Centrul Rațiu pentru Democrație vă invită să participați la Rațiu Dialogues on Democracy, eveniment anual dedicat discuțiilor și viziunii comune asupra democrației, pentru acest motiv adunându-se la Turda, orașul natal al omului de stat, reprezentanți ai mediului academic, antreprenorial, administrației, membri ai familiei și prieteni ai CRD. Evenimentul are loc în perioada 19-22 mai, la Cluj Napoca & Turda.
Keynote-ul acestei ediții Se împarte Europa în două? Fractura culturală în creștere între Europa de Vest și Europa de Est este ținut de prof. Christopher Coker, London School of Economics & LSE IDEAS, miercuri, 22 mai, ora 14.00 în Aula Magna a Universității Babeș - Bolyai (Str. Mihail Kogălniceanu, nr.1). În prelegerea sa prof. Coker discută despre modalitatea în care cultura, nu ideologia, a devenit subiectul zilei. Rusia și China se prezintă drept state civilizatoare. UE este, așa cum scrie Donald Tusk, o civilizație politică, prima comunitate imaginară, care se definește pe sine printr-un set de valori comune. Însă un război cultural pare să se întețească între Europa de Vest și Europa de Est.
Lord David Owen în prelegerea pe care o ține pornind de la cartea sa Hubris. The Road to Trump. Power, Populism and Narcissism discută despre conceptul de populism, nu în sensul peiorativ la care se referă elitele europene, ci ca o abordare care pornește de la dorințele poporului, însă nu exclude să acționeze chiar contrar voinței populare, în timp ce acordă prioritate opiniilor populare. Prelegerea are loc marți, 21 mai, ora 14.00 în Sala Mușlea a Bibliotecii Central Universitare, Cluj Napoca.
Decernarea Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism are loc luni, 20 mai, ora 15.30 în Sala Ball Room a Double Tree by Hilton. Laureatul acestei ediții este jurnalistul Alex Nedea, Recorder. Acesta a fost nominalizat pentru investigația Dumnezeul Achizițiilor, care surprinde un nod al relațiilor de corupție care leagă persoane din vârful ierarhiei politice cu un ierarh aparent mărunt. Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism este decernat, începând din 2015, jurnaliștilor de investigație din România.
Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală, lansat în 2017 pentru a recunoaște specialiști inovatori în domeniul sănătății mintale din România în ceea ce privește cercetarea, educația, serviciile și politicile publice, este decernat duminică, 19 mai, ora 15.00 la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (str. Traian Moșoiu, nr. 78, sala 101). Laureatul celei de-a treia ediții este prof. Daniel David, nominalizat pentru rezultatele excepționale în cercetarea românească din domeniul psihologiei.
DIN PROGRAM:
Duminică , 19 mai| FSPAC, str. Traian Moșoiu, nr.78, sala 101
- 10.00 - 11.30| Prelegere |Către o nouă renaștere europeană: Revigorarea democrației, cetățeniei și guvernanței în Europa în deceniile viitoare, Kai Brand-Jacobsen
În contribuția sa, Kai Brand-Jacobsen ne va transmite punctul său de vedere despre încercările cu care se confruntă Europa, precum și despre ceea ce ar trebui să facă cetățenii și guvernele nu numai pentru a le înfrunta, ci pentru a crea o nouă eră a democrației, oportunității și prosperității în Europa și în lume.
- 12.00 - 13.30| Dezbatere| Construind un cerc virtuos: democrație și bună guvernanță, aliații perfecți, moderator: Radu Albu Comănescu, participanți : Vlad Buzoianu, Ioan Alin Nistor, Marius Stoian
Pornind, în mod simbolic, de la fresca din secolul al XIV-lea, în cadrul dezbaterii se va discuta despre buna guvernanță drept concept cheie ce conduce la un trai bun, din perspectiva personală (reflectată în Human Development Index) până la cea instituțională (reflectată în politici guvernamentale eficiente și coerente). Discuția se va axa pe actorii implicați (stat, comunitate de antreprenori, societate civilă), responsabilitățile ce revin fiecărui rol și felul în care guvernanța și democrația se pot potența reciproc.
- 15.00 -16.00 | Decernare Premiu| prof. Daniel David, Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală, ediția a III-a
Daniel David este profesor de știinte cognitive clinice la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (Departamentul de Psihologie Clinica și Psihoterapie) și profesor asociat la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York (Departament of Population Health Science and Policy). De asemenea, este directorul pentru cercetare al Albert Ellis Institute, New York, și al International Institute for the Advanced Study of Psychotherapy and Applied Mental Health.
- [TURDA, Teatrul Aureliu Manea] 19.00 - 20.00 | Recital| Vlad Maistorovici & Diana Ionescu
Luni , 20 mai| Ball Room, Double Tree by Hilton, str. Sindicatelor, nr. 9-13
- 10.00 - 11.30| Prelegere |Iliberalismul de stânga și de dreapta, prof. John Ryder
Există o mulțime de întrebări legate de caracterul democrației, de valorile sale, de universalitatea ori de absența acesteia. Noțiunea de democrație iliberală se află printre complicațiile recent apărute, bucurându-se o popularitate remarcabilă în Europa și în SUA, atât în cerurile de dreapta, cât și în cele de stânga. Este vorba, desigur, de o provocare la adresa democrației liberale, reținută în general ca valoare politică a Vestului.
- 12.00 - 13.30| Dezbatere| Rolul, funcționarea și importanța unui think thank în contextul provocărilor contemporane. Cazul LSE IDEAS, moderator: Vlad Zigarov, participanți: dr. Emilia Knight, Mădălina Mocan
În cadrul dezbaterii vor fi discutate aspecte legate de funcționarea unuia dintre cele mai importante think tank-uri la nivel internațional și despre felul în care ajunge să-și împlinească misiunea. Invitații își vor prezenta fiecare punctele de vedere și rolul în asigurarea unui impact pozitiv al think tank-ului în fiecare dintre nivelele - academic, civic, instituțional (privat și de stat)...
- 15.00 -16.00 | Decernare Premiu| Alex Nedea, Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism, ediția a V-a
Alex Nedea a-a alăturat echipei Recorder în ianuarie 2019, unde, împreună cu operatorul David Muntean, a investigat corupția asociată celui mai mare program de modernizare a satului românesc din ultimii 30 de ani. Și-a început cariera în 2004 în departamentul educațional al cotidianului Adevărul, ulterior fiind angajat al departamentului reportaj al Jurnalului Național. În martie 2008 s-a alăturat televiziunii Realitatea TV ca jurnalist de investigație. A lucrat în echipele de investigație ale Jurnalului Național, cotidianului Adevărul și în echipa emisiunii “În premieră”, difuzate de Antena 3, unde realizat documentare despre situația curentă.
- [Muzeul de Istorie, Cluj] 17.30 - 18.30 | Vernisaj| Marea Provocare, expoziție de caricaturi
O caricatură nu este doar o altă ilustrație, ea transmite un comentariu succint, variind de la scepticism la ireverență și dispreț, și caută să stânjenească victima cu râsete. Expoziția ”The Great Challenge” din 1998, de caricaturi politice, arată lumii întregi că mințile ascuțite ale caricaturiștilor de azi se pot compara foarte bine cu cele ale caricaturiștilor anilor 1958 , care conturau provocările politice ale Războiului Rece. Caricaturile sunt pătrunzătoare prin judecățile lor politice și sunt oglinda epocii lor.
- [Muzeul de Istorie, Cluj] 18.30 - 19.30 | Satiră Politică| Discursuri care N/AU schimbat lumea
Marți , 21 mai
- [Turda, CRD] 09.00 - 11.45| Proiecție & Dezbatere| După Revoluție (regia Laurențiu Calciu)
Tensiunea post-decembristă din România a creat atât panică, cât și un soi de paranoia generală, în care grupul de lideri provizorii era pus la îndoială și oricine putea fi bănuit de concetățenii lui de terorism, de oportunism, de partizanat cu comuniștii rămași. Indiciu al neîncrederii disperate, protestele împotriva Frontului Salvării Naționale sunt surprinse în radiografia de moment a lui Laurențiu Calciu, rătăcit și el printre protestatari, împins dintr-o parte în alta, dintr-un cerc de vorbitori în altul, aflat mereu în mijlocul celor mai aprigi dispute.
- [Cluj, BCU, Sala Mușlea] 14.00 - 15.45| Lansare & Prelegere| Hubris. The Road to Trump. Power, Populism and Narcissism, RT HON Lord Owen, CH FRCP; cuvânt introductiv: prof. Adrian Opre
Adevăratul răspuns democratic în fața ascensiunii populismului în multe părți ale lumii este să redescoperim și să reformăm ceea ce prețuim la cei care ne conduc – în Congresul American, în Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii sau în Parlamentul României.
- [Cluj, Muzeul Etnografic] 16.30 - 17.30| Dezbatere| Meșteșuguri Vechi|Formă Nouă, moderator: Liviu Pop, participanți: Cosânzeana, De Dimineață, Adina Marin, Semne Cusute; cuvânt introductiv: Alina - Maria de Roumanie
Discuție cu tineri designeri români despre dificultățile antreprenorilor în domeniul artelor liberale.
Miercuri , 22 mai
- [Primăria Turda, sala mare] 09.00 - 10.15| Prelegere| Democrația: din 1989 și până în prezent, prof. Henry Steck
Prelegerea urmărește trecerea de la momentul ce a urmat căderii zidului Berlinului, când totul părea posibil - pacea, democrația, apariția prin Uniunea Europeană a unei identități comune europene și a unei Europe în pace - la cel prezent când Europa e asaltată de populism de dreapta, anti-semitism, măcinarea partidelor politice, rediscutări ale acordului internațional UE|NATO.
- [Primăria Turda, sala mare] 10.15 - 11.30| Prelegere| Considerații despre spațiile comune, prof. John Bing
Conceptul de teren public poate fi înțeles exact în această cheie ca pământ ce aparține publicului, pentru folosirea de către acesta, în scopul dorit de acesta. Altfel zis, un spațiu comun. În acest sens precis nu e vorba despre pământ al administrației, nici teren privat. Este o proprietate populară, comună, deschisă tuturor și, mai ales, deciziilor acestora de a o folosi într-un fel anume.
- [Cluj, UBB, Aula Magna] 14.00 - 16.00| Keynote|Se împarte Europa în două? Fractura culturală în creștere între Europa de Vest și Europa de Est, prof. Christopher Coker
Pentru un dialog cultural constructiv, e nevoie să recunoaștem diferențele dintre valorile pe care europenii vor să le dea mai departe și normele prin care sunt instituționalizate, datorită istoriei.
- [Cluj, Librăria Book Corner] 16.30 - 17.30| Lansare| Ion Rațiu, Jurnal, vol. III, Reorganizarea Exilului, moderator: Stejărel Olaru, participanți: Mihaela Simina, prof. George Cipăianu, prof. Virgil Ţârău, Nicolae Rațiu
În perioada 1963 - 1968, doar pe parcursul a șase ani, Securitatea a infiltrat în cercul relațional al lui Ion Rațiu cel puțin 16 informatori, români din exil stabiliți în Anglia, iar din România a trimis alți 14 informatori pentru a se întâlni cu el. Este greu de găsit un alt român refugiat în Occident în timpul regimului comunist care să fi fost urmărit cu mai multă perseverență și tenacitate. (Stejărel Olaru)
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.