Ritmul accelerat în care viitoarea Sală Polivalentă prinde contur ne dă siguranța că pentru sportul turdean urmează ani epici. După ce generații întregi de copii și tineri nu au avut la dispoziție o infrastructură menit să-i conducă spre practicarea sportului de masă, ca să nu mai vorbim de performanță, iată că zorii unei era glorioase pentru sport, și nu numai, se arată la Turda.
Construcția Sălii Polivalente avansează rapid și sigur, iar primarul turdean, Cristian Matei, consideră că ritmul în care se lucrează pe acest șantier ne aduce tot mai aproape de momentul în care ne vom putea mândri cu Turda Arena.
Iar lucrările desfășurate în mod consistent sunt, practic, o adevărată „palmă” dată de administrația turdeană adversarilor actualului primar care s-au grăbit, inclusiv în campania electorală, să acuze că începerea lucrărilor la Sala Polivalentă sunt doar de ochii lumii, au caracter electoral, și că utilajele se vor retrage imediat după alegeri. Un modus operandi al adversarilor politici ai primarului Cristian Matei legat de orice subiect sau proiect promovat de acesta din urmă. Să nu uităm autobuzele electrice, despre care s-a spus că sunt o utopie, dar care sunt o realitate de peste un an, o formă de respect la adresa turdenilor fără precedent. La fel s-a spus de zecile de străzi asfaltate sau despre alte investiții. Toți acești detractori au abandonat subiectul Sălii Polivalente, îndreptându-se spre altele, cum ar fi săpăturile Companiei de Apă Arieș în proiectul POIM, de zeci de milioane de euro, sau modernizarea unor străzi, cu accent desigur, pe traficul infernal din oraș, provocat de închiderea variantei spre Alba Iulia pentru repararea podului de lângă Benzinăria A&A, de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Desigur să se înregistrează și dificultăți pe șantierele din Turda, cauzate mai ales de lipsa de seriozitate a antreprenorilor sau subcontractorilor, multe dintre aceste societăți fiind amendate și penalizate de municipalitatea turdeană. Probabil o mai bună comunicare din partea Primăriei Turda ar duce la înțelegerea de către turdeni, care nu sunt răuvoitori din fire, a dificultăților întâmpinate. Din păcate, va fi mult mai rău, înainte să fie bine, Turda trebuind să suporte, în lunile următoare nu numai tranzitul care o sufocă pe porțiunea de la CNMV, prin Piața Romană, pe strada 22 Decembrie 1989, până la ieșirea din Turda, spre Alba Iulia sau Abrud, până în decembrie, când va fi finalizată reparația podului de peste râul Arieș, ba chiar și în zona supermarket-urilor Kaufland și Lidl, până la implementarea unei soluții de fluidizare a traficului în acea zonă.
Revenind la Sala Polivalentă aflată în construcție, aceasta va avea o capacitate de 3.320 de locuri, unde vor fi asigurate toate condițiile necesare pentru desfășurarea competițiilor sportive la nivel internațional, dar și de organizare de concerte sau evenimente socio-culturale.
Valoarea proiectului se ridică la aproape 18 milioane de euro, adică 65.438.975,52 lei, iar finanțarea este susținută de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții (CNI).
Durata contractului incheiat cu Asocierea ACI CLUJ S.A. & PRODESIGN ENGINEERING & CONSTRUCTION S.R.L. este de 30 luni, dintre care 6 luni de proiectare si 24 luni de executie.
La final, Turda va avea un adevărat „Templu al Sportului”, în care viitoarele generații de copii și tineri își vor putea dezlănțui talentul sau vor putea desluși codul secret al jocului de echipă, în multiple sporturi, deopotrivă educativ și formator de caractere dar și aducător de satisfacții și performanțe sportive.
Conform declarațiilor făcute de primarul turdean, Cristian Matei, o sală de capacitatea celei de la Turda, la doar 30 de km distanță de cea imobilul similar de la Cluj, va permite organizarea, în județul nostru a unor competiții chiar și de nivel european. Lucru întărit și de Compania Națională de Investiții, care precizează că „prin finalizarea acestei săli polivalente, alături de sala multifuncțională cu o capacitate de 8.000 de locuri de la nivelul municipiului Cluj-Napoca, se va crea infrastructura sportivă necesară pentru a facilita organizarea unor competiții internaționale de mare anvergură (handbal, volei, baschet)”.
Reușita administrației turdene, de a convinge autoritățile naționale să finanțeze și să construiască un astfel de edificiu într-un oraș cu o populație de circa 50.000 de locuitori este cu atât mai important cu cât Turda este, din nou, singurul oraș ne-reședință de județ care beneficiază de o astfel de investiții. CNI precizează că, în prezent, Compania Nationala de Investitii mai are in derulare alte 4 săli de sport polivalente/ multifuncționale în municipiile Pitești (jud. Argeș), Oradea (jud. Bihor), Constanța (jud. Constanța) și Tulcea (jud. Tulcea), a căror valoare totală este de peste 371 de milioane de lei.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.