19
Ma, Oct
32 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

ITM Cluj a desfăşurat controale în perioada  29.09.2021-01.10.2021, în cadrul unei campanii naţionale, în vedere identificării şi combaterii muncii nedeclarate la angajatorii  care își desfășoară activitatea în domeniul  protecţie şi gardă.inspectia muncii cluj

Motivarea campaniei

Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce:

-persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială (lipsa drepturilor conferite de un contract de muncă, cum ar fi cele la concediu remunerat și la concediu medical;lipsa dreptului la pensie și la și la indemnizație de șomaj);

-persoana care prestează munca fara forme legale de angajare, nu are siguranța plății muncii prestate, plata facându-se în funcție de bunăvoința angajatorului;

-angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza lucrătorul pentru eventualele prejudicii produse de către acesta;

-fondurile sociale și bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale.

Principalele obiective

Identificare și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfășoară activitate în domeniul construcțiilor, a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.

Identificarea angajatorilor care utilizeaza nelegal munca copiilor și a tinerilor.

Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în Revisal și de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială angajatorul își are sediul social.

Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

 

Rezultatele campaniei:

Inspectorii de muncă au efectuat controale la  un număr de 31 de  angajatori din judeţul Cluj.

Douăsprezece societăți comerciale au fost sancționate cu amenzi în valoare de 18.400 lei pentru : nerespectarea prevederilor privind orele de muncă suplimentare, nerespectarea prevederilor privind munca de noapte și neevidențierea orelor de muncă prestate de către fiecare salariat .

O societate comercială a fost amendată cu 40.000 lei pentru munca nedeclarată (găsirea în activitate a patru persoane în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului de muncă cu timp parțial).

Cuantumul total al amenzilor a fost în valoare de 58.400 lei.  

 

 

 

    Inspector Şef,                                                                   

    Daniel Păcurariu    

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh