Lucrările de restaurare și punere în valoare a Castrului Roman sunt în desfășurare.
Turda va avea în curând un nou obiectiv turistic important, printr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană.
Primăria Turda a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate detalii ale proiectului finanțat de Uniunea Europeană ,,Restaurarea, punerea în valoare şi introducerea în circuitul turistic a Castrului Legiunii a V-a Macedonica, Potaissa-Turda”.
Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte turistice pe care municipiul Turda le derulează. Astfel, Castrul Roman va deveni un obiectiv turistic superb, care se va alătura Salinei Turda și celorlalte obiective importante ale orașului. Valoarea totală a proiectului este de 21.861.853,51 lei, iar termenul de finalizare a lucrărilor este 03.06.2022.
„Eu nu pot decât să fiu mândru de ceea ce se realizează, de faptul că într-un timp atât de scurt am ajuns aici, încât să discutăm de împrejmuirea a 32 de hectare, nu este puțin. Sigur că investiția nu este mică și s-au făcut eforturi până am ajuns aici. Acest obiectiv face parte din aura istorică a Turzii și va fi ceva deosebit. În acest moment este în lucru și noua strategie a Turzii cu cele 37 de noi proiecte, de mare anvergură pentru municipiul Turda, pe care țin cu tot dinadinsul să le realizăm, fiindcă în momentul în care aceste proiecte vor fi edificate, Turda va fi la alte cote. Practic, cine nu a văzut Turda de 8 ani nu o să o mai recunoască.” – a declarat Cristian Matei, primarul municipiului Turda.
În cadrul acestui proiect european vor fi realizate intervenţii cu rol de restaurare/reabilitare, conservare şi protecţie a materialului arheologic al Castrului Legiunii a V-a Macedonica de la Potaissa (astăzi Turda). Vor fi amenajate şi marcate la suprafaţă principalele drumuri din interiorul castrului şi va fi recreat circuitul perimetral, care va permite atât vizitarea castrului, cât şi monitorizarea/întreţinerea obiectivului.
,,A fost o provocare, să intervii asupra unui Castru Roman fără să aduci prejudicii substanței istorice și patrimoniului, să respecți înaintașii noștri care au dus o viață foarte riguroasă aici. De aceea am folosit un material care este minim invaziv. Probabil că dacă legionarii romani ar fi trăit și astăzi, ar fi construit castrele din metal și ar fi făcut structuri metalice exact cum am hotărât să folosim noi. Substanța istorică este păstrată, ea poate fi în continuare vizionată și zidurile acestea vor fi restaurate, tratate cu respect.” – a declarat proiectantul, Ana Maria Moldovan.
Pe circuitul de vizitare al noului obiectiv se vor crea locuri de odihnă prevăzute cu bănci, pubele, cişmele cu apă potabilă și se vor amplasa panouri informative (cu prezentarea generală a castrului, sisteme de ilustrare grafică și indicatoare de traseu) în puncte cheie ale drumurilor romane și în zonele de intersecție ale acestora. De asemenea, întregul castru va avea iluminat arhitectural.
Antreprenori:
Executant și lider de asociere - AWE INFRA S.R.L.
Proiectant: ATELIERCETREI S.R.L.
Biroul de Presă
VEZI O GALERIE FOTO CU PLANSE PROIECT MODERNIZARE: Modernizare Castrul Roman Potaissa Turda
VIDEO:
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.