25
Mie, Dec
0 New Articles

Agroturismul și gastronomia tradițională – modalitati de capitalizare prin dezvoltarea turismului culinar în Romania

 

            Pe data de 18 octombrie, agenția TMT PR organizează în parteneriat cu AgroTransilvania Cluster și cu sprijinul ANTREC, un eveniment inedit, ce oferă o

           dublă perspectivă: AGROTURISM ȘI GASTRONOMIE ROMÂNEASCĂ.

Din ce în ce mai multe state pun accent pe turismul culinar în strategiile lor de dezvoltare. Turismul culinar este acel tip de turism conceput pentru pasionații de mâncare, interesați să deguste mâncarea tradițională din locurile pe care le vizitează, fie că este vorba despre evenimente culinare sau mese tradiționale oferite de gazde locale.

Evenimentul analizeaza potențialul pe care România îl are pentru dezvoltarea agroturismul și a turismului culinar prin prezentarea de modele de buna practică, dar și semnalarea posibilităților de finanțare disponibile la nivelul Uniunii Europene.

Conform Eurostat Romanian Agriculture Census 2010 & Fundația Adept Transilvania octombrie 2013 în România sunt 3,6 MILIOANE FERME, cel mai mare număr din EU-28.

  • 71% DIN TOTALUL FERMELOR înregistrează suprafețe de sub 3 HA

 

  • 42,750 DE EXPLOATAȚII desfășoară alte activități decât activitatea agricolă (240 din turism și 25 340 din procesare de produse)

 

Conform INS, numărul sosirilor vizitatorilor străini în țară este mai mare cu peste 24% în 2017 față de 2016.

FONDURILE EU 2000 -2014 au avut un impact puternic în dezvoltarea zonelor rurale din România, motiv pentru care FACILITĂȚILE AGROTURISTICE AU CRESCUT DE LA 3121 LA 6089 UNITĂȚI ÎN ACESTĂ PERIOADĂ.

 

ANTREC ESTIMEAZĂ O CREȘTERE LA 8000 DE UNITĂȚI în mediul rural ce vor fi integrate în viitor în rețeaua europeană de turism rural. Principalele regiuni sunt situate în zona Carpaților și în Transilvania, Delta Dunării și Suceava.

 

PESTE 99 MILIARDE EURO DISPONIBILI la nivel EU-28 pentru finanțarea fermelor pentru diversificare în zona turismului rural prin PNDR 2014-2020.

 

Evenimentul prezintă modele de buna practică naționale de la producători care s-au dezvoltat prin crearea de produse culinare tradiționale sau cu alte pecete de calitate superioară și europene în special din Italia, Slovenia și Bulgaria.

Pe 18 octombrire, la Cluj sunt așteptați peste 100 de participanți, principalii actori din sector, în cadrul unui program ce va include:

  • CONFERINȚĂ – dezbateri, prezentări pe teme legate de finanțare, certificare, cadru legislativ, statistici și modele de bună practică, naționale și europene (Italia, Grecia, Bulgaria, Olanda, Slovenia)
  • CINĂ CU SPECTACOL CULINAR DEMONSTRATIV - identificare tendințe și potențial în promovarea tradițiilor culinare autentic românești
  • EXPOZIȚIE ȘI TÂRG - vânzare de produse tradiționale românești

Peste 12 vorbitori au confirmat participarea, specialiști și asociații relevante, care au generat experiențe notabile în domeniul turismului rural și gastronomic. Invitații speciali la spectacolul culinar sunt Mircea Groza (maestru bucătar, cercetător și etnolog) și Chef Nico Lontras (Rare Food Services).

Mirela Scarlat, fondator TMT PR: „Ne propunem mai mult decât o conferință și un schimb de idei și de informații. Ne propunem să reunim sub această umbrelă profesioniștii din România care până acum au lucrat în proiecte independente, dar care toate converg către un tot unitar – potentialul gastronomic românesc ce poate revitaliza comunități rurale. În secundar, proiectul stimulează un branding de țară - cultural gastronomic. Vrem să atragem atenția asupra acestui potențial national uriaș și să arătăm ce resurse avem la îndemână“.

“AgroTransilvania Cluster a fost creat cu scopul de a sprijini dezvoltarea sectorului agroindustrial prin creșterea competitivitatea asociației și a fiecărui membru în parte. Suntem convinși de faptul că în cadrul acestui eveniment, savoarea gastronomiei locale, prin combinație dintre rădăcinile sale ce constituie minunata tradiție culinară din zonă și originalitatea inovativă a producătorilor, va deschide apetitul pentru dezvoltarea lanțurilor de valoare integrate ce vor aduce pe mesele turiștilor din pensiunile agroturistice gustul și aroma de neuitat ale bucătăriei ardelene” consideră Prof. Dr. Felix Arion, Directorul general al AgroTransilvania Cluster.

Agenda detaliată și formularul de înregistrare la eveniment sunt disponibile pe conferinte.tmtpr.ro.

Pentru oportunități de parteneriat: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh