26
Mie, Iun
4 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Cel mai probabil la începutul lunii noiembrie își vor prelua mandatul noii consilieri locali, aleși pe data de 9 iunie 2024.

Abia la finalul lunii octombrie se sfârșește mandatul actualului consiliu local, care a depus jurământul, pentru un mandat de 4 ani, pe 28 octombrie 2024, aceea fiind și data de la care „curge” mandatul lor.

La fel se întâmplă cu toți candidații care au câștigat alegerile locale din 9 iunie 2024. Aceștia își vor putea lua în primire mandatele de primar, consilier local, președinte de consiliu județean (CJ) și consilier județean abia undeva pe la sfârșitul lunii octombrie, începutul lui noiembrie 2024.

În anul 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, mandatele primarilor, consilierilor locali, consilierilor județeni și preşedinţilor CJ de la acea vreme, care ar fi trebuit să se încheie în iunie, au fost prelungite, prin lege, până cel târziu la 1 noiembrie 2020.

În urmă cu 4 ani, alegerile locale au putut fi organizate abia în 27 septembrie 2020, astfel că aleșii locali și-au preluat funcțiile mai târziu decât în mod obișnuit, la sfârșitul lunii octombrie, după validarea rezultatelor finale și depunerea jurământului.

Chiar dacă în Codul Administrativ se prevede termenul de 27 septembrie 2024 ca dată de la care ar trebui să își înceapă mandatele noii aleși, adică data la care trebuie să se facă ședințele de constituire ale noilor consilii locale, validarea mandatelor prin depunerea jurământului pe care-l depun aleşii locali, acest lucru nu se va întâmpla înainte de finalul lunii octombrie. Aceasta pentru că mandatele aleșilor locali care și-au preluat funcțiile după scrutinul din septembrie 2020 încetează în zilele în care se împlinesc patru ani de la depunerea jurământului de către aceștia.

Primarii și consilierii locali și județeni care au câștigat alegerile din 9 iunie 2024 își vor putea prelua funcțiile abia după 28 octombrie 2024, care cade în acest an într-o zi de luni, la timp pentru a se putea ocupa de organizarea alegerilor parlamentare. Însă de alegerile prezidențiale se vor ocupa aleșii care și-au început mandatul pe 28 octombrie 2020 întrucât alegerile prezidențiale au primul tur în 15 septembrie și pe al doilea în 29 septembrie. În fine, alegerile parlamentare vor avea loc pe 8 decembrie.

 

Citește și? S-a constituit Consiliul local Turda 2020-2024. Primarul și-a preluat mandatul, dar nu avem viceprimar!

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh