Consiliul Local Turda, întrunit în ședință ordinară azi, 28 februarie 2013, a decis prin votul majorității membrilor săi să convoace Adunarea Generală a Acționarilor de la cele trei societăți comerciale care au capital de la bugetul local. Și asta nu în mod direct ci dispunând Consiliilor de Administrație ale celor trei societăți comerciale – Compania de Apă Arieș, Domeniul Public și Turda Salina Durgău – să facă acest lucru.
În acest scop, forul deliberativ local a luat în dezbatere și a aprobat trei hotărâri distincte de Consiliu Local având ca obiect dezideratul anunțat mai sus. În fiecare dintre acestea se stipulează, la art. 1 ”Se dispune cu termen imediat către Consiliul de Administrație al SC Domeniul Public Turda SA (SC Turda Salina Durgău, SC Compania de Apă Arieș) să Convoace Adunarea Generală a Acționarilor cu ordinea de zi: ”Alegerea membrilor Consiliului de Administrație prin aplicarea metodei votului cumulativ”. Fiecare dintre cele trei proiecte a fost inițiat de grupul de consilieri ai coaliției politice aflate la putere, în Consiliul Local Turda, formată din membri USL și PP DD: Dorel Corpodean, Nicolae Costișor, Rozalia Crișan, Mariana Dobre, Cristian Felezeu, Cristian Matei, Ovidiu Micu, Emil Molnar, Lucian nemeș, Radu Panait, Nicolae Roș și Lucian Varo.
În expunerea de motive semnată de consilierii locali pomeniți mai sus, se arată că s-a luat în vedere prevederea OUG 109/2011 care stipulează la Art. 32. (1): "La cererea acționarilor reprezentând, individual sau împreună, cel puțin 10% din capitalul social subscris și vărsat, consiliul de administrație/directoratul convoacă o adunare generala a acționarilor având pe ordinea de zi alegerea membrilor consiliului de administrație sau ai consiliului de supraveghere prin aplicarea metodei votului cumulativ. Cererea poate fi formulată cel mult o dată într-un exercițiu financiar."
Inițiatorii hotărârii de convocare a Adunării Generale a Acționarilor (AGA) a Companiei de Apă Arieș menționează că demersul lor , ca reprezentanți ai acționarului principal, în speță Consiliul Local Turda, a fost făcut abia după ce s-a așteptat ca actualul consiliu de administrație să-și încheie exercițiul financiar 2013 și urmează ca acum să-și exercite prerogativele acordate de legislația de specialitate și să numească noii membrii ai CA aferenți participării municipiului Turda la capitalul social, adică patru reprezentanți. În acelașii document referitor la CAA se mai arată că: ”Este evident că ședința AGA în cauză va fi o problemă a întregului acționariat care, cu această ocazie, își va putea înlocui sau revalida reprezentanții în Consiliul de Administrație. Rapoartele de specialitate întocmite pentru fiecare dintre hotărârile referitoare la convocarea AGA de la cele trei societăți comerciale cu capital de la bugetul local, semnate de Călin Petrideanu și aprobate de primarul Tudor Ștefănie, diferă între ele. Dacă în cele referitoare la convocarea AGA de la RADP și Turda Salina Durgău se spune că ”prevederile art. 10.2 lit. ”c” din statutul societății adunarea generală a acționarilor are competență în alegerea, revocarea și descărcarea de gestiune a membrilor Consiliului de administrație, precum și a președintelui consiliului de administrație”, când vine vorba de Compania de Apă Arieș, lucrurile se schimbă: ”potrivit prevederilor art. 12 lit. ”c” din statutul societății adunarea generală a acționarilor are competența de a alege și revoca membrii Consiliului de Administrație, alegere care va fi făcută exclusiv din lista de persoane propuse de Asociație, iar revocarea poate fi hotărâtă numai la propunerea asociației”.
La ce asociație se referă semnatarii documentului ? Este vorba de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) înfiinţată în data de 21.08.2007 de municipiile şi comunele din regiunea Turda – Câmpia Turzii și denumită: Asociaţia " Apa Văii Arieşului " ( AVA ) cu sediul în Turda, Str. Bogata nr.1-3. Asociaţia este constituită pe o durată nedeterminată si are ca scop realizarea în comun a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii Serviciilor pe baza strategiei de dezvoltare a zonei Turda-Câmpia Turzii şi furnizarea în comun a Serviciilor, forma de gestiune fiind gestiunea delegată, ce se va realiza în baza unui Contract de Delegare a gestiunii Serviciilor pe termen lung, către operatorul comun unic: "S.C.COMPANIA DE APĂ ARIEŞ S.A.". Despre Asociaţia " Apa Văii Arieşlui " – membrii fondatori ai Asociaţiei sunt: Comuna Călăraşi prin Consiliul Local al Comunei Călăraşi, Municipiul Câmpia Turzii prin Consiliul Local al Municipiului Câmpia Turzii, Comuna Luna prin Consiliul Local al Comunei Luna, Comuna Mihai-Viteazu prin Consiliul Local al Comunei Mihai-Viteazu, Comuna Petreştii de Jos prin Consiliul Local al Comunei Petreştii de Jos, Comuna Sănduleşti prin Consiliul Local al Comunei Sănduleşti, Comuna Tritenii de Jos prin Consiliul Local al Comunei Tritenii de Jos, Municipiul Turda prin Consiliul Local al Municipiului Turda, Comuna Viişoara prin Consiliul Local ala Comunei Viişoara.
Nu este nici un secret că actuala majoritate din Consiliul Local Turda vizează schimbarea conducerilor celor trei societăți iar demersurile descrise mai sus fac parte tocmai din acțiunile necesare în acest sens.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.