Violența este un fenomen social şi, la fel ca alte fenomene (social, demografic, economic), este alcătuită dintr-o serie de fapte care au loc în societate, în viaţa şi relaţia dintre oameni.
Nevoia de constientizare, prin campanii sociale, dar si de programe educaţionale care să urmărească atât dezvoltarea unei culturi a nonviolenţei, cât şi ameliorarea manifestării violenţei în relatiile umane este prezentă pe agenda de lucru a instituțiilor școlare, deoarece violența afectează un număr mare de copii fără apărare prin diferite forme de privare.
Pentru copii se şterg uşor graniţele dintre faptele pedepsibile şi simplele lovituri, dacă acestea nu le-au fost explicate corect din timp şi nu li s-a vorbit clar atât despre urmările acestor fapte pentru victimă, cât şi despre consecinţele lor.
Mulţi copii pot fi ţinuţi departe de acțiuni negative dacă se acţionează rapid şi eficient pentru a-i opri să alunece pe o pantă greşită. Astfel, școala noastră a desfășurat joi, 12.ianuarie.2023, activități de prevenire și conștientizare a faptelor violente, în parteneriat cu I.P.J. Cluj, Biroul de Siguranță Școlară, instituție ce se caracterizează printr-o largă deschidere către comunitate, având ca misiune să apere liniştea şi siguranţa publică, încurajând parteneriatele interne şi externe cu scopul prevenirii actelor pedipsibile.
Elevii au fost informați despre problemele de disciplină pe care le întâmpină, despre răspunderile pe care le pot avea (disciplinară, administrativă, contravențională, penală), despre cum ar putea să prevină diferite acte de violență (fizică – utilizarea forței în scopul provocării suferinței fizice; psihică – utilizarea unui limbaj care influențează negativ dezvoltarea personalității unei persoane; verbală - utilizarea unui limbaj vulgar pentru a jigni și provoca o persoană).
Totodată, au fost informați despre fenomenul bullying/cyberbullying, despre cum apare acest fenomen, despre victime/ agresori/ martori și despre cum ar trebui să luăm atitudine în diferite situații.
Li s-au prezentat elevilor mai multe videoclipuri educative cu această tematică, discutându-se apoi despre impactul și mesajul acestora., insistându-se pe luarea de atitudine, pe empatie și o bună relaționare cu cei din jur.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.