Confruntările deschise între putere şi opoziţa din cadrul Consiliului Local Turda au reizbucnit în şedinţa extraordinară din data de 7 octombrie, una care nu anunţa mare lucru, înainte de debutul său dar care a ajuns, rapid, la stadiul de mari dispute politice locale, o confruntare între cei din coaliţia USL-PP DD şi opoziţia formată din consilierii PD-L şi UDMR. Şedinţa extraordinară a fost condusă pentru prima dată de noul preşedinte de şedinţă, consilierul local PP DD Rozalia Crişan. Încă din debutul întrunirii s-a încercat introducerea a trei proiecte de hotărâre pe ordinea de zi a şedinţei, în plus faţă de cele anunţate iniţial, în cursul zilei de vineri.
De la alegerile din 2012, nu este pentru prima dată când coaliţia USL – PP DD, încearcă şi reuşeşte să introducă „pe uşa din dos” proiecte de hotărâre pe ordinea de zi a unor şedinţe extraordinare. Am mai dezvăluit şi cu altă ocazie motivele unor astfel de acţiuni: proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţelor extraordinare ori „de îndată” nu este obligatoriu să fie însoţite de un referat de specialitate întocmit de serviciile din cadrul Primăriei municipiului Turda, eludându-se astfel prevederile legii 215 referitoare la şedinţele ordinare.
Primul proiect privind revocarea unei hotărâri a Consiliului Local cu referitor la accesul gratuit în Salina Turda în scopul tratării afecţiunilor respiratorii nu a intrat pe ordinea de zi, nefiind atins pragul de jumătate plus unul dintre cei prezenţi, pentru că viceprimarul Lucian Nemeş a trebuit să se abţină de la vot deoarece tatăl său, Vasile Nemeş, este directorul SC Turda Salina Durgău SA, societatea care administrează obiectivul turistic în cauză, iar consilierul PNL Radu Panait este angajatul respectivei societăţi. Nu este prima oară cînd consilierii USL şi PP DD se fac de râs, nereuşind să promoveze proiecte de hotărâri legate de Salina Turda sau de SC DPT Turda, ca urmare a obligativităţii de a se abţine de la vot a celor care se află în situaţia prevăzută la art. 47 din Legii nr. 215/2001, articol care stipulează: „Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local. Când se votează, din cei 12 consilieri ai coaliţiei, dacă se abţine viceprimarul Nemeş şi consilierul Panait, ei rămân cu doar 10 voturi, insuficiente pentru a avea majoritatea simplă într-un Consiliu Local format din 21 membri.
Acelaşi rezultat a avut şi cel de-al doilea proiect de hotărâre privind mandatarea reprezentanţilor Consiliului Local Turda în Comisia de recepţie a obiectivului investiţional "Amenajarea complexului balnear Potaissa Turda". Proiectul a fost comentat, totuşi, de primarul Tudor Ştefănie care a a atras atenţia asupra deciziei prin care s-au numit cei 11 membrii ai comisiei de recepţie: "Recepţia a fost convocată printr-un document care spune aşa: Decizia 141/2013 a directorului societăţii ... în temeiul legii 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare; legea 31 nu se referă la recepţie , din câte cunosc eu este legea societăţilor comerciale şi nu are nici o treabă cu numirea unei comisii de recepţie". Pe lângă posibilele erori prezente de primarul turdean, acesta a precizat şi faptul că nu consiliul de administraţie sau directorul Salinei Turda pot lua decizii cu privire la cine anume din partea primăriei sau CL Turda fac parte din comisia de recepţie şi, mai mult, acea comisie conform legii ar trebuie să aibă cinci membri, în cazuri excepţionale fiind extinsă la şapte membri. Prezent în sală Sorin Săveanu, directorul tehnic al Salinei Turda, a încercat să clarifice situaţia: "În primul rând aş vrea să aduc nişte lămuriri de ce s-a vrut acea comisie de recepţie, puţin aparent premature, dar dacă mă ascultaţi cu atenţie veţi vedea că intenţia noastră a fost a fost corectă... Aş fi dorit ca membrii comisiei să fie informaţi exact despre ce verifică şi recepţia să nu fie o simplă plimbare prin Centrul Spa să se vadă numai calitatea finisajelor", a precizat Săveanu.
Sorin Bichiş, şeful grupului PDL-UDMR, s-a arătat indignat de încercarea celor din coaliţia majoritară: "Astăzi ne regăsim în aceeaşi situaţie ,care aş fi dorit să nu se repete, să ni se aducă în faţă trei proiecte de hotărâri pe care cu 5 minute înainte de a înecepe şedinţa vreţi să le introduceţi pe ordinea de zi. Grupul PDL-UDMR consideră că aceste proiecte, după cum am reuşit să văd doar în titlu, nu reprezintă o urgenţă şi ca atare pot fi amânate şi introduse la şedinţa ordinară din luna octombrie". Chiar şi primarul Tudor Ştefănie a avut o intervenţie cu privire la acest fapt: "Eu personal, şi poate să confirme domnul consilier Felezeu, l-am sunat din delegaţie să-l întreb dacă mai sunt şi alte proiecte de hotărăre care vor fi introduse pe ordinea de zi tocmai pentru a lua informaţiile necesare şi a ne pregăti la aceste proiecte atâta timp cât ele sunt atributul de gestiune şi de responsabilitate al executivului primăriei şi nu a Consiliului Local", a dezvăluit primarul turdean. Aşa s-a întâmplat şi la şedinţa de luni, 7 octombrie, cînd coaliţia majoritară a forţat introducerea pe ordinea de zi a mai multor proiecte de hotărâre însă nu s-a reuşit în toate cazurile.
Cu toate că aleşii din PDL-UDMR şi-au exprimat punctul de vedere, contrar celui al majorităţii, coaliţia majoritară a trecut la votul pentru introducerea proiectelor pe ordinea de zi. Sigurul proiect care a trecut a fost, cel cu privire la stabilirea unor reguli interne privind achiziţiile publice directe, acest lucru şi prin prisma faptului că există o hotărâre de guvern care reglementează acest lucru, dar despre acest subiect vom relata pe larg într-un alt articol.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.