07
Ma, Mai
4 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Consilierii locali turdeni au fost convocați în ședință extraordinară de îndată, care s-a desfășurat în sistem live online miercuri, 26 iulie 2023, de la ora 11.

Un singur punct pe ordinea de zi a ședinței, PROIECTul DE HOTĂRÂRE privind aprobarea proiectului Digitalizarea Spitalului Municipal Turda  și a cheltuielilor legate de proiect în vederea finanțării acestuia în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Proiectul ar urma să fie finanțat prin Componenta C7 – Tranformare digitală - Investiții în sistemele informatice și în infrastructura digitală a unităților sanitare publice.

Proiectul inițiat de Primarul Municipiului Turda, Cristian Matei,

are ca prim obiectiv Îmbunătățirea rețelelor de comunicații (infrastructura IT) Componenta 1  iar ca obiectiv secundar: Implementarea și/sau îmbunătățirea software-ului clinic și a interoperabilității - Componenta 2; În fine, proiectul are și un al treilea obiectiv, „Implementarea și/sau îmbunătățirea software-ului non-clinic și a interoperabilității - Componenta 3”.

 

Iată câteva informații preluate din documentația care a însoțit proiectul de hotărâre pe masa aleșilor locali:

 

Soluția propusă în cadrul proiectului necesită un întreg ecosistem de soluții hardware și software care funcționează în armonie cu fluxurile de lucru ale clinicienilor.

Pentru a accelera și îmbunătăți îngrijirea pacientului, fiecare aplicație, dispozitiv, senzor și model de inteligență artificială din sistem trebuie să partajeze date și informații în întreaga instituție.

Spitalul inteligent are un ”creier” care este serverul securizat al organizației care stochează și procesează datele întregii unități. Fiecare dintre ”brațele” sale este un departament diferit (precum camera de urgență, ATI, sală de operație, laborator de radiologie etc) - acoperit cu senzori care preiau date din împrejurimile lor.

Dacă fiecare ”braț” ar funcționa separat (așa cum este in spitalele tradiționale), ar fi imposibil ca sistemul să acționeze rapid ca un tot unitar, pe baza informațiilor detectate de un singur braț. Într-un spital ”inteligent” fiecare braț trimite date înapoi către creier, permițând ”organismului” să răspundă în mod flexibil la mediul în schimbare.

Digitalizarea se va realiza potrivit fluxurilor de lucru interne, integrând fluxurile medicale cu cele nemedicale, astfel, obținându-se imaginea completa si putându-se optimiza costurile. Primul proces de digitalizare se refera la serviciile medicale oferite pacienților, in conexiune cu serviciile de imagistica, laborator, farmacie. Cel de-al doilea proces se refera la digitalizarea proceselor financiar-administrativ -tehnic, servicii suport si de logistica ce susțin activitatea principala, cea medicala. Datele obținute sunt stocate si prelucrate funcție de necesitățile de raportare interna sau externa prin soluțiile de inter operativitate interna si externa, către terți. Valoarea totala a proiectului este justificata si fundamentata concret si corect, printr-o analiză din care reiese ca fondurile solicitate pentru finanțare sunt corelate cu activitățile si indicatorii propuși. Prin implementarea proiectului se vor îmbunătății fluxurile de lucru, se vor dezvolta module informatice noi care vor deservi activitatea unității sanitare prin implementarea proceselor de digitalizare.

Proiectul de față este unul realist, care își propune să multiplice efectele pozitive și să aducă beneficii după finalizarea perioadei de implementare propusa în cererea de finanțare. Proiectul abordează nevoile identificate din mai multe perspective, printr-o abordare bazata pe un sistem medical dotat corespunzător cu echipamente si soft-uri specifice.

Rezultatele imediate (output) ale investiției vor conduce la următoarele efecte pe termen lung:

  • reducerea timpilor de realizare a actului administrativ/rezolvarea solicitărilor de la pacienți;
  • mai buna pregătire pentru situații in care vor exista creșteri bruște a cererii de servicii medicale, care pot rezulta din situații neprevăzute și urgențe sanitare, precum recenta pandemie COVID19;
  • Îmbunătățirea integrării / interconectării intre sistemele si aplicațiile folosite la nivel de departamente;
  • Automatizarea anumitor sarcini de rutină;
  • Asigurarea la un nivel optim a serviciilor digitalizate, in special către pacienți / cetățeni;
  • Reducerea utilizării consumabilelor (toner, hârtie, etc);
  • Fluxuri organizaționale interne îmbunătățite;

Creșterea si diversificarea serviciilor electronice oferite pacienților;

  • Reducerea birocrației.

Modul în care va fi gestionată infrastructura după încheierea proiectului;

Întreținerea echipamentelor achiziționate, completarea lor în caz de sesizare a necesitații, activități de service și mentenanță a echipamentelor, completarea și actualizarea resurselor materiale se va face folosind fonduri proprii.

Spitalul Municipal Turda deține, pe lângă fondurile necesare, resursele umane și experiența necesară pentru a menține și valorifica investițiile propuse.

În ceea ce privește exploatarea dotărilor, menționăm faptul că unitatea sanitară în cadrul căreia se implementează proiectul deține personal specializat necesar pentru operarea eficientă a echipamentelor și soft-urilor achiziționate.

Spitalul Municipal Turda, va asigura păstrarea în condiții optime a echipamentelor/materialelor ce vor fi achiziționate prin proiect. De asemenea, acestea vor fi însoțite de instrucțiuni de utilizare si întreținere si vor avea termen de garanție. După implementarea proiectului, spitalul va gestiona funcționarea acestora iar mijloacele fixe achiziționate în cadrul proiectului vor fi înregistrate în contabilitate si în registrul mijloacelor fixe ale spitalului. Totodată, mijloacele fixe achiziționate vor fi utilizate pe toata durata de viată a acestora în cadrul departamentelor corespunzătoare. Contractele de achiziții vor avea inclusa mențiunea distincta privind obligativitatea furnizorilor de a instrui personalul spitalului în utilizarea specifica pentru fiecare tip de echipament si soft furnizat. Spitalul Municipal Turda dispune de spatii care asigura condițiile ambientale necesare păstrării si funcționarii optime a echipamentelor ce vor fi achiziționate prin proiect.

 

 

Soluția de digitalizare pentru activitatea clinică a cadrul unității sanitare corespunde conceptului de „sănătate digitală” prin utilizarea generală a TIC asociat cu conceptul de e-sănătate, reprezentate de dezvoltarea și utilizarea tehnologiilor digitale pentru îmbunătățirea sănătății populației si a actului medical. Prin integrarea multiplelor acte medicale directe, date de specialitățile spitalului cu transferul acestora in dosarul unic al pacientului se asigura urmărirea evoluției sănătății acestuia si abordarea de către medic a unei atitudini medicale corecte prin cunoașterea completa si complexa a patologiei, tratamentelor si rezultatele obținute. Software-ul medical ( va lega si actul medical propriu-zis cu farmacia si cu imagistica), asigurând accesul imediat la aceste informații absolut necesare, si stocarea acestora in dosarul unic al pacientului. In acest mod se elimina consultațiile medicale scrise doar pe hârtie, care pot elimina unele informații prețioase in abordarea actului medical, soluția digitala permițând o analiza ușoară si completa a multiplelor date si informații referitoare la evoluția sănătății pacientului. Software-lu integrat va reprezenta in fapt un sistem informatic integrat pentru spital *SIS • New Ho spital Information Sistem - HIS), soluția de digitalizare va asigura integrat administrarea pacienților si programărilor, managementul clinic al laboratorului, Managementul clinic al investigațiilor de imagistică și radiologie medicală, managementul clinic al secțiilor clinice, Integrarea modulelor clinice într-o singură soluție digitală de comunicare si securitatea datelor obținute.

Pentru utilizarea eficienta a sistemului vor fi instruite toate persoanele din sectorul medical si cele ce vor utiliza modulele specifice din sectorul buget-administrativ-logistica.

Software-ul medical integrat va sigura evidența medicală electronică în cadrul unității sanitare eliminand informatiile medicale scrise pe hârtie cu date informatice precise, stocate in prima etapa in dosarul unic al pacientului, date prelucrate si sintetizate la nivel de sectie/compartiment, care apoi sunt prelucrate in metadate la nivelul intregii activitati medicale. Managementul pacientului se asigura incepand de la programare, continuand cu consultatia primara, consultatii complementare, interventii medicale, tratamente in spital, in ambulatoriu si post internare

 

Echipamente IT noi

 

a) Nr. echipamente IT existente - 136

b) Nr. echipamente IT solicitate pentru uz administrativ (total: desktop, laptop și/sau tabletă): 10

c) Nr. echipamente IT solicitate pentru uz medical (total: desktop, laptop și/sau tabletă): 64

Rata de echipamente IT (b+c/a+b+c) = (10+64) / (136+10+64) = 0.35%

 

 

Numărul de internări / an

* se va alege an de referință, după caz, 2018 sau 2019;

Numărul de internări pe anul 2019 a fost de 36798 pacienți, din care 8.975 persoane au fost cu spitalizare continuă și 27.823 pacienți cu spitalizare de zi (în ambulatoriu).

 

Resursa umană medicală disponibilă

a) Nr. total medici (rezidenți + specialiști + primari): 58

b) Nr. total asistenți medicali: 223

Resursă umană disponibila (a+b) = 281

Numărul de angajați din departamentele administrative, economice si tehnice

Numărul de angajați din departamentele administrative, economice si tehnice

72 de persoane defalcate dupa cum urmeaza:

5  pers/Serviciu RUNOS;

6  pers/ Serviciu de Evaluare și Statistică Medicală;

4 pers/ Serviciu de Management a Calității Serv. de Sanatate;

1 pers/ Compartiment Culte;

6 pers/ Serviciu Financiar Contabil;

6                   pers/ Serviciu Achiziții Publice, Contractare, Aprovizionare, Transport;

7                   pers/ Serviciu Tehnic si Administrativ;

21 pers/ Compartiment Tehnic și Întreținere;

1 pers/ Garderobă;

1 pers/ Birou Internări;

14 pers/ Bloc de Curățenie.

 
   

 

Din punct de vedere financiar, gradul de îndatorare, la nivelul anilor 2021 si 2022 a fost de 10, 12 %, respectiv 13,37 %, reprezentând raportul dintre Total datorii și Total capitaluri proprii.

Astfel, Spitalul Municipal Turda deține, pe lângă fondurile necesare, resursele umane si experiența necesara pentru a menține si valorifica investițiile propuse.

Totodată, faptul ca proiectul va fi implementat împreună cu Primăria

Municipiului Turda, ce isi va asuma rintr-o hotarare de consiliu local orice cheltuiala neeligibila, oferă garanții suplimentare fără echivoc in ceea ce privește resursele financiare disponibile.

Buget total eligibil din PNRR (lei fără TVA)

2.452.595,01

Buget total eligibil din PNRR (lei cu TVA)

2.918.588,06

Contribuție proprie (lei fără TVA)

0,00

TVA la contribuția proprie

0,00

Durata de implementare (nr. luni estimate de la momentul depunerii cererii de finantare)

21 luni

Indicatori

 

Număr echipamente hardware achiziționate si instalate

617

Număr    soluții       software implementate (dezvoltate și/sau configurate)

10

 

Număr sisteme / aplicații informatice implementate funcționale interconectate si interoperabile cu sistemele existente la nivelul unității sanitare si / sau altor institu ii

5

Număr persoane instruite și certificate de instruire emise

286

Faptul ca prezentul proiect va fi implementat de catre Spitalul Municipal Turda in parteneriat cu Primaria Municipiului TURDA certifica suplimentar capacitatea de implementare per ansamblu a proiectului. Consiliului Local al MUNICIPIUL TURDA si Primaria Municipiului TURDA au implementat cu succes mai multe proiecte cu finantare nationala sau comunitara de-a lungul timpului, printre care enumeram:

NR. CRT.

TITLUL PROIECTULUI

PROGRAM

DE

FINANTARE

VALOARE

TOTALĂ (lei, TVA inclus)

 

1

2

3

 

 

 

 

1

Regenerarea zonei Obelisc Mihai Viteazu prin crearea unui nou parc public în Municipiul Turda

POR

18.141.829,35

2

Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a Municipiului Turda

POR

35.770.594, 18

3

Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona de vest a Municipiului Turda

POR

40.417.364 09

4

Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona de est a Municipiului Turda

POR

45.133.721,06

5

Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona industrială a Municipiului Turda

POR

25.110.602,64

6

Reabilitare și modernizare infrastructură rutieră și utilități din corpul drumului în Băile Turda

POR

22.550.603 74

7

Fazarea proiectului Reabilitarea sitului poluat istoric-depozit deșeuri periculoase UCT - Poșta Rât (Municipiul Turda)

POIM

94.437.310,45

8

Revitalizarea spațiului pietonal din centrul istoric al municipiului Turda, construire autobază și amenajare park and ride

POR

43.645.890,04

 

9

Restaurarea, punerea in valoare si introducerea in circuitul turistic a Castrului Legiunii V Macedonica, Potaissa-Turda

POR

21.861 .853,51

 

10

Reabilitarea, dotarea si extinderea grădiniței cu program prelungit

'Prichindelul Isteț" și a Creșei nr. 4

POR

1 1 .971.216,98

 

1 1

Reabilitarea și modernizarea clădirii Teatrului Aureliu Manea

POR

23.273.798, 19

 

12

REABILITAREA, EXTINDEREA SI DOTAREA GRADINITEI CU PROGRAM PRELUNGIT SFANTA MARIA + STRUCTURA SI CRESA NR. 5

POR

7.852.790,12

 

13

Restaurarea, conservarea și reabilitarea clădirii fostei Judecătorii (Piața Republicii nr. 5) și redestinarea ei ca Centru de cultură, artă și traditii

POR

23.115.806,66

 

14

REABILITAREA SI DOTAREA CRESEI „POIANA CU CASTANI”

POR

736.420,41

 

15

Amenajare zona de agrement si construire centru multifuncțional in municipiul Turda

POR

23.284.268,03

 

16

Energy performance and indoor comfort significant increase in Turda public schools

SEE

8.531 .393 67

 

17

Extinderea Casei rurale și înființarea Secției etnografice a Muzeului de

Istorie Turda

POR

3.377.027,30

 

18

Consolidarea capacitații grădinițelor din Municipiul Turda in vederea gestionarii situației de pandemie generata de virusul SARS-COV2 2020

POIM

654.358,64

 

19

Consolidarea capacitații a 5 unități de învățământ din Municipiul Turda in vederea gestionarii situației de pandemie generata de virusul SARS cov2  2020

POIM

2.805.317,32

 

20

Consolidarea capacitații a 6 unități de învățământ din Municipiul Turda in vederea gestionarii situației de pandemie generata de virusul SARScov2 2020

POIM

3.225.435,01

 

21

Reabilitare locuințe sociale - 124 apartamente

POR

4.037.158,55

 

22

„Turda online - Servicii publice digitalizate la nivelul Primăriei

Municipiului Turda”

POCA

2.989.598,80

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh