29.09.2021
ANUNȚ DE PRESĂ
Finalizare proiect
“Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din Municipiul Turda, Piața Republicii nr. 43 și str. Libertății nr. 2, bl. 53” cod SMIS 121630
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 și Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Turda în calitate de Beneficiar au semnat Contractul de finanțare nerambursabilă nr. 4443/ 27.06.2019, Cod SMIS: 121630, pentru proiectul “Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din Municipiul Turda, Piața Republicii nr. 43 și str. Libertății nr. 2, bl. 53”
Proiectul a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa Prioritară 3, Prioritatea de investiţii 3.1, Obiectivul specific A – Clădiri rezidențiale.
Obiectivul General al proiectului a constat in cresterea eficientei energetice a ansamblurilor de locuinte rezidentiale alcatuite din blocul nr. 53, situat pe strada Libertatii nr. 2 si a blocului situat pe strada Republicii nr. 43 prin realizarea unor lucrari de îmbunătățire a izolației termice a anvelopei clădirii, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile - panouri solare electrice, inlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent si incandescent din spatiile comune cu corpuri de iluminat cu eficienta energetica ridicata si durata mare de viata etc. cu respectarea normelor şi reglementărilor tehnice avand ca scop: - Imbunatatirea conditiilor de igiena si confort termic interior - Reducerea pierderilor de caldura si a consumurilor energetice - Reducerea costurilor de intretinere pentru incalzire - Reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul si consumul de energie, conducand la utilizarea eficienta a resurselor de energie.
Proiectul a avut ca obiective specifice :
- Scaderea anuala estimata a gazelor cu efect de sera la finalul implementarii proiectului (2020) de la 309.45 tone CO2/an (emisiile initiale) la 151.20 tone CO2/an ca urmare a implementarii unor masuri de crestere a eficentei energetice la nivelul a doua ansambluri rezidentiale.
- Reducerea pana in anul 2020 a consumului de energie primara de la1,828,433.02 kwh/ m2/an (consumul initial) la 941,666.42 kwh/ m2/an ca urmare a implementarii unor masuri de imbunatatire a eficientei energetice a doua ansambluri rezidentiale.
- Cresterea numarului de gospodarii cu o clasificare mai buna a consumului de energie pana in anul 2020, prin implementarea unor masuri de eficientizare energetica la nivelul a 80 de apartamente.
- Reducerea consumului de energie termica pentru incalzirea spatiilor pana in anul 2020 de la 448,220.00 kwh/m2/an (consum initial) la 148,150.00 kwh/m2/an ca urmare a unor masuri de crestere a eficientei energetice a doua ansambluri rezidentiale.
Rezultate asteptate:
- Reducerea nivelul anual estimat al gazelor cu efect de sera (echivalent tone de CO2) pentru blocul de locuinte nr. 53, situat in strada Libertatii nr. 2, Municipiul Turda, jud. Cluj:
Valoare la începutul implementarii proiectului - 213,71
Valoare la finalul implementarii proiectului (de output) - 104,47
- Cresterea numarului gospodariilor cu o clasificare mai buna a consumului de energie (nr. gospodarii) pentru blocul de locuinte nr. 53, situat in strada Libertatii nr. 2, Municipiul Turda, jud. Cluj:
Valoare la inceputul implementarii proiectului - 0
Valoare la finalul implementarii proiectului (de output) - 53
- Scaderea Consumului anual de energie primara (kWh/an) pentru blocul de locuinte nr. 53, situat in strada Libertatii, nr. 53, Municipiul Turda, jud. Cluj
Valoarea la inceputul implementarii proiectului: 1.261.918,98
Valoarea la finalul implementarii proiectului: 638.525,64
- Scaderea consumului anual specific de energie pentru încalzire (kWh/m2/an) pentru blocul de locuinte nr. 53, situat in strada Libertatii nr. 2, Municipiul Turda, jud. Cluj:
Valoarea la inceputul implementarii proiectului: 232,430
Valoarea la finalul impementarii proiectului: 72,920
- Scaderea consumului anual specific de energie (kWh/m2/an) pentru blocul de locuinte nr. 53, situat in strada Libertatii, nr. 2, Municipiul Turda, Jud. Cluj:
Valoarea la inceputul implementarii proiectului: 308,260
Valoarea la finalul implementarii proiectului: 148,170
- Reducerea nivelul anual estimat al gazelor cu efect de sera (echivalent tone de CO2) pentru blocul de locuinte situat in strada Republicii, nr. 43, Municipiul Turda, jud. Cluj:
Valoare la începutul implementarii proiectului - 95,74
Valoare la finalul implementarii proiectului (de output) - 46,73
- Cresterea numarului gospodariilor cu o clasificare mai buna a consumului de energie (nr. gospodarii) pentru blocul de locuinte situat in strada Republicii, nr. 43, Municipiul Turda, jud. Cluj
Valoare la inceputul implementarii proiectului - 0
Valoare la finalul implementarii proiectului (de output) - 27
- Scaderea Consumului anual de energie primara (kWh/an) pentru blocul de locuinte situat in strada Republicii nr. 43, Municipiul Turda, jud. Cluj
Valoarea la inceputul implementarii proiectului: 566.514,04
Valoarea la finalul implementarii proiectului: 303.140,78
- Scaderea consumului anual specific de energie pentru încalzire (kWh/m2/an) pentru blocul de locuinte situat in strada Republicii nr.43, Municipiul Turda, jud. Cluj:
Valoarea la inceputul implementarii proiectului: 215,790
Valoarea la finalul impementarii proiectului: 75,230
- Scaderea consumului anual specific de energie (kWh/m2/an) pentru blocul de locuinte situat in strada Republicii, nr. 43, Municipiul Turda, Jud. Cluj:
Valoarea la inceputul implementarii proiectului: 286,490
Valoarea la finalul implementarii proiectului: 145,670
- Reducerea nivelul anual estimat al gazelor cu efect de sera (echivalent tone de CO2) la nivelul celor doua ansambluri rezidentiala (centralizat)
Valoare la începutul implementarii proiectului -309,45
Valoare la finalul implementarii proiectului (de output) - 151,20
- Cresterea numarului gospodariilor cu o clasificare mai buna a consumului de energie (nr. gospodarii) la nivelul celor doua ansambluri rezidentiale (centralizat)
Valoare la inceputul implementarii proiectului - 0
Valoare la finalul implementarii proiectului (de output) - 80
- Scaderea Consumului anual de energie primara (kWh/an) la nivelul celor doua ansambluri rezidentiale (centralizat)
Valoarea la inceputul implementarii proiectului: 1.828.433,02
Valoarea la finalul implementarii proiectului: 941.666,42
- Scaderea consumului anual specific de energie pentru încalzire (kWh/m2/an) la nivelul celor doua ansambluri rezidentiale (centralizat)
Valoarea la inceputul implementarii proiectului: 227,02
Valoarea la finalul impementarii proiectului: 73,67
- Scaderea consumului anual specific de energie (kWh/m2/an) la nivelul celor doua ansambluri rezidentiale (centralizat)
Valoarea la inceputul implementarii proiectului: 301,19
Valoarea la finalul implementarii proiectului: 147,35
Proiectul “Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din Municipiul Turda, Piața Republicii nr. 43 și str. Libertății nr. 2, bl. 53” a avut o valoare totală de 2.811.498,87 lei, din care:
- 248.435,36 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR
- 312,13 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național
- 164,99 lei reprezintă valoarea cofinanțării eligibile a Municipiului Turda
- 586,39 lei reprezintă valoarea neeligibilă inclusiv TVA aferentă cheltuielilor neeligibile.
Perioada de implementare a proiectului a fost de 58 de luni, respectiv între data de 22.12.2016 și 30.09.2021 aceasta cuprinzând și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de finanțare.
Impactul proiectului:
Proiectul vine în întâmpinarea obiectivului general al Programului Operational Regional de ”crestere a competitivitatii economice si îmbunatatirea conditiilor de viata ale comunitatilor locale si regionale prin sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri, a conditiilor infrastructurale si a serviciilor, care sa asigure o dezvoltare sustenabila a regiunilor, capabile sa gestioneze în mod eficient resursele, sa valorifice potentialul lor de inovare si de asimilare a progresului tehnologic” prin cresterea eficientei energetice a cladirilor rezidentiale, in vederea reducerii consumului anual de energie si pentru scaderea emisiilor de CO2, contribuind la imbunatatirea conditiilor de viata ale comunitatilor locale.
Proiectul are un impact ridicat din punct de vedere macroeconomic, social, al mediului de afaceri, al mediului.
Prin implementarea de masuri de crestere a eficientei energetice, se realizeaza:
- reducerea cheltuielilor cu încalzirea locuintelor pe perioada de iarna, respectiv reducerea costurilor cu climatizarea pe perioada de canicula;
- sustinerea cresterii economice si contracararea efectelor negative pe care criza economica o poate avea asupra sectorului energetic;
- cresterea independentei energetice a României.
- prin realizarea lucrarilor de interventie se reduc consumurile de energie termica, electrica, emisiile de gaze cu efect de sera, cresterea numarului de gospodarii cu o clasificare mai buna a consumurilor energetice.
La nivelul mediului de afaceri proiectul are un impact pozitiv prin faptul ca se realizeaza sustinerea agentilor economici din domeniul constructiilor si crearea unor noi locuri de munca.
La nivel social proiectul contribuie la reducerea cheltuielilor de intretinere a populatiei pe perioada rece, acesta fiind un avantaj ridicat, mai ales pentru categoriile de populatie cu venituri scazute.
Impactul asupra mediului consta in reducerea consumului de energie pentru încalzirea blocurilor de locuinte are ca efect reducerea costurilor de întretinere cu încalzirea, diminuarea efectelor schimbarilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si cresterea independentei energetice prin reducerea consumului de combustibil conventional utilizat la prepararea agentului termic pentru încalzire, precum si ameliorarea aspectului urbanistic al localitatilor.
Prin lucrarile executate proiectul va conduce la o reducere a emisiilor de CO2 si a consumului anual de energie primara, la cresterea utilizarii energiei din surse regenerabile, contribuind astfel la atingerea obiectivului tematic 4 - Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon in toate sectoarele.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.