În prezența Excelenței Sale Arthur Mattli, Ambasador al Confederației Elvețiene în România și a doamnei Marinela Ivan, responsabil cu proiecte de cooperare în cadrul Ambasadei, va avea loc decernarea titlului de „Comunitate Sustenabilă – European Energy Award” municipiului Turda. Evenimentul va avea loc pe data de 7 iulie 2022, ora 10:00 la Primăria Municipiului Turda, în prezența domnului primar, Cristian Matei și a Consiliului Local Turda.
La eveniment va participa dr. Dorin Beu, președinte Consiliul Român al Clădirilor Verzi Transilvania – RoGBC (www.rogbc.org) și responsabil proiect european H2020 CoME EASY și EXCITE (www.come-easy.eu). RoGBC s-a ocupat de certificarea municipalității, beneficiind și de o finanțare din partea Secretariatului de Stat Elvețian pentru Economie – SECO în perioada 2016-2019 pentru Instituționalizarea European Energy Award în România.
Cu ocazia acestui eveniment va fi dezvelit indicatorul de Comunitate Sustenabilă – European Energy Award la intrarea în municipiu.
Turda este a cincea comunitate din România care primește acest titlu (Vama Buzăului, Iași, Alba Iulia, Cluj-Napoca), care are la bază modelul elvețian Energiestadt https://www.local-energy.swiss/programme/energiestadt#/, lansat în Elveția în 1996 și apoi adoptat de mai multe țări europene în 2002 sub denumirea European Energy Award (www.european-energy-award.org), iar din 2016 a început transpunerea în România sub denumirea Comunitate Sustenabilă https://www.eeacomunitatesustenabila.org/ de către RoGBC - Consiliul Român al Clădirilor Verzi.
European Energy Award - EEA este utilizat de 8 țări, cu aproximativ 1500 de municipalități participante și peste 48 de milioane de persoane implicate, de la cea mai mare municipalitate participantă: zona metropolitană Lyon, Franța (1,34 milioane locuitori) și până la cea mai mică Senedes, Elveția (156 locuitori). Prin intermediul unui consultant EEA fiecare comunitate este evaluată, iar în final se comunică procentul de îndeplinire al tuturor criteriilor avute în vedere.
Întreg procesul de evaluare se bazează pe 6 domenii de activitate care abordează următoarele teme: 1 - dezvoltarea și planificarea strategică 2 - clădirile primăriei și infrastructura, 3 - furnizarea de energie și apă, gestiunea deșeurilor, 4 - mobilitatea, 5 - organizarea internă și 6 - comunicarea externă. Fiecare domeniu în parte este împărțit în mai multe subcategorii și în total avem 79 de criterii care pot fi evaluate sistematic, revizuite în mod continuu, acțiunile planificate și progresele urmărite.
În urma parcurgerii acestor 79 de criterii se notează punctele tari, dar și cele slabe a municipalității, în urma cărora se va obține punctajul. Deoarece procesul este împărțit pe 6 categorii, se poate observa dezvoltarea și direcția comunității și astfel se pot lua măsuri pentru domeniile în care punctajul a fost mai mic. Evaluarea se face anual și punctajul se poate schimba o data la 4 ani, iar în acest mod se poate observa evoluția municipalității și progresele făcute.
Municipiul Turda este a cincea municipalitate din România care primește diploma de Comunitate Sustenabilă, confirmând eforturile pentru o dezvoltare și un turism durabil.
----
COMUNICAT DE PRESĂ LANSARE EVENIMENT POCU/449/4/16/127307
Fundația Caritabilă „Sfântul Daniel” Turda, în parteneriat cu Centrul pentru Afaceri Solidare SRL București, și în colaborare cu Primaria Municipiului Turda, AJOFM CLUJ, vă invită în 07 iulie 2022 la MASA ROTUNDA - REȚEA INTREPRINDERI SOCIALE , eveniment ce se va desfășura în Municipiul Turda.
Evenimentul este organizat în cadrul Proiectului „Afaceri sociale într-o societate solidară”.
Obiectivele acestui eveniment sunt:
- învățarea reciprocă și consolidarea spiritului antreprenoriatului social;
- reuniunea de diseminare și transferabilitate experiențe antreprenori sociali din regiunea Nord-Vest, Centru și Sud-Muntenia prin Masa Rotunda - REȚEA INTREPRINDERI SOCIALE
- Promovarea modelelor de bune practici intreprinderi sociale;
- Sprijinirea comunicării și cooperării dintre actorii relevanți în domeniu;
- Cu ocazia acestui eveniment se vor reuni o serie de actori instituționali relevanți domeniului economiei sociale ce vor supune atenției și dezbaterii teme importante privind incurajarea, dar si sustinerea antreprenoriatului românesc din perspectiva dezvoltării economice a României si a cresterii nivelului de trai
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.