22
Dum, Dec
1 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

ministru1

Joi, 25 februarie, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a vizitat cele patru loturi ale autostrăzii Sebeș – Turda. Pe Dealul Sulării de la ieșirea din Turda spre Alba Iulia, ministrul a fost așteptat de o armată de ziariști, majoritatea de la Cluj-Napoca și Alba Iulia, printre care ne-am strecurat și noi pentru că, deh, eram la noi acasă.

La finalul vizitei, după o documentare la fața locului care ar fi trebuit să-i fie suficientă pentru a avea un tablou de ansamblu  asupra stadiului în care se află construcția autostrăzii Sebeș-Turda, ministrul Costescu, însoțit de Cătălin Homor, șeful Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale, a făcut o declarație de presă.

„Suntem într-o vizită de lucru, înaintea unui nou sezon de construcţii. Am avut, în ultimul timp, cu colegii din companii şi cu cei din Ministerul Transporturilor de lucru pe proceduri. În perioada aceasta, în care nu s-a putut lucra din cauza vremii, am procedat la identificarea tuturor problemelor din proiectele pe care le-am găsit blocate. S-a făcut o listă, s-a făcut o listă şi cu potenţiale soluţii, ele s-au materializat acum într-o Ordonanţă de Urgenţă care va fi cât de curând promovată pe masa Guvernului şi sperăm să rezolvăm foarte multe din problemele pe care colegii din teritoriu, constructorii, ne-au semnalat ca fiind principalele motive pentru întârzieri. Practic de aceasta suntem aici, ca să luam pulsul şi în teren şi să vedem cum să putem să ajustăm Ordonanţa de Urgenţă care, dacă va fi aprobată în forma pe care am prezentat-o, va uşura desfăşurarea proceselor de infrastructură şi cred că va începe o nouă etapă în construcţia de infrastructură din România”, a declarat ministrul Dan Costescu.

ministru2La lotul IV al autostrăzii Sebeş-Turda, respectiv tronsonul dintre kilometrii 53 și 70 ai A 10, la 31 ianuarie lucrările erau realizate în procent de 42,2 la sută.

Ministrul Transporturilor a făcut și alte declarații, una mai optimistă decât cealaltă, rămâne să vedem dacă se și realizează: ”În zona în care ne aflăm am găsit companiile partenere exact în stadiul pe care îl discutasem cu dânşii şi pe care îl planificau. Suntem în faza în care nu s-au putut începe lucrările pentru terasamente din cauza umiditaţii, ar fi o greşală să începem acum pentru că am constata apoi instabilităţi ale solului. În schimb, efectivele sunt mobilizate pentru viaducte şi poduri şi acolo se lucrează într-un ritm care, sperăm noi, va putea fi îmbunătăţit. Ne propunem să finalizăm acest tronson, numărul 4 în acest an, şi am discutat şi cu constructorul şi am primit asigurări că acest lucru se va întâmpla, nu o să dăm termene, dar pot spune că spre sfârşitul anului. Pe restul de 3 tronsoane urmează să facem analizele, dar şi tronsonul 3 are aceleaşi şanse să fie deschis anul acesta, urmează să mergem pe teren să vedem dacă acest lucru este realizabil”, a spus ministrul care a conchis: „Dacă toată lumea se mobilizează, atât angajații companiei de drumuri, cât și constructorii și consultanții, la finalul acestui an, loturile 3 și 4 din autostrada Sebeș-Turda pot fi finalizate. La fel și tronsonul Gilău-Nădășel”.

În ceea ce privește  ultimul tronson al autostrăzii Sebeș – Turda, rămâne de rezolvat problema exproprierilor. Ministrul Dan Costescu a explicat însă că, tocmai de aceea, se impune promovarea Ordonanței de Guvern la care acesta făcea referire: „ În Ordonanţă am menţionat lucrurile practice, în special dificultăţile întâlnite în obţinerea autorizaţiei de construire şi pentru obţinerea acestei autorizaţii sunt necesare o mulţime de avize, citez aici scoaterea din circuitul agricol care dura câteva luni. Practic prin noua procedură nu va mai dura nici măcar o zi pentru că terenul odată achiziţionat prin diversele forme va trece în Cartea Funciară direct în destinaţia în care a fost cumpărat, investiţie în cazul nostru. La avizele pentru electricitate şi gaze nu va mai dura, pentru a putea merge la autorizaţia de construire cu avizul, câte câteva luni, ci se va da un aviz de principiu în 15 zile practic din momentul acela autorizaţia de construcție se poate da. Pentru scoaterea din circuitul forestier vom avea un termen scurt de 15 zile, urmând ca pentru toate aceste avize, avizul definitiv să se obţină pe calea normală dar fără a ne opri pe noi de a obţine autorizaţia de construcţie şi a începe şantierul. Va fi obligaţia constructorului să pună la dispoziţie avizele finale până la data predării şantierului în formă finalizată. Toate acestea, menţionate în Ordonanţa de Urgenţă, ne vor ajuta să progresăm foarte mult”.

Costescu a mai arătat că suma totală a despăgubirilor se ridică la 779 mii lei, pentru 772 de terenuri, cu o suprafaţă totală de aproape 1,3 milioane de metri pătrați.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh