23
Sam, Noi
4 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

      Începutul fiecărui an este prilej de evaluare a rezultatelor obținute, de analiză și  cântărire a acțiunilor derulate, precum și de setare a unor noi obiective.

      Misiunea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj este să apere liniştea şi siguranţa publică, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să protejeze avutul public şi privat, într-o comunitate servită cu respect şi apărată cu devotament.

      În anul 2019, caracterizat print-o situație operativă complexă, s-a înregistrat un trend descendent al infracționalității, fiind un an cu rezultate bune.

      Ne dorim ca acțiunile noastre viitoare să conducă la un plus de siguranță, să reușim să fim și mai aproape de cetățeni și să consolidăm parteneriatul

 

POLIȚIE-COMUNITATE!

 evaluare politia cluj

      Resursa umană este cea mai importantă verigă din lanțul siguranței publice pe care dorim să-l întărim prin fiecare acțiune. În acest sens, pe parcursul anului 2019 gestionarea corespunzătoare a resurselor umane și pregătirea continuă pe această linie au constituit priorități, procentul de ocupare al funcțiilor de la nivelul inspectoratului fiind de 88,52%.  Pe parcursul anului 2019, au fost organizate 134  ședințe de instruire în domeniul tacticii și intervenției polițienești, iar 121 polițiști au absolvit cursuri de inițiere /pentru dezvoltarea carierei.

      Activitatea de prevenire a criminalităţii s-a axat, în principal, pe implementarea la nivelul inspectoratului a programelor elaborate în baza priorităţilor naţionale şi locale, iniţierea şi continuarea de proiecte şi campanii secvenţiale de prevenire a criminalităţii, realizarea de cercetări şi analize.     

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Au fost desfăşurate acţiuni de informare şi prevenire în cadrul a numeroase proiecte, dintre care amintim: ,,La cafea cu un polițist”, ,,Copil iubit la bord”,  ,,Siguranță de nota 10”, ,,Hoții îți invadează intimitatea”, Săptămâna Prevenirii Criminalității, ,,Noaptea companiilor”, De mic învăţ să mă feresc de rele, precum și în cadrul manifestărilor publice: Ziua Poliţiei Române, Orăşelul Copiilor, Zilele Clujului, Festivalul Untold, Festivalul Electric Castle ș.a.

Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, poliţiştii au întreprins numeroase activităţi de menţinere a ordinii publice: 33.164 intervenţii la evenimente, 17.056 de controale directe, 1.672 de acţiuni cu efective mărite, 215 razii. Cu ocazia desfășurării acestor activități au fost descoperite 1.344 de infracțiuni, din care 959 în flagrant delict.

 

În anul 2019, apelurile către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 au necesitat 27.291 intervenţii ale efectivelor de poliţie, cu 321 intervenții mai puține faţă de anul 2018.

În cursul anului trecut, poliţia a fost sesizată (prin plângere, denunţ, acte încheiate de alte organe de constatare prevăzute de lege sau prin sesizare din oficiu) despre comiterea a 16.876 de infracţiuni, înregistrându-se o scădere de 0,36% a criminalităţii sesizate, comparativ cu perioada similară a anului trecut.       

      Distribuţia infracţiunilor sesizate, pe categorii de infracțiuni, a înregistrat următoarea dinamică:

 67,15% sunt infracţiuni judiciare (-5,29%)

 6,6% sunt infracţiuni economico-financiare (+30,41%)

 26,25% sunt infracţiuni de altă natură (+7,58%)

Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă peste 76% din totalul infracţiunilor judiciare înregistrate în anul 2019, iar furturile au ponderea cea mai mare în cadrul acestei categorii. Infracțiunile de tâlhărie sesizate au scăzut cu 10% față de anul 2018.

Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, continuându-se aceeaşi manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi perfecţionarea sistemului de ordine publică. În anul 2019, infracţionalitatea stradală sesizată a scăzut față de anul anterior (-13,87%). Din totalul infracțiunilor sesizate în anul 2019, infracțiunile stradale reprezintă 6,85%, majoritatea dintre acestea fiind fapte de furt.       

            Referitor la activităţile de investigare a criminalităţii, au fost soluţionate 18.627  dosare penale, fiind dispuse măsuri preventive faţă de 530 suspecţi (cu 67 mai mulți față de anul 2018).

În ceea ce privește criminalitatea economico-financiară, la structura de profil au fost sesizate 264 infracţiuni; pe parcursul anului au fost cercetate în calitate de suspect 132 persoane, iar față de 5 persoane au fost dispuse măsuri preventive. S-a dispus începerea urmăririi penale în 116 cauze de evaziune fiscală, majoritatea vizând domeniile prioritare: agroalimentare, construcţii şi transporturi. În cadrul dosarelor penale aflate în instrumentare a fost recuperat un prejudiciu de 25.473.760  lei, prin instituirea de măsuri asigurătorii.

           În domeniul silvic, în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în acest domeniu, au fost desfășurate 789 de acțiuni și controale în fondul forestier, pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos și pe linia legalităţii transportului materialului lemnos.

Au fost descoperite 284 de infracţiuni la regimul silvic și au fost aplicate 352 sancţiuni contravenţionale în valoare de 690.900 lei. Totodată, s-a dispus confiscarea cantităţii de 1.026 metri cubi material lemnos în valoare de 358.260 lei şi indisponibilizarea a 4 autovehicule.          

            Pe linie rutieră, prioritatea inspectoratului a fost şi rămâne în continuare prevenirea şi reducerea accidentelor de circulaţie grave, cât şi a consecinţelor acestora.

            Poliţiştii rutieri au desfăşurat 3.295 de acţiuni şi au constatat 1.511 infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. De asemenea, în urma acţiunilor, s-a impus aplicarea a peste 47.119 sancţiuni contravenţionale, fiind reţinute în vederea suspendării sau anulării 5.688 de permise de conducere şi retrase 1722 certificate de înmatriculare.

În ceea ce privește riscul rutier, în perioada analizată, pe raza judeţului Cluj au fost înregistrate 385 de accidente grave de circulaţie (cu 9 mai puține față de anul trecut), care s-au soldat cu decesul a 39 de persoane (- 27). Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum, indisciplina pietonilor şi neacordarea de prioritate pietonilor.

 Evaluarea activităţilor derulate în anul 2019 a avut loc la data de 31 ianuarie 2020, fiind evidențiate cele mai performante structuri ale inspectoratului și cei mai merituoși polițiști din cadrul instituției.

 

IPJ Cluj

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh