De departe, în întâlnirea de gradul III dintre medicii și asistentele de la Spitalul Municipal Turda, cea mai elocventă , clară și temeinică intervenție i-a aparținut medicului specialist în cardiologie și medicină internă. Cu atât mai mult cu cât expunerea acesteia nu a conținut nici măcar o aluzie politică, dovadă că înțelege să-și facă meseria indiferent de potentații zilei, ba mai mult, doctorița Vodă le-a vorbit politicienilor ca propriilor săi pacienți, trasându-le clar, metodic și fără echivoc, rețeta însănătoșirii lor și a celor care i-au ales. De aceea, am să redau aproape cuvânt cu cuvânt, intervenția dr. Augusta Vodă, cu speranța că specializarea sa medicală a ajutat-o să ajungă și la inimile politicienilor, dar și la cele a pacienților săi actuali sau viitori, prin intermediul materialului de față:
Dr. Augusta Vodă către consilierii locali, prezenți la întâlnirea bilaterală din data de 6 noiembrie 2013 în sala de ședințe a Spitalului municipal Turda care, foarte probabil, arată ca pe vremea Austro-Ungariei: ”Prioritatea numărul unu este Unitatea de Primiri Urgențe. La Urgențe trebuie să ai acces la computer, la” intrarea” în Cluj pe care nu o poți face fără documentație, fără să-ți documentezi cazul. De ce încerci să pleci. Din punctul dvs. De vedere trebuie să știți că, în mod normal, sănătatea ar trebui să vă preocupe, sănătatea populației în mod deosebit pentru că, în ceea ce privește gradul de satisfacție al populației, sănătatea este pe primul loc. Aici este punctul: sănătatea și traiul zilnic, dacă omul își poate permite coșul de zi cu zi. Tot din punctul dvs. de vedere, ca să aveți un ”rating” foarte bun, trebuie să vă acoperiți zona de sănătate și zona de învățământ. Acestea sunt puncte foarte mari în programul dvs. electoral. Putem fi și noi parșivi și să spunem ”Apoi dacă anul acesta nu primim, înseamnă cu nu mai primim nimic!”
Sunt atâtea puncte unde trebuie ”umblat” și lucrat sistematic și unde, dacă nu suntem susținuți de către administrația locală, atunci vom regresa. Noi nu putem la nesfârșit să muncim la ”hei-rupism”, pentru că ajungem la un grad de uzură când ne spunem: ”Domnule, totul are o limită, doar oameni suntem!” Oare știți ce stres înseamnă o gardă, o gardă pe interne, o gardă în care îți vin 40 de consultanții și ești dement, până dimineață ajungi să vorbești singur. Haideți să nu socotim asta, haideți să nu socotim efortul uman, psihologic, fizic și toate celea dar, domnule, merită populația? Să nu ne gândim la noi pentru că noi, gata, ieșim din discuție și ca salarizare și ca orice. Eventual putem fi arătați cu degetul la un moment dat că ”ne-am luat găina”. Dar putem face ceva ca lucrurile, totuși, să funcționeze, cât de cât, în anumite zone? Și acele zone sunt, în primul rând Urgențele și linia de urgențe iar lucrurile acestea foarte clar trebuie să le pricepeți. Linia de urgențe trebuie acoperită și dotată. Nu se poate lucra cu dotarea actuală. Trebuie să fii artistul poporului și să diagnostichezi ochiometric. Ce înseamnă 40 de mii de euro pentru orașul Turda? Fix nimic! V-o spun eu, care am un salariu așa cât am, dar pentru orașul acesta, pentru sănătatea dvs., a mamei, bunicii, mătușii, copilului…
Mai există o problemă care trebuie pricepută și schimbată în mentalitatea tuturor. Trebuie schimbată ideea că sănătatea nu înseamnă doi bani. Ce e asta? Sănătatea trebuie să ne-o dea statul pe gratis. Nu! Lumea trebuie să priceapă și dvs. trebuie să iubiți ideea de a face ceva pentru celălalt.
Ce înseamnă o populație a unei țări bolnavă, o țară care este în fruntea mortalității cardiovasculare în Europa, ce înseamnă? Înseamnă că sistemul și rețeaua de sănătate nu funcționează.
Lumea merge înainte nu vă mai comparaţi cu anii 80 - 90, suntem în 2013! În condiţiile în care au intervenit atât de multe supra-specializări şi competenţe încât posibilitatea de a ajunge în malpraxis este maximă, problema nu este că ajungem noi la o eventuală situaţie, problema este bolnavul, pentru că un bolnav critic pe care conştiinţa îl poartă după tine şi azi şi mâine şi poimâine, el este plecat în Cluj, el este la neurochirurgie şi te plimbi cu telefoanele după el, să vezi cum este ... Trăim într-un context şi ceea ce este extraordinar de marcant este stresul. Ştiţi ce înseamnă stres ? Stres înseamnă catecolamine în exces care, în momentul în care stresul dispare, secreţia încetează, dar când devine boală, secreţia este continuă şi atunci ştiţi ce urmează ? Urmează catecolamine pe cap şi accidentul vascular, catecolamine pe inimă înseamnă infarct miocardic, catecolamine pe tubul digestiv înseamnă ulcer şi afectarea pancreasului. Toată lumea este stresată şi dumneavoastră şi noi şi bolnavii şi toată România asta a noastră care este în contextul în care este. Stresul a devenit un factor de risc mai mare decât colesterolul şi atunci vi se pare că putem alerga aşa, nebuneşte? Nu. Undeva, cineva, trebuie să se oprească sau, dacă aveţi şansa şi putinţa de a ne ajut,a să ne ajutaţi, totuşi, financiar vorbind. Financiar pentru că altfel, cu statul şi bunăvoinţă, situaţia nu se dezamorsează. ”
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.