26
Mie, Iun
4 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Bursa “Cătălin Timbuș” - școala de șoferi gratuit pentru elevi eminenți din familii cu venituri precare va fi oferită anual de Moto Academia și Școala de șoferi Cabriolet

 

Cătălin Timbuș, un tânăr turdean a murit acum un an într-un accident de motocicletă.
Era motociclist începător având permisul obținut doar de câteva luni.

A intrat cu motocicleta într-un impact violent cu un stâlp în zona localității Rimetea.

Era un student eminent la Facultatea de Automatizări și Calculatoare de la Universitatea Tehnică din Cluj. Învăța foarte bine și primea bursă de merit.

Familia lui avea o condiție materială precară, și includea un frate cu probleme medicale.
A absolvit școala de conducători moto și și-a luat permis pentru motocicletă.

În timpul liber Cătălin muncea la o firmă de livrări pentru a-și ajuta familia.

Pasionat de plimbările cu motocicleta a fost membru activ unui club local de motociclișți, Rebel Riders.

Fusese elev la Colegiul Național Mihai Viteazul. Iată ce își amintește diriginta lui despre el:

“Cătălin Timbuș, un tânăr cu potențial, care abia începuse să se avânte înspre un viitor promițător, și-a pierdut șansa la un viitor frumos, într-un cumplit accident de motocicletă.

Provenit dintr-o familie modestă, Cătălin a dorit să-și depășească condiția, să se realizeze profesional, astfel încât să devină un sprijin pentru ai lui.

Inteligent și ambițios, s-a remarcat încă din clasele gimnaziale.

A fost șeful de promoție al generației lui, în Școala Gimnazială ,,Horea, Cloșca și Crișan” din Turda.

Datorită rezultatelor foarte bune obținute la Evaluarea Națională, Cătălin a fost admis la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul”, la secția matematică – informatică.

În anii de liceu a avut șansa de a interacționa cu colegii de clasă, alături de care a petrecut momente frumoase și în care a simțit un sprijin constant. Apreciat și încurajat de aceștia, Cătălin a perseverat în acumularea unor cunoștințe temeinice, s-a bucurat de preocupările specifice liceenilor, a socializat și răspuns pozitiv provocărilor.

După absolvirea ciclului liceal, a devenit student al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Cătălin a dovedit că un obiectiv poate fi atins, dacă există dorința și disponibilitatea de a munci. Fără să aibă profesori care să îl mediteze, doar urmând îndrumările cadrelor didactice, a reușit.

Era atât de aproape de a-și fi realizat visul de a deveni inginer! Totul părea a-i fi favorabil.

Pentru că, în sfârșit, Cătălin a avut timp și pentru pasiunea lui, i-a dat curs. Și-a achiziționat o motocicletă și… s-a bucurat atât de puțin de ea.

Ora 25, cea a visurilor încă neîmplinite, a durat doar câteva săptămâni. Atât a putut șerpui pe șosea, fericit, visând, probabil, la viitor.

O viață, care promitea să fie încununată de succes, s-a curmat în numai câteva secunde.

Cătălin Timbuș rămâne în memoria celor care l-au cunoscut drept un exemplu de voință puternică, seriozitate și determinare.”

 

Cum se acordă bursa Cătălin Timbus?

În memoria lui Cătălin Timbuș școala de conducători auto Cabriolet și Moto Academia școlii a obținut acordul familiei acestuia pentru a da o bursă, care să poarte numele lui, în fiecare an, unui elev merituos de liceu, dintr-o familie cu condiție financiară precară din zona Turda Câmpia Turzii. Bursa va acoperi cheltuielile pentru școala de conducători auto sau moto.

Fiecărui liceu i se va solicita să numească un elev, care îndeplinește criteriile cerute.

Se va solicita o recomandare scrisă din partea dirigintelui acelui elev și un studiu de caz realizat de Direcția de asistență socială a unei primării sau de un serviciu  autorizat să facă studii de cazuri sociale al unei biserici sau ONG din zonă, pe o rază de 15 km în jurul Turzii.

Elevul din clasa a 12-a, care prezintă o scrisoare de motivare convingătoare asupra nevoii de a avea permis și care are media cea mai mare pentru clasele 9-11 va primi bursa.


În romanul cu sfârșit tragic “N-a dansat decât o vara” (și în filmul clasic realizat după roman, premiat cu Leul de Aur) în care personajul principal era, ca și Cătălin, un student în anul întâi și un motociclist începător, scriitorul Per Olof Ekstrom meditează: „Închipuie-ți că fiecare făptură omenească ar fi o flăcăruie care se deplasează în timp și spațiu. Închipuie-ți că lasă în urma ei o dâră de lumină.”

Dâra de lumina pe care o lasă Cătălin va fi amintirea lăsată în memoria celor care l-au cunoscut și bursa, care îi poartă numele și care va ajuta elevi eminenți din familii cu o condiție materială precară.

 

Cursuri de perfecționare pentru motocicliști la Moto Academia Turda

 

Pentru a evita pe viitor asemenea tragedii Moto Academia școlii Cabriolet va lansa un program Cursuri pentru obținerea unor abilități superioare de pilotat si condiucere defensiva, pentru motociclisti.

Cursul se adresează celor, care au obținut permisul și vor să-și crească siguranța în circulația pe drumul public.

Cursurile vor fi adaptate abilităților fiecărui participant.

Vor fi incluse noțiuni de psihologie rutieră, învățarea unor tehnici de evitare a obstacolelor în situații critice și de frânare de urgență.

Vor fi expuse studii de caz asupra unor accidente de motocicletă, se se va explica ce ar fi trebuit să facă cei implicați pentru a evita accidentul.

Cursurile vor fi ținute de motocicliști cu experiență și de absolvenți ai cursurilor Superior Riding Skills din Marea Britanie.

Orele se vor ține în fiecare a doua joi din lună, începând cu ora 18.00 la poligonul Academia Moto (link la https://www.google.com/maps/place/Moto+Academia/@46.5556328,23.7950396,17z/dată=!3m1!4b1!4m6!3m5!1s0x474967a709cfe983:0xf7d4eadac30db097!8m2!3d46.5556291!4d23.7976199!16s%2Fg%2F11y4ltr20y?entry=ttu } aflat în Turda, pe strada  Primăverii FN, în incinta fostei gări CFR Marfă.

Relații la https://permis-de-conducere.turda.ro/curs-moto-abilitati-superioare/   sau la telefon 0264314136.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh