Topirea zăpezii lasă să se vadă, la Turda, mult mai pregnant, cea mai veche problemă a municipalității, la fel de actuală în prezent, ca acum 8 sau 12 ani: gropile din străzi.
Vorbim, în Turda anului 2013, de gropi care cresc, de asfalt care cedează sub traficul auto, de străzi a căror asfaltare și modernizare a fost începută dar niciodată finalizată. O indică și foarte multele sesizări și reclamații făcute la Primăria municipiului Turda de către locuitori din absolut toate cartierele orașului, fapt care ne face să putem afirma că Turda, din punctul de vedere al infrastructurii stradale este rămas mult în urmă față de toate comunele din Comunitatea Urbană Arieș, ca să nu mai vorbim de Câmpia Turzii, mai ales că implementarea proiectului de alimentare cu apă și canal al C.A.A. a lăsat urme adânci pe obrazul stradal al orașului.
Iată câteva din sesizările oamenilor, postate la rubrica de profil, de pe site-ul web al Primăriei Turda.
Nr.înreg.3588, Popa Valeriu: ”Aș dori să știu când se asfaltează strada Poiana deoarece această stradă arată mai jalnic decât o stradă de la țară. Pentru a te deplasa pe jos pe această stradă ai nevoie de cizme de cauciuc. Primăria nu face nimic pentru locuitorii acestei străzi deși încasează mulți bani din taxe și impozite”.
Nr.înreg.3587, Mihălcioiu Remus : ”Vă rog frumos să consolidați drumul de acces care urcă din str. Petru Maior (prin dreptul Admin. Publica a Drumurilor) spre gospodăriile de pe deal (str. Sirenei). Este mai costisitor să se tot pună pietriș care să fie ,,spălat,, la prima ploaie mai puternică, decât să fie făcut o dată și bine. Vă mulțumim!”
Nr.înreg.3576, Arieșan Maria: ”Vă rog cu mult respect să trimiteți pe cineva de la drumuri și pe strada noastră ..Gh. Dima fostă Șanțului....avem un noroi pe stradă, nu se poate merge până în oraș deși suntem în mijlocul orașului numai cu noroi pe cizme, suntem 8 case, sunt 6 mașini ce să mai spunem când se ajunge în șosea ...toate mașinile ce vin din spatele nostru sunt stropite de noroi. Vă mulțumesc pentru înțelegere și sper sa ne ajutați în acest sens mai ales că în acest an vor fi și două nunți pe această stradă”
Nr.înreg.3582, Sauciuc Marius: ”Domnule primar, locuiesc pe strada Dorobanți și din toamna trecută de când s-au făcut lucrările de schimbare a țevilor de gaze, această stradă a devenit un coșmar. Firma care a făcut lucrarea, a înlocuit stratul de piatră anterior cu un amestec de nisip și noroi, pe care cu greu se poate urca atunci când plouă sau ninge. Aceeași situație dezastruoasă este și pe străzile Vânători și Călărași. Vă rog respectuos să cereți celor responsabili să aducă starea drumului măcar la stadiul avut inițial.”
Nr.înreg.3579, Popa Claudiu: ”Aș dori să aflu când se va asfalta str. Aleea Băilor, stradă distrusă după efectuarea lucrărilor de apă și canalizare efectuate acum câțiva ani. Promisiunile de asfaltare nu s-au concretizat până în acest moment. Aștept cu interes răspunsul dvs. și respectarea promisiunilor făcute”.
Nr.înreg.3578, Strada Trascăului: ” Revin cu problema semnalată și anul trecut și care a fost doar recepționată dar nu s-a întâmplat nimic. Domnilor, strada aceasta (de la strada Fabricii Sticla până la fabrica nouă Rigips) este deplorabilă. Nu cred că nu se poate găsi o soluție (chiar și cu asfalt frezat) și să se aranjeze puțin drumul , mai ales că tot mai multe mașini folosesc această centură a Turzii către Bogata/Autostrada.
În speranța că în această primăvară se va rezolva această problemă vă doresc numai bine”.
Abia această din urmă sesizare a primit un răspuns, la fel de lapidar și de nepersonal cum turdenii au mai primit de atâtea ori, fără ca responsabilii să le rezolve problema: ”Atunci când condițiile meteo ne vor permite, zona va fi împietruită și reprofilată. Va mulțumim pentru înțelegere.”
Tuturor acestor străzi, semnalate în spațiul virtual gestionat de Primăria Turda, li se adaugă alte zeci de artere pe care stau mii de cetățeni care zilnic înjură trecând cu mașina sau cu pasul prin gropi și noroi. În cartierul Oprișani găsim aceleași străzi, de atâția ani, pentru care nu s-a găsit o soluție de aducere în secolul 21: Cânepiști, Izvor, Ponorel, Viorelelor, Primăverii. Dacă le străbați, înțelegi de ce oamenii care locuiesc acolo sunt atât de porniți pe cei care administrează orașul. Lor li se adaugă turdenii de pe strada Mihai Viteazu, stradă asfaltată în urmă cu doi ani, cu bordurile montate dar cu trotuarele nefinalizate. Oamenii de acolo reclamă ridicarea străzii față de gardurile lor cu 20-30 de centimetri, fapt care, coroborat cu absența trotuarelor care trebuiau să se facă odată cu asfaltarea, duce, în fiecare primăvară și vară, la inundarea curților lor, la prima ploaie mai serioasă.
În aceeași situație sunt nenumărate străzi din cartierul Poiana sau primăverii, ca să nu mai vorbim de străzile din spatele fostei Fabrici de Bere, de străzile Panait Cerna, Ana Ipătescu, Cheii sau Săndulești.
Un observator obiectiv constată faptul că nu doar lucrările pentru introducerea apei și canalizării au creat haosul de pe străzile noastre ci și intervenții ale rețeliștilor de la E. On Gaz sau SC Electrica, așa cum se constată și din sesizările oamenilor. Bunăoară pe strada Cuza Vodă din Turda Nou, strada care duce la târgul turdean, există un șanț creat în urma intervențiilor celor de la Electrica atât de adânc încât este imposibil să nu lovești fundul mașinii de caldarâm.
O groapă transversală, la fel de periculoasă, există în asfaltul nou de pe strada 22 decembrie, în dreptul localului Tanira, pe drumul de legătură cu DN 75, Turda – Câmpeni. Apropos, știți ce mi-a spus unul dintre turdeni care mi-au sesizat problemele lor? Să merg pe strada primarului sau a deputatului Irimie, să văd că ele sunt asfaltate și fără probleme.
Ei bine, toate aceste defecțiuni din drumuri trebuiau deja inventariate de niște funcționari ai Primăriei Turda care sunt plătiți exact pentru asta însă care se pare că nu-și fac treaba. Iar ”perdaful” din partea populației nu și-l iau ei ci șefii lor, primarul și viceprimarul.
Pentru a lămuri și problema legată de banii alocați lucrărilor de refacere și reabilitare a drumurilor din Turda trebuie să spunem că, înainte de demararea lucrărilor din cadrul proiectului C. A. A. de aproape 80 de milioane de euro, planul administrației locale era să folosească niște bani luați împrumut de la bănci exclusiv pentru asfaltarea străzilor afectate de lucrările respective. Apoi, primarul și ceilalți responsabili cu aceste lucruri din cadrul administrației locale se mai bazau și pe ”generozitatea” colegilor lor din același partid, ajunși în Consiliul Județean Cluj care promiteau să aloce sume importante pentru aceleași lucrări. Cu generozitate a alocat Turzii banii necesari pentru asfaltarea a 12 străzi, în lungime totală de 28 de kilometri, ministerul condus de PD-L - ista Elena Udrea însă, deși sumele au fost aprobate, guvernul Ponta 1 le-a sistat, dirijându-le, nu-i așa, în mod cu totul și cu totul obiectiv, către Târgu Jiu sau alte locații din sudul țării unde primul ministru și colegii săi aveau interese de partid iar Ponta însușii se bătea cu Dan Diaconescu, pe banii noștri.
Acum, cu atâția liberali aflați la putere în Consiliul Local Turda, problema străzilor va trebui să o rezolvăm conform principiului lor: ”prin noi înșine”. Dar de unde bani? Problema bugetului local pe anul 2013 este atât de spinoasă că nu are cum să nu se lase cu scandal. De aceea, invităm toate partidele politice să ”dea cărțile prefață”, pentru că numai după ce distrugem toate eșafodajele politice putem lucra bine și temeinic în domeniul administrativ la Turda, mai ales în actuala configurație politică din Consiliul Local.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.