Unul dintre visele turdenilor a devenit realitate astăzi, odată cu inaugurarea Bazinului de înot didactic-școlar de lângă Complexul sportiv-municipal.
Inaugurarea acestui important obiectiv de investiții a fost făcută cu un fast discret, așa cum ne stă bine, nouă , ardelenilor. Cel mai important invitat al primarului Tudor Ștefănie și a celorlalte oficialitățilocale a fost episcopul locului, ÎPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Albei Crișanei și Maramureșului. Acesta, în fruntea unui sobor de preoți a oficiat o scurtă slujbă cu ocazia deschiderii bazinului pentru publicul larg. Bineînțeles, după ce a fost tăiată panglica inaugural de către primarul Tudor Ștefănie și viceprimarul turdean, Lucian Nemeș. ÎPS Andrei Andreicuţ a adresat un cuvânt de învățătură și i-a binecuvântat, totodată, cei care ”au pus umărul la realizarea acestui obiectiv mult dorit de turdeni: „Domnul primar şi cu cei ce l-au sprijinit au realizat acest lucru frumos şi important pentru sănătate, pentru fortificarea celor tineri. Sfântul Apostol Pavel, atunci când dorea să stimuleze râvna creştinilor şi să-i înveţe că nu trebuie să fie mediocri din punct de vedere spiritual, le dădea ca exemplu sportivul de performanţă. În prima epistolă către Corinteni, în capitolul 9, textual Sfântul Apostol Pavel zice: ”Uitaţi-vă la cei ce aleargă în stadion, toţi aleargă dar numai unul primeşte premiu şi este laureat, voi aşa să alergaţi ca să luaţi premiu. Cei ce aleargă sau sunt competitivi se înfrânează de la toate pentru a ieşi victorioşi.” Atunci şi voi, creştinii, ar trebui să puneţi mult mai mult suflet în ceea ce faceţi şi să fiţi mai râvnitori în lupta voastră pentru virtute. Dacă vrem să facem o interpretare duhovnicească a ceea ce s-a realizat aici, o facem, dar orice realizare frumoasă este vrednică de laudă. Noi pe cei ce au pus suflet îi felicităm şi să dea Dumnezeu ca să fie de mult folos”, a spus înaltul ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Tudor Ştefănie, primarul municipiului Turda, i-a răspuns primarul mitropolitului prin cuvinte și aprecieri la fel de frumoase: „De fiecare dată când avem un obiectiv atins Înalt Prea Sfinţia Voastră sunteţi alături de noi. Este o continuitate în acest parteneriat pe care îl avem cu Sfinţia voastră şi cu Biserica Ortodoxă, avem realizate foarte multe proiecte sociale împreună şi aţi fost unul din susţinătorii acestor proiecte alături de cei care vă reprezintă aici la Turda. Cu această ocazie vă mulţumesc şi dumneavoastră şi întregului colectiv al Bisericii Ortodoxe cu care, de atâţia ani de zile, reuşim să facem împreună lucruri foarte bune pentru Turda şi pentru turdeni”.
A urmat un cuvânt al edilului-șef, omul care a insistat foarte mult, a promis și apoi a dus la capăt această investiție destinată generațiilor actuale și viitoare de copii turdeni și nu numai. ”Nu numai” pentru că Ștefănie a transmis un mesaj primarului Câmpiei Turzii, Radu Hanga, și celorlalți primari ai comunelor din apropiere prin care îi invita să spună cetățenilor lor că Bazinul de la Turda este deschis și pentru ei.
Apoi primarul turdean, din a cărui promisiuni a făcut parte bazinul inaugurat, și-a arătat satisfacția că a reușit, încă o dată, să se țină de cuvânt. El s-a adresat celor prezenți sunând despre noul bazin de înot că ”este un obiectiv care face parte din lista obiectivelor propuse pe o strategie de dezvoltare a municipiului Turda, dar în acelaşi timp pot spune cu mândrie astăzi că am promis şi s-a realizat”, continuând apoi recunoscând aportul celorlalți care au făcut investiția posibilă: ”Este un lucru extraordinar şi cred că toţi politicienii care au contribuit la realizarea acestui obiectiv şi a strategiei, consilieri locali şi viceprimari, trebuie să fie mândri că ne bucurăm de acest moment şi cea mai mare bucurie este a celor care vor folosi acest obiectiv. Chiar dacă Salina Turda a devenit un obiectiv de renume european şi rămâne cel mai important obiectiv realizat de noi, acest bazin de înot a plecat din dorinţa multor turdeni şi în special a părinţilor copiilor care nu s-au putut bucura de un bazin de înot până acum”.
În finalul cuvântului său, primarul turdean nu i-a uitat pe cei care au muncit efectiv la realizarea acestui obiectiv, de la constructori la ingineri, proiectanți și arhitecți, dar mai ales a mulțumit divinității pentru ducerea la bun sfârșit a proiectului: ”Doresc să mulţumesc Consiliului Local, consilierilor locali fără de care în mod cert nu am fi putut realiza acest obiectiv. Trebuie să mulţumesc şi Consiliului Judeţean Cluj, fost şi actual, dar cu o menţiune: din valoarea totală pe care am cheltuit-o pentru realizarea acestui obiectiv, undeva la șase milioane de lei, 70% a fost suportat de bugetul local, 30% de la Consiliul Judeţean anterior şi aştept mesajul actualului Consiliu Judeţean pentru a sprijini celelalte obiective. Trebuie să-i mulţumesc arhitectului şef care s-a ocupat din 2008 de acest obiectiv, domnului Dumitru Iosif, domnului Ginel Călugăr care a fost permanent în atenţia constructorului şi în atenţia noastră pentru a duce la bun sfârşit acest lucru şi bineînţeles domnului viceprimar Lucian Nemeş care şi-a îndeplinit misiunea de a organiza impecabil, în ultimele săptămâni, această festivitate.
O să mulţumesc tuturor celor care au contribuit şi, dacă am uitat pe cineva, îmi cer scuze, dar în primul rând vreau să-i mulțumesc lui Dumnezeu că ne-a dat puterea, înţelepciunea şi resursele necesare pentru a avea atât de multe obiective realizate aici la Turda”, a încheiat Ștefănie, iar copii turdeni au început spectacolul.
La deschiderea oficială au participat zeci de turdeni și mai ales foarte mulți copii. După momentele oficiale, copii ansamblului folcloric îndrumat de instructorul Ioan Cuc, au prezentat un joc din zona noastră, moment folcloric aplaudat de asistență. Cum aplaudate au fost și momentele artistice oferite de dansatorii Clubului de Dans Sportiv Potaissa Turda, antrenați de Diana și Alin Miron. Au urmat micii karateka de la Clubul de Karate Samurai Turda, antrenați de Paul Cățănaș. Micii sportivi au prezentat asistenței momente de virtuozitate sportivă. Au urmat cei care vor profita la maximum de noul bazin, cei mai mici înotători care au și făcut câteva lungimi arătându-și apetența pentru sportul acvatic.
Toți copii care i-au încântat pe cei prezenți au primit câte o iconiță sfințită, chiar din mâna înaltului arhiereu care, iată, nu a uitat toți acei ani în care a slujit într-o mică bisericuță turdeană, poposind de oricâte ori poate în orașul de pe Arieș.
Date tehnice ale bazinului indică faptul că el are dimensiunile de 12,5 m x 25 m, cu adâncimi cuprinse între 1,2 m şi 1,8 m. Suprafaţa construită este de 840 mp, având un regim de înălţime de P+1. Intrarea va costa (pentru două ore) 5 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.