la zero, s-au făcut alte staţii de tratare, au fost renovate toate puţurile cu absolut totul nou în ele, au fost prevăzute  staţii de pompare fiindcă apele uzate trebuie să fie pompate ca să ajungă aici şi trebuie văzută fezabilitatea unei astfel de pompări pentru că, dau un exemplu , satului Călăraşi Gară îi trebuie cinci pompări până ajunge aici. S-au făcut foarte multe lucruri pe proiectul  de 79 de milioane de euro, foarte multă lungime de canal nou, vreo 24 de km, conducte de apă, iar acest proces care continuă acum cu etapa a doua”, le-a spus Matei studenților, dezvăluindu-le apoi strategia de perspectivă pe care o are referitor la siguranța alimentării cu apă potabilă a zonei: ”Noi trebuie să vedem posibilitatea alimentării cu apă a mai multor persoane decât sunt astăzi, probabil că vor intra în această asociaţie de dezvoltare intracomunitară şi alte localităţi, noi acum avem nişte surse de apă care funcţionează, dar există pericolul colmatării în timp, deci trebuie supravegheate, curăţate şi întreţinute, dar în situaţia în care arealul se măreşte destul de mult trebuie să avem siguranţa existenţei unei surse de apă de volum mai mare şi pentru acest lucru este necesară staţia de tratare. Acum, în ceea ce priveşte fondurile europene, lucrurile  sunt foarte sensibile. Dacă nu le justificăm bine, posibilitatea existenţei unei astfel de staţii poate fi aprobată altcuiva. Noi trebuie să ne batem pentru ca finanțarea să  vină la noi. Este ”prinsă” în pasul doi și facem toate eforturile şi toate demersurile ca să putem  să  avem această staţie, care costă undeva la 16 milioane de euro”, a spus directorul general al CAA.

În vizita lor de documentare prin stația de epurare, studenții au fost însoțiți de inginerul Corneliu Asafti,

şeful Staţiei de Epurare a Companiei de Apă Arieș, de la Câmpia Turzii. Acesta le-a explicat în amănunt cum funcționează ”perla” CAA, răspunzând cu amabilitate la întrebările studenților, totul pentru ca vizita acestora la CAA să se constituie într-un demers didactic de succes.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh