02
Joi, Mai
2 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Și la Turda, Câmpia Turzii și împrejurimi au apărut, de câteva zile, nenumărate mici insecte nemaivăzute în aceste zone, până acum. Ele sunt destul de supărătoare întrucât, odată ajunse pe pielea umană, se fixează destul de ferm și pișcă. Aflăm cuplosnite dantelate sunt originare din America de Nord și că au ajuns pe meleagurile noastre odată cu plante ornamentale aduse din acea zonă. O primă lămurire am descoperit-o pe pagina de Facebook a doctorului Adrian Ruicănescu, cercetător la Institutul de Biologie din Cluj: „Deja există o isterie a'propos de ploșnițele dantelate, numite hilar de unii "tigri". Sunt insecte mici, aparținând ordinului Hemiptera. Este vorba de două specii, originare din America de Nord, care au fost aduse accidental în Europa odată cu plante ornamentale. În propriul lor ecosistem, au evoluat împreună cu alte insecte, plus bacterii și virusuri, care controlează și mențin aceste populați în limite normale. În noile areale, aceste insecte nu au dușmanii proprii, astfel populația nu este ținută sub control”, lămurește specialistul clujean, autor al unor informații diseminate prin mass media care pot fi găsite pe internet cu teme ca „apocalipsa insectelor”, „țânțari și căpușe la oraș”, etc.

Acesta susține că majoritatea insecticidelor nu le afectează, iar soluția poate veni tot de la „Mama Natură”: „În general, natura reglează lucrurile, dar în ritmul ei. Dacă intervenim, cu substanțe chimice, nu facem altceva decât să "zădărnicim" apariția sau adaptarea unor specii autohtone, care ar putea să găsească aceste ploșnițe ca sursă de hrană. Acestea pot fi doar mici păianjeni sau mici viespi, cum este cea din fotografie. "Dantela" care se vede pe aceste insecte, este formată din excrescențe lamelare în care se găsesc celule secretoare de ceară, deci majoritatea substanțelor chimice nu le afectează, dar vor afecta celelalte insecte care s-ar putea adapta și deveni inamicii acestor ploșnițe. Întâmplător, în zilele foarte calde, aceste insecte sunt foarte active, zboară pentru a se răspândi pe alți arbori, iar mai ales, dacă suntem îmbrăcați în culori deschise, le atragem și ne pot pișca. Am tot primit întrebarea ce se poate face. N I M I C ! Așa cum, după un atac "devastator" al moliei-miniere-a-castanului-sălbatic (Cameraria ohridella) în anii următori, populațiile acesteia s-au reglat, sperăm că și populațiile de ploșnițe dantelate se vor regla. Cea mai bună măsură este să lăsăm Natura să rezolve. Și să sperăm că o va face. Oricum, orice altă acțiune nu va face altceva decât să amplifice dezastrul. În fotografie, ploșnița-dantelată-a-stejarului (Corythucha arcuata) și a platanului (Corythucha ciliata)”, lămurește cercetătorul de la Institutul de Biologie din Cluj pe pagina sa de Facebook.

 

Sursa foto: Facebook - Adrian Ruicanescu

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh