Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat cu o majoritate covârșitoare proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021, privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”.
Actul normativ a fost emis de Guvernul Partidului Național Liberal și este deosebit de important pentru români, deoarece rezolvă situațiile sociale îngrijorătoare în care s-ar fi aflat în următoarele luni foarte multe familii, în cazul în care nu s-ar fi plafonat prețurile la energie electrică și gaze naturale. În esență, legea adoptată de deputați are ca obiect de reglementare limitarea efectelor creşterii preţurilor energiei asupra clienţilor casnici şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii, prin plafonarea preţului la energia electrică şi gazele naturale facturate clienţilor casnici. De asemenea, actul normativ, trimis președintelui României în vederea promulgării, reglementează unele măsuri fiscal bugetare şi stabilește o schemă de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.
Practic, în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, prețurile sunt plafonate la 1 leu-kw/oră pentru energia electrică și 0,37 lei-kw/oră gazele naturale, ceea ce înseamnă că românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie 2020 pentru aceste facturi.
De plafonarea preţului şi schema de compensare a facturilor la energie vor beneficia 70% dintre români, preţurile plafonate fiind preţurile finale care pot fi facturate de către furnizorii acestor utilități.
Pe de altă parte, de schema de compensare a facturilor electrice vor beneficia clienţii casnici, cantităţile de energie pentru care se va acorda compensaţia fiind de 300 kwh/lună - 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă (noiembrie 2021 - martie 2022) şi echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale, tot pentru perioada amintită.
În ceea ce privește IMM-urile, se exceptează, în cazul energiei electrice, plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din reţea, tariful de distribuţie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum şi de la plata certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi accizei.
În cazul gazelor naturale, se exceptează plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuţie şi accizei.
Referitor la CET-uri, pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităţilor administrativ teritoriale o subvenţie pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferenţa rezultată între preţul de achiziţie al gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh.
Salut votul de miercuri din plenul Camerei Deputaților la acest proiect, dar și munca depusă anterior în comisiile de specialitate, în urma căreia a rezultat un act normativ ce sprijină cu adevărat populația, atât din punct de vedere financiar, cât și social. Apreciez, totodată, mobilizarea exemplară a tuturor partidelor politice parlamentare de a dezbate și vota în regim de urgență acest proiect de lege emis de Executivul PNL, fapt ce denotă că parlamentarii pot lucra coerent și predictibil pentru binele românilor, așa cum, de altfel, avem misiunea din partea oamenilor care ne-au mandatat să-i reprezentăm.
Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.