„Prostituţie, bătăi şi furturi la lumina zilei. Chiar sub ochii poliţiei, uneori. Oamenii sunt disperaţi.”
Hoţii le-au tăiat curentu’. Ziua.
Turda. Un bloc de locuinţe a rămas fără curent electric din cauza unor hoţi de cabluri care au tăiat firul ce alimenta imobilul. Blocul verde de pe strada 22 Decembrie 1989 este alimentat printr-un cablu electric lung de peste 200 de metri.
Pe piaţa neagră a metalelor neferoase zecile de kilograme de cupru s-ar transforma rapid în milioane bune, lucru ştiut şi de cei care l-au tăiat şi au încercat să-l fure.
Şi asta nu la adăpostul nopţii ci în plină zi, de pe teritoriul unei societăţi al cărei pa-trimoniu este, chipurile, păzit de gărzi pe care însă noi nu i-a întâlnit. Şi nici hoţii care au o-perat nestingheriţi.
În vecinătatea imobilului se află mai multe colonii locuite în principal de rromi, dintre care mulţi sunt, susţin localnicii, certaţi cu legea şi comit tot felul de infracţiuni, fără ca autorităţile competente să ia vreo măsură.
„Curvele şi hoţii sunt vecinii noştri”
Întreaga zonă este, susţin oamenii, un focar de prostituţie şi ilegalităţi care se îmbină într-o promiscuitate ce nu face cinste unui municipiu ca Turda şi nici celor care sunt chemaţi să păzească ordinea şi siguranţa cetăţenilor în zonă.
Nicolae Chirilă, unul dintre locatarii imobilului, susţine că problemele se datorează societăţii care a vândut apartamentele şi care le-a ascuns celor care au cumpărat apartamentele faptul că alimentarea cu energie electrică se face printr-un intermediar şi nu direct de la furnizorul SC Electrica. Cumpărătorii au descoperit târziu, când trebuiau să semneze contractele cu furnizorii de servicii, că alimentarea se face de la transformatorul de joasă tensiune al SC Nuha Trading din imediata vecinătate, printr-un cablu aerian lung de sute de metri. Pentru a rezolva situaţia este absolut necesar ajutorul şi înţelegerea SC Electrica, ai cărei reprezentanţi susţin că reţeaua de alimentare de pe strada 22 Decembrie 1989 nu rezistă adăugării unui alt consumator cum este imobilul respectiv.
Petru Florea, un alt locatar acuză lipsa înţelegerii din partea conducerii SC Nuha Trading, în momentul tăierii cablului de alimentare. Pentru ca firul să fie reconectat, trebuia o solicitare din partea conducerii, care ar fi trebuit să facă şi o plângere la poliţie pentru că bunul distrus pentru a fi furat se afla pe teritoriul societăţii respective. Răspunsul administratorului societăţii a fost, potrivit locatarilor blocului, foarte sec: „Pe mine nu mă interesează!” Oamenii se plâng de atacuri din partea unor vecini, de obicei ţigani, care i-au bătut chiar în prezenţa organelor de ordine. O acţiune în instanţă îşi continuă cursul tocmai ca urmare a unor astfel de întâmplări. În plus, prostituţia se află la ea acasă pe strada 22 Decembrie 1989, fără ca vreo oficialitate să ia vreo măsură. „Peştii” discutabilelor frumoase te acostează fără jenă, chiar dacă ai faţă de „poliţai”, oferindu-ţi o femeie. Canalele nu mai au capace în întreaga zonă, iar cuşca pe care locatarii blocului au făcut-o câinelui ce urma să le păzească incinta, a fost furată cu totul şi, cel mai probabil pusă pe foc. Oamenii sunt deznădăjduiţi şi afirmă că poliţiştii sunt „mână în mână” cu hoţii de materiale metalice.
Poliţia ridică din umeri
Deşi urmele distrugerii racordului există, la faţa locului arzând încă un foc încropit tocmai pentru arderea rapidă a izolaţiei cablului, iar locuitorii blocului au sunat la numărul de urgenţă 112, poliţia susţine că nu locatarii blocului rămas fără curent trebuie să facă plângere la poliţie pentru demararea cercetărilor şi remedierea distrugerii, ci societatea comercială de unde se alimentează imobilul. Inspectorul Raluca Seucan, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, subliniază că o anchetă pentru prinderea autorilor distrugerii reclamate de locuitorii blocului trebuie ca administratorii Nuha Tranding să depună o plângere oficială. Deci pe oamenii rămaşi fără curent nu îi bagă nimeni în seamă, ca şi cum nu locuitorii blocului au fost lezaţi, ci onorat-condu-cerea societăţii intermediare.
Blocul de locuinţe de pe strada 22 decembrie 1989 a fost dat în folosinţă doar de circa un an, dar deja are o istorie a confruntărilor dintre locuitori şi vecinii certaţi cu legea.
Situarea imobilului într-o zonă rău famată a oraşului Turda face ca gradul de nesiguranţă a locuitorilor săi să fie extreme de ridicat.
Unii se plâng că au fost bătuţi de persoane certate cu legea chiar în faţa unor poliţişti, fără ca aceştia să le ia apărarea în faţa agresorilor care acţionează, de obicei, în număr mare.
Aşa cum arătam mai sus, problema blocului de locinţe rezidă după cum susţin locatarii, din faptul că ei au fost prostiţi la semnarea contractului de vânzare-cumpărare a apartamentelor, când li s-a ascuns faptul că nu există alimentare cu energie electrică direct de la furnizorul SC Electrica. Lucru pe care sunt decişi să-l remedieze în instanţă.
Aşa că, oameni buni, când vă cumpăraţi o locuinţă fiţi atenţi la documente, iar dacă vă bazaţi pe autorităţile de orice fel, nu vă miraţi când veţi fi furaţi, bătuţi sau ... chiar mai rău!
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.