Poate că ar fi momentul ca autoritățile turdene să intervină pentru oprirea dezastrului ecologic și oprirea pagubelor pe care niște crescători de animale le produc, de mai mulți ani, în toată zona Băilor Sărate Turda.
Acum doi ani, s-a desfășurat în zona fostului camping din Băile Sărate Turda o amplă acțiune de plantare de puieți. S-au plantat 1500 de puieți de „stejar roșu”, în colaborare cu 170 de elevi de la Colegiul Tehnic Turda și Colegiul Dr. Ioan Rațiu Turda.
Anul trecut, s-au plantat circa 800 de puieți de platan și vreo 200 de acăț într-o acțiune la care au participat în jur de 200 de elevi și angajați ai instituțiilor turdene, dar și voluntari (foto dreapta). Era pentru al doilea an, consecutiv, în care se încearcă împădurirea unei zone cu sol extrem de sărat, anul trecut plantându-se stejar roșu, care însă a fost atacat de turmele care pasc, ilegal, în zonă, dar și de condițiile meteo extreme vara și iarna.
Zilele trecute am constatat în acea zonă un adevărat dezastru ecologic făcut de turmele de oi care pasc, fără nici o opreliște în toată zona. O zonă unde turdenii ies vara la iarbă verde sau la un grătar. Toată zona poartă urmele trecerii a sute de oi care au călcat în picioare și stuful din smârcurile din zona lacurilor Niolțoș și Băltoaca, dar și lângă Csiki și Tarzan. Rezultatul: nu mai există niciun puiet din miile plantate în cei doi ani, toți au fost mâncați, probabil, de rumegătoarele din zonă. Întreaga zonă este plină de excrementele unor astfel de animale, urme ale trecerii lor, poate zilnice, pe acolo.
Când te gândești la eforturile făcute de cei care au crescut puieții, ale celor care, mai apoi, i-au plantat sperând că, peste ani, întreaga zonă va fi înfrumusețată și protejată de arbori falnici, iar niște persoane răuvoitoare și fără niciun respect pentru mediul înconjurător și-au bătut joc de munca acestor copii și nu numai...
Ca să nu mai vorbim de faptul că oamenii de la salubritate, de la Domeniul public și Poliția Locală au desființat anul trecut o rampă de deșeuri din pădurea dintre strada Caisului și str. Dr. Valeriu Moldovan și l-au amendat pe crescătorul respectiv de animale. Nu am mers până în acea zonă, dar, după comportamentul acelei persoane din trecut, suntem gata să punem rămășag că rampa de gunoi de lângă acareturile sale sunt, din nou, un focar de infecție pentru întreaga zonă. (Foto stânga jos, noiembrie 2018, înainte de salubrizare)
Tragem din nou, un semnal de alarmă, vizavi de comportamentul acestor crescători de animale care nu respectă nicio legislație, nu doar în această zonă ci și în zona Hărcana sau a străzii Patru Maior și Poiana. Astfel, dacă autoritățile turdene vor mai organiza o acțiune de plantare de puieți în zona respectivă, ar trebui să se asigure că aceste materiale silvice vor fi de dimensiuni mai mari și, poate, nu ar fi rău ca zona să fie îngrădită și pusă sub pază, până la dezvoltarea acestor arbori. (Foto dreapta jos, colegul Marian oprea - Agora Media, încercând, fără succes, să mai găsească o urmă a miilor de puieți plantați în acea zonă)
În caz contrar, ca și până acum, oameni fără scrupule și fără niciun respect pentru munca contemporanilor săi, își vor conduce, din nou, animalele prin acea zonă, producând pagube pentru care legislația prevede amenzi și pedepse destul de mari, dacă sunt puse în aplicare de autorități.
Citește, pe aceeași temă și:
Acțiune a Primăriei Turda: „Plantăm, îngrijim și împădurim!”
1000 de puieți de platan și acăț plantați la Turda
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.