Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Turda. Înaltul prelat a primit distincţia după slujba de sfinţire a celei mai noi biserici din Turda.
Participarea capului Bisericii Ortodoxe Romane la sfinţirea bisericii cu hramul "Pogorârea Duhului Sfânt" de la Turda a fost posibilă ca urmare a promisiunii făcute cu ani în urmă, când nu era Patriarh, colegului său de la facultatea de Teologie, nimeni altul decât preotul paroh al noii biserici, Aurel Mişca.
Autorităţile locale au profitat de prezenţa Patriarhului Daniel pentru a-l distinge cu titlul de "Cetăţean de Onoare al municipiului Turda". Tudor Ştefănie a rostit un mic speech la momentul decernării: "Titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Turda, ca simbol al respectului şi preţuirii noastre pentru personalitatea dumneavoastră drept făuritor şi autor al actului sacru care a scris o pagină specială în ceaslovul încărcat de istorie al neamului nostru. Exemplul dumneavoastră puternic şi valoros este pentru noi prilej de mândrie şi reprezintă un model demn pentru tânăra generaţie. Vă oferim această distincţie cu sufletul deschis şi suntem fericiţi că primim marea binecuvântare a Patriarhului." La rândul său, Patriarhul Daniel a spus: "Mulţumim domnului primar şi Consiliului local al oraşului Turda şi înţelegem că dacă devenim cetăţean de onoare trebuie să ajutăm oraşul respectiv. Unii primesc acest titlu după ce au ajutat altora li se dă ca să ajute. Este o formă elegantă de a chema colaboratori şi susţinători ai activităţilor. Noi ne bucurăm că am venit în acest oraş."
Pentru enoriaşii bisericii proaspăt sfinţite, ziua de duminică a fost una mult asteptată, după un deceniu de muncă pentru ridicarea lăcaşului de rugăciune. Iar prezenţa Patriarhului i-a onorat pe deplin, Daniel fiind primul Patriarh care a venit la Turda, alături de Înalt Prea Sfinţia Sa Andrei Andreicuţ, Arhiepiscop al Clujului şi Mitropolit al Ardealului.
Unul dintre enoriaşi ne-a spus: "E o zi foarte importanta pentru credincioşii din acest cartier care nu au avut o biserică, îi mulţumim lui Dumnezeu că am ajuns să facem şi sfinţirea. Sosirea Patriahului ne-a bucurat pe toţi şi ne bucurăm că avem un om care ne-a dat poveţe bune şi îl ascultăm în continuare."
"Cea mai importantă zi din parohia noastră, cea mai sfântă zi şicea mai însemnată. L-am aşteptat de mult pe Patriarh şi le mulţumimtuturor, din toate părţile, care au venit şi pentru ceea ce fac pentru noi. Ne-au ajutat foarte mult" spunea o femeie din parohie.
La ceasul de sărbătoare a creştinilor din Băi şi Zootehnie au venit şi câteva zeci de credincioşi de la o biserică din Moisei, Maramureş, unde slujeşte un părinte care s-a născut şi a crescut la blocurile de pe strada Agriculturii. Oamenii au legat strânse relaţii de prietenie cu enoriaşii turdeni. Unul dintre moroşeni, îmbrăcat în straie populare de o frumuseţe desăvârşită ne-a povestit: "Am venit cu ocazia sfinţirii bisericii şi în pelerinaj. De la Maramureş suntem, am venit peste 50 de persoane de acolo. Am venit si pentru că preotul nostru e de loc de aici, din Turda, şi am venit la sfinţirea bisericii."
Patriarhul Bisericii Otodoxe Române i-a binecuvântat pe participanţii la slujbă şi le-a multumit turdenilor pentru distincţia oferită. Primarul turdean, Tudor Ştefănie, şi-a afirmat speranţa că anul viitor va putea fi sfiinţită şi Mănăstirea Mihai Vodă de la Mormântul lui Mihai Viteazu. Deja i-a lansat invitaţia Patriarhului, pentru data de 9 august 2012 la acest eveniment deosebit de important pentru turdeni.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.