11
Sam, Ian
3 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Situație fără precedent pentru Spitalul Municipal Turda în lupta cu Covid-19. Secția de Covid-19 este plină, deși, de la înființare, a fostă mărită până a ajuns la 50 de paturi dar este nevoie, în continuare, de suplimentarea acestora, ne spune managerul Spitalului Municipal Turda, medicul Ovidiu Stănilă.ambulante pacienti turda

Din informațiile noastre, nu doar că ambulanțele stau la coadă la urgențe cu pacienții cu simptome ale infecției cu coronavirus, dar, în unele cazuri, așteaptă la domiciliul pacientului până urgențele confirmă că poate primi pacientul.

Numai ieri, din cele 16 teste de Covid-19 efectuate la Spitalul Turda, nu mai puțin de 11 cazuri au fost pozitive, ceea ce dă mult de furcă personalului medical, nu doar de la urgențe. Secția Covid-19 este plină, fiind necesară suplimentarea urgentă a numărului de paturi destinate pacienților infectați cu coronavirus. Cea mai recentă informare, emisă de Spitalul Municipal Turda pentru perioada 12 – 18 martie 2021, arăta existența a doar 30 de infectări cu coronavirus în respectiva săptămână, însă acum, iată, numai ieri, mai bine de două treimi din cei testați au fost pozitivi, adică 11 din 15 teste.

Managerul spitalului turdean spune că populația nu trebuie să se alarmeze, întrucât personalul medical este pregătit și își face datoria cu profesionalism. Multe cazuri care ajung la Spitalul Municipal Turda sunt și din Câmpia Turzii.

În orașul vecin autoritățile încearcă să pregătească 10 paturi pentru cazurile medii de Covid-19, acolo neputând fi organizată o secție Covid-19 întrucât nu se dispune de secții de infecțioase și ATI. Primarul Dorin Lojigan ne spune că s-a obținut și o sponsorizare importantă pentru Spitalul Municipal ”Dr. Cornel Igna” din Câmpia Turzii, care îi va ajuta pe cei de acolo pentru a pregăti cele 10 paturi pentru cazuri medii.

Subprefectul Irina Munteanu confirmă că situația este similară în întregul județ, deși s-au suplimentat și paturile pentru ATI dar și cele de terapie intermediară, cam cu 30 în fiecare din cele 10 spitale Covid-19 din județul Cluj.  Subprefectul clujean ne-ai informat că s-a obținut o sponsorizare de 500 mii de lei, sumă împărțită între spitalele din Câmpia Turzii, Huedin și Gherla, pentru a putea îngriji cazuri medii de Covid-19, până când pacienții respectivi pot fi preluați de spitalele din Cluj. Irina Munteanu spune că personalul medical de pe ambulanțe comunică întotdeauna cu cei de la urgențe, iar în momentul n care apare un loc disponibil la vreunul din spitalele Covid-19, pacientul este dirijat spre acel spital. Există o colaborare eficientă între spitale, ceea ce a ajutat, până acum, ca sistemul medical să afacă față.

Atât subprefectul Irina Munteanu, cât și alți specialiști, susțin că speranța stă în vaccinare. Specialiștii consideră că sistemul medical din România ar mai avea nevoie de cel puțin două luni de vaccinare, la ritmul existent în acest moment, pentru a putea face față cazurilor de infectare cu coronavirus. Până atunci, distanțarea și măsurile restrictive impuse de guvern trebuie respectate pentru ca aceia dintre noi care contractează virusul să poată fi îngrijiți cum se cuvine.

 

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh