An de an, la Turda, mor peste 1.200 de persoane aparţinând vârstei a treia.
Nici anul trecut nu face excepţie. Acest ajutor nu depinde de apartenenţa la vreuna dintre asociaţiile de pensionari existente în oraş.
Acesta şi celelalte activităţi ale celor care încearcă să deservească pe bătrânii noştri s-au constituit în tot atâtea subiecte de discuţie cu cel care, de ani buni, este la cârma Casei Locale de Pensii, Vasile Szabo.
“O activitate pe care noi am desfăşurat-o în anul 2008 a fost şi aceea referitoare la recalculare. Este vorba de acţiunea de după anul 2005, când s-a făcut recalcularea tuturor dosarelor după cerinţele legii 19. La nivelul anului 2005 am recalculat peste 26.000 de dosare, dar, conform ordonanţei 4, aceşti pensionari aveau dreptul să depună adeverinţe cu alte feluri de sporuri care nu erau trecute în carnetele de muncă la vremea lor (de exemplu, sporul de noapte) şi alte sporuri cu caracter permanent prevăzute de legea 57” - ne lămureşte directorul Szabo. În cursul anului 2008, în jur de 3.700 de asemenea cereri au fost soluţionate. Peste 97% din aceste cazuri au avut ca urmare plata drepturilor. Restul de 3% sunt acele adeverinţe care nu aveau conţinutul conform legislaţiei şi deci, au fost respinse de funcţionarii Casei de Pensii.
„La Casa Locală de Pensii, noi ne ocupăm nu numai de soluţionarea dosarelor de pensionare. Avem şi alte compartimente, cum ar fi cel de preluare a declaraţiilor cu CAS angajat-angajator. În plus mai avem contractele de asigurare pe baza căruia orice cetăţean care doreşte să contribuie pentru a-şi completa vechimea şi care doreşte să-şi depună declaraţiile de asigurare” - mai precizează directorul Casei Locale de Pensii, Vasile Szabo, care continuă: „Activitatea noastră cuprinde un număr mare de preluări de documente şi prelucrare de date. Se mai înregistrează şi cozi, pentru că majoritatea firmelor vin în ultimele zile să depună aceste declaraţii. Noi am sugerat ca, după data de 10 a fiecărei luni, după ce se întocmesc statele de plată, să vină ei să depună acele declaraţii, în ceea ce ne priveşte pe noi. Noi nu le cerem dovada achitării acestor contribuţii. Deci, după data de 10 pot să vină în oricare zi, pentru evitarea cozilor.”
Declaraţiile în cauză se depun lunar, pe suport magnetic şi pe suport „de hârtie”, până în data de 25 a lunii pentru luna anterioară.
Pe lângă stabilirea drepturilor de pensie, funcţionarilor de la Casă Locală de Pensii le revine şi activitatea de plăţi-contribuţii. Deci plata pensiilor şi a tuturor celorlalte drepturi de care beneficiază pensionarul percum şi plata ajutoarelor de deces. Dacă am face o medie a ultimului an, a documentelor înregistrate şi plătite de Casa de Pensii Turda ar fi cam de 110 - 120 de asemenea ajutoare de deces pe care noi sistemul le-a plătit în medie, lunar, în anul 2008.
Vasile Szabo spune că pensionarii se duc cu miile, dar numărul deceselor este destul de constant în ultimii ani: ”Ca să facem o comparaţie cu anul 2007, este o cifră care este mai mult sau mai puţin acceptată sau agreată de unii, dar asta este realitatea. În zona noastră de activitate respectiv municipiul Turda, municipiul Câmpia Turzii şi cele 17 comune arondare, din anul 2005 încoace am avut 1.400 de ajutoare de deces în 2005, 1.400 în 2006, 1.200 în 2007 şi 1.200 în 2008. Deci noi avem o cifră constantă de înregistrări de ajutoare de decese. Suma pe care o atribuim este cea care este stabilită de către legea bugetului asigurărilor sociale, de aceea nu o putem preciza pentru acest an, pentru că, încă nu se ştie exact cât va fi.”
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.