Membrii Uniunii Artiștilor Plastici din două filiale județene, Cluj și Mureș, i-au dat mâna pentru realizarea unei expoziții la Turda, în colaborare cu Asociația Culturală „Filarmonia” din oraș.
Vernisajul expoziției "Atelier colectiv" de la Galeria Municipală de Artă Turda, expoziție ce propune lucrările a nu mai puţin de cinci artişti plastici, s-a desfășurat vineri, 26 decembrie, de la orele 17.00.
Amfitrionul întâlnirii, artistul plastic Gavril Nechifor, s-a prezentat în fața invitaților îmbrăcat într-un simplu dar „de efect”, strai popular românesc care s-a armonizat vizual cu înfățișarea bine-cunoscută a acestuia, cu păr lung și barbă, ambele albe nu neapărat de la vârstă cât, cel mai probabil, de la trăirile unei persoane sensibile la tot ce este în jurul său, așa cum îl știu nu doar prietenii.
Alături de acesta au mai expus prolificul artist turdean Dumitru Popa, Petru Purcariu (unul din apropiații, într-ale artei, ai lui Nechifor), și talentații mureşeni Maria Ana Cociş, şi Dorin Stanciu.
”Alături de invitaţi am încercat şi sper să reuşesc să obişnuiesc publicul turdean cu maniera de lucru a plasticienilor şi din alte centre culturale din ţară. Sper că lucrurile vor fi utile şi colaborarea va merge, preconizăm această expoziţie să o mutăm, probabil, pe simezele galeriei Tg. Mureş a UAP sau Sighişoara, în Turnul Fierarilor. Maria Cociş expune despre vechiul burg a al Sighişoarei, în care domnia sa a pictat mai mult aerul, atmosfera. Eu o simt, simt mirosul cetăţii în care am locuit trei ani. Apoi Petru Purcariu, care ne înfiorează cu lucrările puţin tenebroase, lucrările în care intră, cu mister al culorii şi al descrierii naturii, aşa cum se vede el. Daniel Stanciu, deşi pare un om dur, e o sensibilitate de om, deşi într-o pasivitate de construcţie, vine cu o doză de naivitate, o doză de copilărie, dar într-o culoare optimistă, aşa cum un copil se exprimă. Îl avem pe Dumitru Popa, care vine cu lucrări decorative şi, mai mult, încearcă să facă din nimicuri lucruri utile, utile nu atât cât să le putem folosi în viaţa de zi cu zi, ci ne bucură privirea, cu dopuri, capace, cuie... ”, și-a prezentat Gavril Nechifor colegii.
Prezent la vernisaj, deputatul Mircea Irimie a fost cel căruia Nechifor i-a dat, apoi, cuvântul: „Chiar dacă am o anumită statură mă simt într-o oarecare măsură, mic între artişti, între creatori, între oameni de suflet, de artă, dar aş spune că toate marile civilizaţii s-au evidenţiat prin artă, prin cultură, prin educaţie. Şi dacă istoria ne arată marile războaie, marile cuceriri, ne arată şi marii artişti şi marii filozofi intr-o egală măsură. Îi felicit pe expozanţi, pe cei prezenţi, nu discut despre artă că nu sunt în măsură. Cred că Turda are o comunitate a artiştilor foarte mare, foarte puternică şi unită şi cred că un proiect al Turzii ar trebui să fie o galerie mult mai adecvată acestei mari comunităţi şi consumatorilor. Trebuie găsită, împreună, o soluție”, le-a transmis deputatul de Turda celor prezenți.
Sabin Mircea Rus, noul președinte al Asociației Artiștilor Plastici din Cluj, a descris lucrările expuse: „Vorbind despre tematica expoziţiei de astăzi, mi s-a părut că este extrem de fracturată pentru denumirea colectivă utilizată în titlu, mi s-a părut că lucrurile sunt extrem de personale, ca expresie artistică, artiştii find extrem de diferiţi şi ca expresie, şi ca punere în operă, însă atelierul colectiv înseamnă un spaţiu de creaţie în care contaminarea poate avea loc la nivelul energiilor şi expresiei artistice”, a spus clujeanul.
Dan Marius Drăgan, un poet și prozator clujean care nu mai are nevoie de nicio prezentare, s-a referit la relațiile inter-umane legate prin această expoziție: „Am sesizat prietenia şi nivelul de comunicare dintre cei cinci autori expuşi astăzi, care au un numitor comun reprezentat de maturitatea artistică şi personalitatea puternică a pictorilor care expun. M-au impresionat foarte mult peisajele, lucrările urbane şi toate vibrează atât în plan principal, cât şi secundar. Penumbra şi ceaţa sunt dominante ca şi caracteristică la trei dintre artiştii care au expus, să fie o caracteristică la început de mileniul trei? Lucrările sunt extrem de consistente, dar şi foarte accesibile şi pătrund foarte uşor către sufletele noastre chiar şi atunci când există o tentaţie ludică. E un lucru bun ce se întâmplă pentru că avem ocazia să cunoaştem cinci artişti într-o singură expoziţie, cinci feluri diferite de a defini lumea şi viaţa, ritmul ei”, a spus Dan Marius Drăgan.
Expoziţia "Atelier colectiv" de la Galeria Municipală de Artă Turda, situată pe str. Libertății nr.2-4, va rămâne deschisă până în 10 martie. Intrarea este liberă.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.