În perioada 25 august -25 septembrie puteți vizita expoziția temporară Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX, organizată de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, itinerată la Muzeul de Istorie Turda.
Vernisarea expoziției va avea loc marți, 25 august 2020, ora 18.00, la Muzeul de Istorie Turda, str. B. P. Haşdeu, nr. 2. În cadrul vernisajului Dr. Marius Câmpeanu va prezenta volumul cu titlu omonim, materializat ca urmare a cercetărilor întreprinse privind viața și activitatea fotografilor transilvăneni.
Subiectul acestei expoziții este cu atât mai aproape de noi, cu cât printre pionierii artei fotografice din Transilvania se numără și turdeanul Botár Imre (1846-1906), învățător de profesie. Fiind fotograful orașului Turda între 1880-1906, Botár a publicat articole de specialitate în revistele fotografice ale timpului: Fenykepeszety Lapok-Cluj, Fenykepeszety Ertesito-Nyiregyhaza. Atelierul fotografic deținut de el a fost situat în centrul Turzii, în casa Magyarossy Daniel, azi Piața Republicii nr. 12. Pe lângă fotografiile de atelier dedicate unor personaje, I. Botár a realizat și lucrări reprezentând clădiri și piețe din oraș, precum și fotografii cu împrejurimile Turzii (Cheile Turzii, Cheile Turenilor, Lacurile Sărate). În anul 1897, în scopul promovării și comercializării propriei colecții de antichități, a realizat un catalog al acesteia.
În contextul acestei expoziții, vor fi prezentate date biografice și fotografii ale următorilor fotografi transilvăneni: Theodor Glatz, Kamilla Ásbóth și Emil Fischer din Sibiu, Dunky Kálmán și Dunky Ferenc din Cluj-Napoca, Cserni Adalbert din Alba Iulia, Leopold Adler din Brașov, Iuliu Pop și Ioniță G. Andron din Satu Mare, Mezey Lajos din Oradea, Ludwig Friedrich Schuller din Sighișoara și Huszthy Mátyás din Baia Mare. La realizarea expoziției sunt parteneri totodată Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și Muzeul de Istorie Sighișoara.
Vă așteptăm cu drag să ne vizitați de marți până vineri, în intervalul 9.00-17.00.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.