Poliția Română, împreună cu Europol și Federația Europeană a Băncilor, derulează o campanie de prevenire a celor mai întâlnite tipuri de fraude în mediul online.
Campania de prevenire a fraudelor comise pe internet se derulează anual în luna octombrie, în cadrul European Cyber Security Month – Luna Europeană a Securității Cibernetice.
Frauda Mesaj de la șef - CEO fraud vizează angajații autorizați să efectueze plăți. Autorul sună sau trimite un e-mail, pretinzând că este unul dintre managerii companiei și îi determină să plătească o factură falsă ori să efectueze un transfer din contul firmei.
Recomandări pentru prevenirea acestui tip de fraudă:
- a) pentru angajatori:
- fiți conștienți de riscuri și asigurați-vă că angajații sunt informați și conștienți;
- încurajați-vă angajații să proceseze cererile de plată cu prudență;
- implementați protocoale interne privind plățile;
- puneți în aplicare o procedură pentru a verifica legitimitatea cererilor de plată primite prin e-mail;
- actualizați securitatea tehnică.
- b) pentru angajați:
- aplicați în mod strict procedurile de securitate pentru plăți și achiziții publice. Nu trebuie omisă nicio etapă!
- verificați întotdeauna cu atenție adresele de e-mail atunci când gestionați informații sensibile/transferuri de bani. Fraudatorii folosesc adesea e-mailuri de tip copycat, unde un singur caracter diferă de original;
- dacă aveți îndoieli cu privire la un ordin de transfer, e de preferat să consultați un coleg competent, chiar dacă vi s-a solicitat discreția;
- nu deschideți niciodată link-uri sau atașamente suspecte primite prin e-mail. Trebuie acordată o atenție deosebită când se verifică email-urile personale pe computerele companiei;
- restricționați informațiile și acționați cu prudență în ceea ce privește mediile sociale;
- dacă primiți un email sau un apel suspect, trebuie întotdeauna să informați departamentul IT.
În zilele următoare o să prezentăm și celelalte tipuri de fraude, împreună cu un set de recomandări, pentru creșterea gradului de informare a publicului general și evitarea acestor fraude.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.