25
Mie, Dec
0 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Clubul de dezbateri academice „Ion Rațiu”, sprijinit de Centrul Rațiu pentru Democrație și cu susținerea ASA Cons România, Companiei de Apă Arieș  și a Teatrului „Aureliu Manea” Turda, a lansat în luna mai a acestui an campania „Ignoranța face victime”, o campanie de conștientizare a efectelor bullying-ului. Această campanie a debutat cu o serie de discuții cu elevii de liceu pe tema consecințelor psihologice pe termen lung ale bullying-ului (agresiunii verbale și fizice) în care elevii au putut asculta și punctul de vedere al psihoterapeutului Stanca Moduna și continuă în prezent cu o piesă de teatru ce se va juca în premieră la Turda, sâmbătă, 20 octombrie 2018. Vor exista două reprezentații, de la ora 14:30 și de la ora 17:00, ambele destinate elevilor de liceu. Atât profesori cât și elevi din liceele turdene au fost invitați să participe la spectacol, în speranța că acesta îi va ajuta să conștientizeze și să prevină efectele negative ale bullying-ului.

Piesa „Avioane de hârtie” este o poveste despre prietenie, adolescență, dragoste, violență fizică și psihică, toate pe fundalul plecărilor părinților la muncă în străinătate. Spectacolul este adus la Turda de către Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu. Autoarea piesei, Elise Wilk, este una dintre vocile tinere din dramaturgia românească, preocupată de problemele tinerilor. „Avioane de hârtie” reușește să prezinte fără perdea dramele prin care foarte mulți adolescenți din România sunt nevoiți să treacă și ridică un mare semnal de alarmă referitor la viitorul acestora. După reprezentația de la ora 17:00 va exista și o discuție pe tema bullying-ului între actori, elevi, profesori, psihologi, etc.  

Fenomenul de bullying reprezintă un comportament agresiv care se manifestă în mod repetat în contextul unui dezechilibru de putere. Apare atunci când cel aflat în poziție de putere îl intimidează pe cel care se află în poziția de vulnerabilitate. Rolurile de victimă și agresor se pot schimba, în funcție de situație. Agresivitatea poate să fie fizică, verbală sau emoțională și reprezintă încercarea celui care agresează de a muta atenția de pe propriile insecurități pe cele ale celui agresat.

Conform Brandwatch, România este pe primul loc în Europa în privința hărțuirii în școli. Victimele agresiunilor pot dezvolta depresie, anxietate, pot înregistra rezultate slabe la școală și pot dezvolta gânduri suicidale. Statisticile prezentate de organizația „Salvați copiii” arată că 78% din elevii din România au asistat la situații repetate în care un copil era îmbrâncit și lovit ușor de către alții iar 80% au asistat la momente în care un elev era umilit în public de către colegi.

În continuarea campaniei, ne dorim să formăm un grup de sprijin pentru adolescenți, care să se desfășoare pe termen lung, săptămânal, și în cadrul căruia să îi ajutăm pe tineri să fie autonomi și împăcați cu ei înșiși.

Pentru mai multe detalii  despre proiectul „Ignoranța face victime” puteți urmări pagina de Facebook cu același nume, dedicată proiectului, cât și pagina de Facebook a clubului de dezbateri „Ion Rațiu” (facebook.com/IRDebate).

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh