Pentru că în sfârșitul de săptămână trecut pompierii clujeni au intervenit la foarte multe incendii sau accidente și alte situații de urgență, ISU Cluj a transmis prin intermediul mass media un comunicat de presă care conține și măsuri de prevenire a acestor evenimente neplăcute, uneori chiar catastrofale.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj informează că doar weekendul trecut a desfășurat 215 intervenții.
24 dintre acestea s-au înregistrat la incendii, accidente rutiere sau pentru readucerea stării de normalitate, în vreme ce echipajele SMURD au gestionat 191 de urgențe medicale.
Printre intervențiile importante, amintim un accident rutier petrecut sâmbătă, 11 februarie, la ieșire din orașul Huedin. Apelul de urgență a venit în jurul orei 14:31, astfel că la misiune au fost mobilizate două autospeciale cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Huedin. Echipajele au găsit la fața locului două autoturisme avariate, fără persoane încarcerate. Un bărbat de 69 de ani a acuzat dureri la coloană și a fost transportat la spital pentru investigații și îngrijiri suplimentare. În plus, pompierii au asigurat măsurile specifice de prevenire și stingere a incendiilor.
În aceeași zi, pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit pentru a stinge un incendiu care a distrus în totalitate o locuință improvizată situată pe strada Remenyik Sandor. Apelul de urgență a venit în jurul orei 15:15, iar la misiune au fost alocate două autospeciale cu apă și spumă, dintre care una de mare capacitate. De asemenea, la fața locului s-a deplasat și o ambulanță SMURD.
Echipajele au găsit locuința de aproximativ 20 de mp cuprinsă de flăcări, așa că au format imediat dispozitivele de stingere. Din fericire, un bărbat de 60 de ani a reușit să se autoevacueze la timp, însă a suferit arsuri la nivelul feței. Acesta a fost transportat la spital. Cel mai probabil, incendiul a pornit de la coșul de fum improvizat și amplasat necorespunzător față de materialele combustibile. Din nefericire, aceste intervenții sunt tot mai frecvente, așa că ISU CLUJ vine, din nou, cu o serie de recomandări:
– Asiguraţi verificarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată, pentru că acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere.
– Curăţaţi periodic coşurile de fum, întrucât funinginea rezultată prin arderea materialului lemnos şi depusă în interiorul coşurilor de fum, pe fondul supraîncălzirii sobelor, se poate aprinde și provoca incendii, fie prin efect termic fie din cauza jarului (scânteilor) ajunse în contact cu materialele combustibile din construcţia locuinţei.
– Pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu lemne a sobei se va monta o tablă metalică, astfel încât jarul căzut accidental din sobă să nu între în contact cu materialele combustibile și astfel să provoace un incendiu.
– În sobă nu se vor introduce lemne mai lungi decât focarul, iar portița de acces nu se va lăsa deschisă.
– Nu utilizaţi lumânări sau alte surse de aprindere cu flacără deschisă în apropierea materialelor combustibile sau inflamabile.
Mai multe recomandări puteți găsi pe platforma www.fiipregatit.ro, precum și pe aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.