02
Joi, Mai
2 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ziua Rromilor a fost sărbătorită cu multă căldură la Centrul de Igienă şi Sănătate Poiana. Zeci de copii de la Școala Profesională Poiana, însoțiți de profesori și de director, au participat la manifestarea organizată și pentru ei, în cinstea lor.

Acțiunea a început prin intonarea Imnului României și apoi al Imnului Romilor, Gelem Gelem. Acesta din urmă a fost însoțit de o proiecție de imagini din istoria acestei etnii, cu perioade extrem de tragice pentru reprezentanții etniei plecate din India, acum mulți ani, pe trei căi: lom, dom și rrom.

ziua-rromilor-turda-2016_2Ca urmare, deși manifestarea a fost prilejuită de un eveniment fericit, Ziua Mondiaziua-rromilor-turda-2016_1lă a Rromilor, aceasta a avut și valențe triste chiar tragice, mai ales când vorbitorii au amintit de perioada de robie a acestei etnii sau de pogromul din vremea nazismului.

Au fost prezenți alături de elevii şi profesorii de la Școala Poiana și de la Colegiul De Arte și Meserii “Dr. Ioan Raţiu”, și câțiva dintre liderii politici ai rromilor de la Turda, Berci Mihaly, Silagyi Ștefan și Teodor Drogo, dar și invitați din partea Consiliului Judeţean Cluj și angajaţi ai Serviciului Public de Asistenţă Socială Turda.

ziua-rromilor-turda-2016_8Mitică Ferencz, expert în problemele romilor, a ținut un cuvânt de deschidere motivator, arătând că, după tot periplul tragic și dificil al rromilor, a venit momentul ca ei să fie uniți pentru a realiza o situație socială și materială tot mai bună, de la generație la generație. Mai sensibilă și deosebit de implicată a fost educatoarea Margareta Jimba, care a și prezentat istoria, tradiţiile şi direcţiile de dezvoltare ale romilor: „Trebuie să recunoaștem că s-au făcut multe. Lucrurile s-au schimbat în bine, există o evoluție, se vede cu ochiul liber. În urmă cu 13 ani, când am venit aici, totul arăta altfel. Acum avem acest Centru unde s-au organizat atâtea lucruri bune!”, mărturisea educatoarea care și-a manifestat convingerea că generațiile actuale de părinți din rândul etniei rrome sunt părinți mai buni, mai atenți cu copii lor.

Momentul cel mai sensibil a fost cel cultural când micuții îndrumați de educatoarea Margareta Jimba au prezentat o micuță scenetă iar cei mai mari, îndrumați de Mariana Ilea, au dat o reprezentație aplaudată de asistența matură, de dansuri ţigăneşti, copii fiind îmbrăcați cu straie viu colorate, specifice etniei. E greu de descris dăruirea copiilor din cadrul acestei etnii marginalizate, chiar repudiate de mulți dintre noi, aceștia punându-și amprenta sensibilă cu ezitări și o naturalețe cuceritoare asupra momentului artistic.

La finalul programului cultural au fost oferite cadouri din partea Serviciului Public de Asistenţă Socială Turda.

ziua-rromilor-turda-2016_3ziua-rromilor-turda-2016_4ziua-rromilor-turda-2016_5ziua-rromilor-turda-2016_6ziua-rromilor-turda-2016_7ziua-rromilor-turda-2016_9ziua-rromilor-turda-2016_10ziua-rromilor-turda-2016_11ziua-rromilor-turda-2016_12

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh