Consiliul Județean Cluj a demarat miercuri, 12 decembrie 2018, procesul de recepție a lucrărilor de închidere și ecologizare a depozitelor urbane neconforme de deșeuri de la Turda, Gherla și Huedin, lucrări finalizate în cursul acestui an.
„E o etapă extrem de importantă, aceasta având rolul de a certifica faptul că lucrările de execuție au respectat pe deplin cerințele impuse, problema primelor trei rampe neconforme de deșeuri fiind, astfel, definitiv rezolvată, cu bani europeni și fără niciun fel de costuri suplimentare. Recepția lucrărilor de închidere se va derula distinct, pentru fiecare depozit în parte, procesul urmând să dureze aproximativ șapte zile”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.
Primul dintre cele trei obiective de investiții ce urmează să fie recepționate de Consiliul Județean este depozitul din orașul Huedin. Comisia de recepție, formată din angajați ai forului județean, în calitate de beneficiar, respectiv din reprezentanți ai administrației locale și ai Inspectoratului de Stat în Construcții Cluj, s-a deplasat în cursul zilei de miercuri, 12 decembrie a.c., la amplasamentul situat la ieșirea din Huedin, spre Oradea, pentru a constata dacă lucrările de închidere realizate s-au derulat conform condiționalităților tehnice impuse de forul administrativ județean prin caietele de sarcini.
În acest context, membrii comisiei de recepție au analizat la fața locului modul în care au fost executate lucrările la terasamente, respectiv relocarea, igienizarea și compactarea deșeurilor, la sistemele de impermeabilizare precum și cele referitoare la gestionarea levigatului și a biogazului. De asemenea, comisia a verificat și felul în care se realizează monitorizarea și colectarea apelor meteorice dar și amenajarea platformelor tehnice și a drumurilor de acces spre depozite, precum și felul în care s-a realizat împrejmuirea și construirea porților de acces, respectiv realizarea instalațiilor electrice interioare.
Lucrările de închidere a depozitelor neconforme din Turda, Gherla și Huedin au fost executate de către Asocierea Nordconforest S.A., Interdevelopment S.R.L. și Finara Consult S.R.L. Ordinul de începere a lucrărilor de construcții a fost emis în luna martie 2017, acestea având ca termen de finalizare luna decembrie 2018. Important de precizat în acest context este faptul că toate lucrările realizate au fost decontate conform devizului proiectului, fără a fi necesare niciun fel de alte cheltuieli suplimentare.
Reamintim în acest sens faptul că valoarea totală a investițiilor, pentru fiecare depozit, este de 2.643.827,88 lei fără TVA pentru Turda, 2.668.291,47 lei fără TVA pentru Gherla și, respectiv 1.887.522,98 lei fără TVA pentru Huedin. Finanțarea a fost asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013 și Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.
Închiderea celor trei depozite urbane neconforme de deșeuri s-a realizat în cadrul proiectului “Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Cluj”, al cărui obiectiv general este acela de a continua dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor în vederea eliminării problemelor de mediu și a celor operaționale asociate generării și managementului deșeurilor în județul Cluj, în vederea conformării cu prevederile acquis-ului european şi a angajamentelor asumate prin sectorul de mediu.
Biroul de presă
12 decembrie 2018
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.