Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj (APM Cluj) aniversează, în 9 ianuarie, 29 ani de activitate continuă, fiind prima asociație patronală reînființată după 1989, actul de înregistrare al acesteia în Registrul Asociaților și Fundațiilor Cluj fiind datat 9 ianuarie 1990. Ulterior, după afilierea la Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România, în 1992, ca membru fondator, APM Cluj a fost decretată ca CEA MAI VECHE ORGANIZAȚIE PATRONALĂ din EUROPA, atestată documentar.
“În cei 29 de ani de funcționare, ne-am consolidat ca principala organizație patronală din Regiunea Nord-Vest. Misiunea noastră este sprijinirea înfiinţării şi dezvoltarea întreprinderilor cu capital privat şi a întreprinzãtorilor independenţi prin educație și consiliere antreprenorială/ managerială, formare profesională, precum şi prin reprezentarea acestora în relație cu autoritățile.
Operam un centru de formare profesională, precum și Centrul Lean și Centrul de Dezvoltare de Produs, pe o infrastructură dedicată de peste 1000 mp de săli de curs și birouri în 2 locații din Cluj-Napoca. Ca furnizor de servicii pentru educaţia adulţilor, autorizat de Autoritatea Națională pentru Calificări, avem acreditate până la această dată 18 cursuri de formare iniţială, specializare şi/sau perfecţionare profesională, managerială și antreprenorială, iar în cei peste 15 ani de funcționare, am pregătit peste 20.000 de absolvenți. În 2015 ne-am alăturat rețelei globale Hewlett Packard Learning Initiative for Entrepreneurs (Life-Global) pentru integrarea materialelor curriculare în propriile programe de formare antreprenorială, în conceptul de blended learning (învățare mixtă).
Suntem membru fondator al Consiliului Național al IMM-urilor și colaborăm într-o rețea extinsă la nivel național și regional, sub umbrela CNIPMMR și a Federației Patronatelor din Regiunea N-V. De asemenea, suntem membri, inițiatori sau co-fondatori a mai multor clustere economice, care operează în Regiunea NV (mobilă, IT, energii alternative, agro-alimentar, lifestyle), ai Pactului Regional pentru Ocupare și Forță de Muncă N-V și sprijinim funcționarea unor cluburi de afaceri străine (Clubul Francofon de Afaceri Cluj) sau organizații profesionale (CECCAR) “ - ec. Augustin Feneșan- președinte APM Cluj.
în ultimii 15 ani, APM Cluj a realizat și implementat proiecte în valoare cumulată de peste 10 mil EUR, în domenii precum educație managerială și antreprenorială, inovație, formare profesională, dezvoltare socială, cu finanțare națională sau internațională (PHARE, POSDRU, eContent, Banca Mondială, EU FP7). În aceste inițiative am colaborat cu peste 20 de parteneri din 15 țări (camere de comerț, institute de cercetare, grupuri industriale, asociații patronale sau profesionale). Venim cu o expertiza solidă de management de proiect pe proiecte complexe și cu o experiență îndelungată în domeniul formării profesionale și a pregătirii antreprenoriale.
ISTORIC:
Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj s-a impus de la bun început ca cea mai autorizată portavoce a patronilor clujeni, fiind singura organizație patronală clujeană care, în cele două decenii de activitate susținută în beneficiul întreprinzătorilor privați, a reușit să reprezinte permanent și să apere interesele acestora în structurile de dialog social instituite în cadrul Prefecturii și Consiliului Județean Cluj ori al serviciilor publice deconcentrate care au responsabilități delegate pentru sectorul IMM-urilor.
Din 2008, APM Cluj a preluat președenția Federației Patronatelor de IMM-uri din Regiunea Nord-Vest, implicându-se activ în asigurarea unui mediu de afaceri propice dezvoltării durabile a IMM-urilor la nivel regional.
APM Cluj este continuatoarea legală a organizației Asociația Profesională Liberală a Micilor Meseriași din județul Cluj (APLMM Cluj), fondată în 9 ianuarie 1990, în baza Legii nr.21-1924 și înscrisă în Registrul Persoanelor Juridice de pe lângă Judecătoria Cluj la nr.20/1990, prin încheierea nr.2 din 24 ianuarie 1990.
In 1991, date fiind modificările apărute în legislația românească, APLMM Cluj a fost reorganizată în Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj, fapt consemnat prin încheierea nr.105/19.07.1991, înscrisă în Registrul Persoanelor Juridice de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca la nr. 104/1991.
Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj este continuatoarea de drept și succesoarea legală a primei organizații profesionale din Cluj, înființată, după abrogarea breslelor din Transilvania, sub denumirea de Reuniunea Sodalilor Români din Cluj. Fondată pe 26 februarie 1871, prima organizație clujeană a meseriașilor români a fost recunoscută de oficialitățile vremii de-abia în 1875. Transformată ulterior în Reuniunea Meseriașilor, Comercianților și Industriașilor Români din Cluj, această organizație a constituit nucleul în jurul căruia a fost înființată Centrala Reuniunilor de Meseriași, Comercianți și Muncitori din România, cu sediul în Cluj, în perioada interbelică.
În 1924, Reuniunea Meseriașilor și Comercianților Români din Cluj cunoaște o revigorare a activității sale. Pentru a se face mai bine cunoscută și pentru a intra în atenția factorilor care puteau sa o sprijine în realizarea obiectivelor sale statutare, Reuniunea a ales din rândul personalităților românești primii membri de onoare de după Unirea Transilvaniei cu România. Acest titlu a fost conferit istoricului Nicolae Iorga, generalului de divizie Nicolae Petala, episcopului ortodox al Clujului Nicolae Ivan, episcopului greco-catolic al Gherlei și Clujului Iuliu Hossu. În octombrie 1938, printr-un decret lege, Carol al II-lea înființează breslele ca substitut al organizațiilor de tip patronal.
“Fără această clasă de mijloc consolidată, întărită și bine închegată materialicește, validitatea nostră va merge cu încetineală, iar alții, cu numărul lor, pregătirea și averea lor, vor conduce multă vreme viața industrială, beneficiind de toate avantagiile organizării lor vechi și consolidate.” - Cluj, 1 iunie 1924, Nicolae Ivan, Episcopul Clujului
Text extras din lucrarea “Istorie și actualitate 1875-2005”, editura Tipolitera. Cluj-Napoca 2005 - Asociația Patronilor și Meseriasilor Cluj
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.