23
Sam, Noi
4 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna februarie 2020, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:dosare dna

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

 

NAIDAN VICTOR BORISLAV, la data faptei director executiv în cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin, beneficiar al unui proiect finanțat din fonduri europene,  pentru săvârşirea infracțiunii de: folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave,

 

Persoană fizică, diriginte de șantier, pentru săvârşirea infracțiunii de: complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave,

 

SC Tab Construct Confort SRL, pentru săvârșirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave.

 

      În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În anul 2012, inculpatul Naidan Victor Borislav, în calitățile menționate mai sus, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, iar fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, înscrisuri nereale (dintre care unele semnate chiar de acesta) care atestau împrejurări contrare adevărului din care rezulta, scriptic, că proiectul ar fi fost realizat la termenul impus, însă în realitate, acesta nu fusese finalizat.

 Proiectul finanțat din fonduri nerambursabile se intitula ,,Creșterea gradului de mobilitate în vederea dezvoltării schimburilor economice și turistice în zona transfrontalieră Pojejena/zona eligibilă Voivodina” și a avut ca și obiective: înființarea portului turistic Pojejena și achiziția unui catamaran cu o capacitate de 50 de persoane.

În același context, inculpatul ar fi fost sprijinit de reprezentantul SC Tab Construct Confort SRL (care avea de executat ambele obiective) și de dirigintele de șantier care i-ar fi pus la dispoziție o parte din documentele false (facturi, devize de lucrări), înscrisuri care au ajuns ulterior la autoritatea de management (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice)

Referitor la modalitatea de fraudare a fondurilor nerambursabile se impun unele precizări:

- Cu ocazia recepției finale a obiectivelor, din data de 21.06.2012, s-ar fi constatat că lucrările la construirea portului nu erau finalizate iar catamaranul lipsea. Cu toate acestea, pentru a nu ,,se pierde finanțarea” inculpatul ar fi semnat procesul verbal de recepție și l-ar fi înaintat autorității de management în vederea obținerii fondurilor.

- Catamaranul respectiv, construit fără a se respecta standardele Uniunii Europene, ar fi fost achiziționat ulterior datei de mai sus, din banii pe care Consiliul Județean Caraș-Severin i-a pus la dispoziția firmei SC Tab Construct Confort SRL. Ulterior, în cursul anului 2014, în baza unui contract de lucrări, catamaranul ar fi fost modificat și adus la standardele U.E. de către Șantierul Naval Orșova, generând cheltuieli suplimentare din bugetul Consiliului Județean Caraș-Severin.

- SC Tab Construct Confort SRL nu a deținut niciodată ambarcațiuni sau hidrobiciclete și nici nu a efectuat achiziții sau livrări de astfel de bunuri.

Prin aceste demersuri Consiliul Județean Caraș-Severin ar fi primit pe nedrept suma de 3.394.946 lei, reprezentând sprijin financiar nerambursabil pentru construcția portului turistic și achiziția catamaranului.

Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 743.688 euro.

Din cauza condițiilor climatice severe, din perioada noiembrie 2012 – martie/aprilie 2013, catamaranul și debarcaderul au fost avariate, pontoanele au fost distruse, suprafața amenajată a fost inundată și panourile publicitare au fost avariate.

În cauză, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

         Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș-Severin cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

Anterior, la sfârșitul lunii decembrie 2019, reprezentantul SC Tab Construct Confort SRL a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției.

În prezența avocaților aleși, persoana respectivă a declarat expres că recunoaște comiterea fapte reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

 

       - 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.

 

         Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Caraș-Severin.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată,

sub control judiciar, a unei persoane fizice pentru săvârşirea infracțiunilor de:

  • trafic de influență,
  • influențarea declarațiilor,

în stare de libertate, a unei persoane fizice, fratele primului, pentru săvârșirea infracţiunii de complicitate la influențarea declarațiilor.

 

      În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

      La începutul anului 2012, în contextul organizării unor licitații pentru alocarea unor contracte de lucrări în cadrul a două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, primul inculpat ar fi promis unui om de afaceri (martor în cauză) că îl va ajuta să obțină acele contracte, lăsând să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin și ai Primăriei comunei Pojejena.

      Concret, pentru „ajutorul promis” inculpatul ar fi pretins 10% din valoarea contractelor atribuite, susținând că, din această sumă, ar fi urmat să remită o parte factorilor de decizie implicați.

      În cursul aceluiași an, pentru demersurile întreprinse, după executarea lucrărilor și efectuarea plăților de către beneficiar, inculpatul ar fi primit de la martor, în mai multe tranșe, suma de 90.000 de lei.

      În cursul lunii noiembrie 2019, inculpatul, ajutat de fratele său, ar fi încercat să determine omul de afaceri, audiat în prezentul dosar, prin fapte cu efect vădit intimidant, săvârșite asupra sa, să dea declarații mincinoase, prin care să nege aspectele menționate mai sus.

În cauză, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator asupra unui teren și asupra conturilor bancare, ce aparțin primului inculpat.

         Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș-Severin cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, la data faptei  reprezentant legal  al Asociației Crescătorilor de Animale „Florișteana” Horodniceni, pentru comiterea infracțiunilor de:

- folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

     - fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

 

Asociația Crescătorilor de Animale Florișteana” Horodniceni, pentru comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

              În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010-2015, inculpatul, persoană fizică, în calitate de reprezentant legal  al Asociației Crescătorilor de Animale “Florișteana” Horodniceni ar fi depus cu rea-credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) documente și declarații false și inexacte (contract  de arendare, diferite anexe, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de pășune aparținând în realitate domeniului privat al comunei Horodniceni, județul Suceava.

O parte din aceste documente ar fi fost falsificate chiar de inculpat.

         Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 1.086.636 lei.

        

În cauză, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma 770.697 lei, la care se adaugă plata dobânzilor și penalităților de întârziere prevăzute în legislația în vigoare.

 

Nu au putut fi instituite măsuri asiguratorii, întrucât nu au fost identificate bunuri mobile și imobile care să figureze pe numele celor doi inculpați.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava.

 

  1. 4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea unor infracțiunilor de:

- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,

- participație improprie sub forma instigării la fals intelectual în formă continuată,

- instigare la mărturie mincinoasă.

 

         În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2016, inculpatul ar fi depus cu rea-credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (contracte de arendă, diverse adeverințe, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

În același context, inculpatul i-ar fi determinat pe angajații unei primării să-i elibereze adeverințele respective prin care se atesta că suprafețele de teren pentru care se solicita ajutor nerambursabil erau înscrise la poziția sa în registrul agricol.

         Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 815.024 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

         În data de 24 februarie 2020, cu ocazia audierii în prezenta cauză, inculpatul a determinat o persoană să facă declarații neconforme adevărului cu privire la aspecte esențiale asupra cărora a fost întrebat.

 

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului.

 

         Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică – administrator al unei societăți comerciale, pentru comiterea a două infracțiuni de șantaj.

 

         În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

         În perioada aprilie – august 2019, inculpatul ar fi exercitat amenințări cu săvârșirea unor acte de violență asupra a două persoane pentru a obține în mod injust un imobil situat în orașul Eforie (o fostă discotecă) și suma de 100.000 euro.

“Pretențiile” respective ar fi fost justificate de inculpat prin prisma unor presupuse datorii neachitate pe care cele două persoane le-ar fi avut față de el.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

 

Cu referire la toate dosarele anterior menționate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICECauzel

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh